2. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CoreFit garanteerib treenijale märja särgi

Sageli on spordiklubide tunniplaanides palju keeruliste nimedega treeninguid ning inimestel on raske leida enda jaoks sobivat tundi. Sparta spordiblogi ongi suurepärane koht selgitada ja lahti kirjutada seda, missugused treeningud on nende keeruliste nimede taga, mis nendes tundides tehakse ning missugust ettevalmistust nendes kaasalöömine nõuab.

Kõige tähtsam on muidugi tahe ja julge pealehakkamine, mis – nagu vanasõnagi ütleb – on juba pool võitu.

Täna võtan vaatluse alla CoreFit treeningu, mis vähemalt Spartas on tõusnud igihalja PumpFX-I kõrvale tõeliseks hitiks.

Olen ise palju CoreFiti trenni andnud ja pean tunnistama, et ta kuulub minu vaieldamatute lemmikute hulka – see tund annab ka treenerile palju erinevaid võimalusi teha trenni liikumiselt ning harjutustelt mitmekülgsemaks ja huvitavamaks.

Tähtis on teada, et CoreFit sobib igas vanuses naistele ning miks mitte ka meestele. Treenijatele meeldib selle tunni lihtsus ning et seal pole palju keerulisi kombinatsioone. Ja saab vajadusel igaüks teha harjutusi ka omas tempos. CoreFitis kkäivad ka küpsemas eas daamid, kes teevadki tunnis liigutusi rahulikumalt ega hüple nii palju kui noored. Igaüks oma võimete järgi!

Corelaual tunne nagu seilaks merel

 

Nimetus “core” tuleneb inglise keelest ning tähendab kõige üldisemas mõttes kerelihaseid. Just kerelihaseid see lõbus vahend treenibki. CoreFit treeningu oluline komponent on Core-laud, mis on ebastabiilne, liikudes kolmes erinevas suunas ja andes seega võimaluse treenida tõhusalt. Alguses võibki tunduda, et et CoreFit on üks suur kõikumine laual, nagu seilaks purjelauaga merel, ent pärast 10 minutit harjutakse selle kõikumisega ära.

Sparta spordiklubis pakume CoreFit-i tundi, mis on kombineeritud treening. Tunni esimeses osas treenitakse aeroobset vastupidavust ning teises osas lihasvastupidavust erinevate lihasharjutuste näol.

Lihasvastupidavus on igapäevaelus väga oluline – näiteks poest tulles raskeid kotte tassides või trepist üles kõndides.  Paljud CoreFit-i harjutused on funktsionaalsed, mis tähendab, et need panevad korraga töösse nii suured- kui ka väikesed lihasgrupid. Kindlasti ei puudu treeningust ka erinevad tasakaaluharjutused, millega kaasatakse töösse süvalihased, mille ülesandeks on lülisammast stabiliseerida. Tugevate süvalihaste kasulikkust võib märgata näiteks talvel libedal teel kõndides - lihtsam on tasakaalu säilitada ning raskem kukkuda. 

CoreFit sobib põlvetraumade taastusraviks

Sparta treeningplaanis oleme liigitanud Core-treeningud nö roheliste tundide alla. Nad sobivad tõepoolest kõigile, ka algajale harrastajale, kuna tund ei sisalda keerulisi sammukombinatsioone ning on ülesehituselt lihtne. Kuid sellegipoolest ei tasu alahinnata treeningu toimet – märg särk on tunnist tulles garanteeritud ning trimmi saavad nii reied, tuharad kui ka ülakehalihased!

Pulsivahemikku ja kalorikulu on selle treeningu puhul raske määrata, kuna need sõltuvad nii vanusest, soost kui ka treenituse astmest, kuid keskmine kalorikulu võib olla ca 500 – 600 kcal.

Julgustaksin siinkohal ka mehi rühmatreeningutes kaasa lööma, alustades kasvõi just sellestsamast CoreFitist. Mehed arvavad, et küllap see CoreFit on üks paras naistekas, aga tegelikult asjad nii pole – see tõepoolest sobib suurepäraselt kõigile ja on sarnaselt naistele väjakutseks ka meestele.

Kui hiljuti on Sul olnud põlvetrauma, siis sobib just CoreFit oivaliselt selle vigastuse taastuseks, kuna ebatasasel pinnal treenimine tugevdab põlve ümbritsevaid lihaseid, mis omakorda kaitsevad põlveliigest.

Core- treeninguid ei soovitata raseduse puhul, kuna kerelihastel on treeningus väga suur koormus.

Nagu öeldakse - oma silm ja ka oma keha on kuningas!Kohtumiseni treeningsaalis!

Autor: Lemmi Kann, Sparta spordiblogi - Janika Koch-Mäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700