12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rimi uskumatud seiklused

Rimi totaalne suutmatus näha ette kriisi, sellega tegeleda ja seda lahendada, on nii erakordne, et küllap räägivad TÜ ajakirjanduse ja kommunikatsiooni õppetooli õppejõud veel aastaid just nende käitumisprobleemist.

Erakordne pole rootslastele kuuluva Rimi käitumine mitte seepärast, et nad väidetavalt lubasid kohaliku liha müümisest loobuda. Eriliseks ei tee nende tegusid (õigemini tegutsematust) ka see, et nad ei viitsinud õigel ajal ja õigel viisil kommunikeeruda, sest sarnast mõtteviisi – kriis läheb ise üle, kui me mitte midagi ei tee – kohtab päris mitmes organisatsioonis.

Kaja Tampere on kirjutanud Rimi kommunikeerimisvõimetusest juba päris pikalt ja juhtinud tähelepanu sellele, et lollisti formuleeritud sönumitega justnimelt nii juhtubki. Sõnumi õige formuleerimine (nii, et sihtrühm mõistab seda soovitud viisil) on loomulikult eduka kommunikatsiooni üks alustest, kuid antud juhul on hoopis olulisem, kuidas väga suur ja olulise turuosaga jaekaubandusettevõte tegutseb (antud juhul EI tegutse) kriisisituatsioonis.

Ei pea olema just geenius, et teada, kui oluline on kriisikommunikatsioon ja valmisolek kriisiks toitukaupadega tegeleval ettevõttel. Rimi kaotas aga pea ega teadnud, mida edasi teha.

Tulemus? Negatiivne sõnum hakkas elama oma elu ning levis kiiremini kui positiivne või neutraalne sõnum. Rimi kommunikatsioon oli nii kohmakas, et valisin laupäeval sisseostude tegemiseks pooltühja ja ülepaisutatud hindadega Saare Selveri. Kusjuures valiku põhjus polnud mitte protest lihamüügi vastu, vaid oskamatu kommunikatsiooni vastu.

Mõned punktid, mis eriti silma torkasid:

    * Käitumine Facebookis.

Rimil on oma fännileht Facebookis, kus on tänase seisuga 2374 fänni. Paralleelselt loodi eelmisel nädalal mitu Rimi boikoteerimise fännilehte, mille fännide hulk kasvas kiiresti suuremaks ametlikust Rimi lehest. Suurimal neist – Boikott Rimile – kogunes kiiresti üle 3600 fänni. Vestlused toimusid kõikidel lehekülgedel, sh ka Rimi enda ametlikul fännilehel. Jõudumööda vastas Rimi mitmele negatiivsele kommentaarile ja see on kindlasti positiivne. Täiesti mannetu oli aga vastamise viis: kord süüdistati teisi, sh tarbijaid, kord edastati lihtsalt pressiteade.

      Arusaamatu oli ka anti-Rimi lehekülgedel Rimi vaikimine. Enamus negatiivsest infost loodi ja arenes just Boikott Rimile lehel. Kes seal aga sõna ei võtnud, oli Rimi.

      Ainsa positiivse elamuse sain Rimi fännilehe adminni (küllap turundusjuhi) aktiivsest käitumisest Rimi enda lehel. Paraku pole sellest eriti abi, kui peamine suhtlus toimub mujal.

    * Sõnumi selgus ja üheselt mõistetavus.

Millest siis Rimi ikkagi rääkis? Omatoodangust või kodumaisest lihast või millest? Kui sõnumist aru ei saada, siis pole väga mõtet seda samas vormis korrata, vaid selgitada ja avada uusi tahke. Sealjuures tuleks selgitada ikka nii, et sihtrühm aru saab. Segavalt tüütuks muutus ka Rimi sõnumiedastus Facebookis, kus oma lehel korrati katkise plaadina kogu aeg, et Eesti liha ei kao Rimi lettidelt. Kuhu jäid teised aspektid, mis oleks aidanud tuld kustutada ja tähelepanu mujale suunata?

    * Sõnumi edastamine vastavalt sihtrühmale.

Olen arvanud, et pressiteated on suunatud ajakirjanikele, kes peaksid sealt ammutama infot ja nende põhjal omakorda lugejatele seda infot edastama. Eks ole juba selle väikse kirjatüki nimeski peidus sihtrühm – PRESSIteade. Rimi aga edastab Facebookis oma fännidele pressiteateid. Uskuge mind, teie välismaise juhi tsitaadid ei huvita mitte ühtegi fänni. Ei Facebookis ega mujal.

      Ma ei näinud ka ühtegi konkreetselt põllumeestele või tarbijatele või mõnele teisele sihtrühmale suunatud sõnumit. Selle asemel olid kõik sõnumid nagu puder ja kapsad ühes teates koos.

    * Tegutsemiskiirus.

Kriis arenes täiesti tüüpilise kiirusega ega olnud Rimi puhul kuidagi erakordne. Ometi ei suutnud Rimi oma jõude mobiliseerida ja oli kogu aeg viimasel positsioonil. Õige tegutsemise korral oleks Rimi toonud välja positiivseid uudiseid teistest valdkondadest ja hajutanud pahaste klientide tähelepanu.

    * Sõnumi toon.

Mul ei õnnestunud Rimi sulest näha ühtegi vabandust ega oma vea tunnistamist.

    * Internet.

Tundub, et Rimi suunas kogu mahvi traditsioonilisele meediale ja Facebookile ning unustas täielikult oma enda kodulehe. Teadmata, kui suur oli nende lehe külastatavus enne kriisi, olen 100% kindel, et nädala jooksul kasvas see kordades. Samas ei ole Rimi ametliku kodulehe esilehel mitte ühtegi viidet aina kasvavale kriisile: viimased pressiteated on märtsi keskpaigast ning tähtsaim tekst (üleval vasakul) õpetab valmistama pardirinda apelsiniga.

    * Konkurendid.

See pole küll otseselt seotud Rimiga, aga annab hästi aimu Eesti jaekaubanduse mannetusest. Rimi kriis oli parim võimalus tõmmata endale tähelepanu ja rääkida, kuidas minu poes müüakse ainult Eesti liha. Vaikisid nii Selver kui Prisma kui kõik teised.

Mis toimub?

Kas Rimi kriis halvas kõiki teisi turuosalisi nii kangesti, et keegi ei suutnud ühtegi positiivset sõnumit välja tuua?

Rääkimata reklaamikampaaniatest, mis suunaksid kõik ostjad, kes Rimis enam ei käi, otse konkurendi juurde.

www.varejaakkola.ee

Autor: Lemmi Kann, PR-blogi Vare & Jaakkola

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700