14. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kust alustada loova organisatsiooni üles ehitamist?

“Julgelt üle poole organisatsioonides tehtavatest muudatustest ebaõnnestuvad. Ometi on enamasti tehtud korralik muutuste plaan, kirjeldatud ära vajadus, Excelis välja arvutatud tulem, kasutatud Gantti ehk tegevuste ajagraafik. Kuidas siis nii?

Unustatakse ära, et muutusi teevad ikka inimesed, mitte paberid, Exceli tabelid, graafikud. Ka kõige suurepärasem äriplaan, detailsem muutuste kava, nüansirikkaim muutuste mudel on määratud hukule kui sinna pole lisatud muutuste n-ö inimeste lõiget. Ja seal on olulisim küsimus - miks peaks see konkreetne muutus inimestele meeldima? Kas see aitab neil isiklikult midagi saavutada, ennast arendada?

Nii kirjutab oma raamatus “Tagasi mängu” juhtide coach Raimo Ülavere.

Minu üheksa aastane rännak Eesti firmade äri- ja strateegiaplaane nõustades ütleb ka, et meil valitseb ratsionaalse planeerimise kultus. Ma ei ütle, et planeerida pole vaja, vaid et kui oled tulemustele orienteeritud, siis ei ole arukas kasutada ainult poolt Sinu käsutuses olevast ressursist. Aga just nii me käitume, kui usaldame vaid numbreid ning ratsionaalset mõtlemist, sest siis me jätame välja loovuse ja intuitsiooni ehk terve ühe ajupoolkera.

Karl Pfenninger kirjeldas juba aastaid tagasi inimese närvisüsteemi funktsioonide hierarhiat - kui me hoiame meeleheitlikult kinni ainult ratsionaalsest mõtlemisest, siis me suudame küll kohaneda ümbritsevate oludega ja tõlgendada olukordasid, aga ei märka ega mõista uusi kontekste ning pole seega ka suutelised mõistma ja innustuma uutest suurtest ideedest.

Ratsionaalsuse ja intuitsiooni tasakaalustamine ei ole mitte revolutsiooniline protsess vaid evolutsiooniline protsess - see võtab aega. Kui teha see muudatus nüüd ja kohe, on tagajärgedeks anarhia. Seda peab õppima ja harjutama - nagu ka reegleid on võimalik tulemuslikult rikkuda alles siis kui sa neid mõistad, mitte siis kui sul nende vastu puberteetlik trots tekib.

Loova organisatsioonikultuuri ülesehitamise alustamiseks soovitan esmalt võtta kätte alguses mainitud Raimo raamat, tutvuda coachingu põhimõtetega, leida endale hea coach ning alustada inimeste ja iseenda uuele tasemele viimisega.

Autor: Lemmi Kann, Indrek Maripuu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700