Hakkame vähem jooma, paremini riides käima ning ilusamini sööma

Vahin peeglist näppude vahele surutud pekivolti ning mõtlen kogu sellele müstilisele reformatsioonile, mille on teinud viimase kahe nädalaga läbi terve siga – muundunud ühest pekist otse teise.

Hirm tuleb peale, kui mõelda, millised hunnikud trans- ja tavalist rasva, valku ja süsivesikuid viimase kahe ja tegelikult poole nädala jooksul sai ohtra veini ja viinaga omale makku loputet. Kahju hakkab, kuid samas ka uhke... selline võimas isiksus, et suudab hakkama panna terve sea ja ämbritäie viina otsa.

Kuid kuna aastavahetusel mõeldakse möödunule ning vaadatakse kas uhkuse või kurbusega möödunule, kargab paljudele pähe, et järgmisel aastal saab kõik uue hingamise, muutused on täielikud ja permanentsed... Ma luban, et jätan suitsetamise maha, no täna hommikul teen veel viimase. Ma luban, et ei joo enam nii palju, wet naist, ma luban, et jooksen igal hommikul kaks tiiru ümber Ida-Virumaa ning ei valeta enam kunagi. Sisuline lollus, mis joomase peaga kuidagi heldimapanevalt realistlik tundub ning karma lubab taas pitsi tõsta.

Kuid kui me räägime realistlikest plaanidest, siis ainus neist, millega me kõik kindlasti hakkame saame, on see, et hakata paremini sööma. Kui ütelus „hakkame vähem jooma ja paremini riides käima” ongi lihtsalt ütelus, siis plaan endale parem kulinaaria ning digestiivselt lihtsam menüü luua on realistlik võimalus ennast muuta. Teatavasti on kõhn inimene aktiivne inimene, sealt edasi õnnelik inimene, kellel kõik sujub. Kõhn inimene on heasti toituv inimene, viisakalt toituv inimene.

Nõndaks siis, et kõikide teie, nende hulgas mu enda kõhukelme ning selle paksus mind väga huvitab, teen siinkohal ettepaneku hakata paastuma. Paast, mille juurde ei saa kirjutada ei Jom Kippur ega Ramadan. Võtame ette lihtlabase enesele tõestamise, et liigne liha, kartulid ja rammus kaste ei pea täitma meie toidusedelit hommikust peale.

Paast tähendab ka kasvõi seda, et me peksame puruks ja keerame rulli kõik kodus leiduvad praepannid ning toome tuppa suured aurutusnõud ning hakkame oma toitu smoorima ja aurutama. Paast on ka see, kui jätta kapsa ja hakkliha hautise juurest ära kartul, kui süüa kala, kerge kastmega ja tüki toorsalatiga või nautida kuuma juurviljasalatit grillitud kanafileega. Paast on kõik, mis ei tekita tunnet nagu rannas visklev külili vaalal. 

Paast ning gurmee

Kuid lähtume loogikast. Minu kõhuvolt saavutas vinkliga mõõtes paksuseks 10 sentimeetrit, mis ka kõige rubenslikuma stiili juures ei mahu normaalsuse kriteeriumisse. Kuna ei „lausjoodikut ega täiskarsklast” usaldada ei saa, ei jäta me viina viskamata ja veini võtmata, kuid pärsime ojad niredeks. Kuid me mõistame ka tõsiasja, et rasvarullide maailmas on vaid nutt ja hala, ebaõnn ja diskrimineerimine. Paksude inimeste all mõtlen ma neid, kelle suu on kui prügikast ning sinna leiab tee kõik, mis tundub söögikõlblik. Südamehaiguseks ei pea ju kaaluma just 150 kilo, piisab sellest, kui endale ohjeldamatult rasvaribasid sisse laadida. Samal ajal paast ning gurmeekulinaaria ei ole kuidagi moodi omavahel lahus. Hästi, tervislikult ning rikkalikult söömine ei tähenda ahnitsemist, see tähendab maitseelamusi, naudingut ning head enesetunnet.

Frigiidselt mõtleva inimesena olen kaunis lihtsalt ekstreemsustesse langev ning mul tekivad täielikud kinnisideed. Praegu on selleks taaskord supp. Maailma parim dieedi ja paasturoog. Maitseb imeline, sisaldab kõike vajalikku, midagi ei lähe raisku ning on õigesti tehes imepaastuv.

Minu viimane leid on Vietnamis hommikusöögina populaarne Pho, mis on kuumad nuudlid, imeõhukesed veiseliharibad kausis, millele kallatakse peale tulikuum ja imemaitsev, täpselt võrratuks timmitud ja maitsestatud leem. Leeme kuumus küpsetab koheselt veise ning seguneb nuudliga. Juurde võib lisada maitserohelist ning sibulat. Võimas söök, mille kalorsus on utreeritult öeldes miinusmärgiga. Samas võib seda suppi ka ise luua, täpselt omale maitsvate koostisosadega.

Kui supp pole teie „tassike teed”, kui nii öelda võib, siis leiame lahenduse soojadest salatitest. Grilli terveid porgandipoisse, küüslauku ja rediseid kuumas ahjus. Vala enne neile selga segu äädikast, õlist, tüümianist, küüslaugust, tšillist ja soolast-piprast. Pärast grillimist kurna juurviljad eraldi taldrikule, lisa juurde värsket salatit või rukkolat ning maitsesta grill-leemega. Targad inimesed Londonist teevad niimoodi.

Või kui ka nii ei lähe, on alati olemas teooria „üks toidugrupp korraga”. Kui see võib nautke nüri tunduda, teeme asja huvitavamaks ja liidame kaks toidukorda. Kui sööd liha, siis tailiha ning ainult koos salati ja kastmega. Kui sööd kala, siis vaid kastme ja tüki leivaga. Kui sööd kartulit, siis vaid salatiga. Ja nii edasi.

Ahjaa ... on veel üks lõbus viis, kuidas paast omale huvitavaks teha – hakake mõtlema nagu peakokk ning oma toitu serveerima nagu peakokk. Kui teete liha, lõigake liha kuubikuteks, sama tehke naeri ja porgandiga ning serveerimisel laduge kokku malelaud ja lisage kaste. Voil?!

Kui retseptisoovi on, siis andke aga julgesti teada. Kohtume Kulinaariakatedraali kirgastes soppides rännates vastu  uutele ja huvitavatele maitsetele!

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Kulinaariakatedraali blogi - Martin Hanson

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara