13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui tegu pole surmahädaga, aitab proaktiivsus

Sel nädalal olen ise õppimas. Õpin tervendamist jooga abil. Tänast koolipäeva alustas meie õpetaja Indiast sellega, et inimestel on kolme sorti haigused:

1. Haigused, mida me endale ise põhjustame. Nt jääme haigeks liialdustest: ületöötamisest, ülepingest, ülesöömisest. Või tarvitame erinevaid mõnuaineid, ei viitsi ennast liigutada jne. Meie joogateraapia õpetaja lisab sinna juurde alati ka täienduse ühele teisele tuntud ütlusele: me pole mitte see, mida sööme, vaid see, mis meist välja ei tule.

2. Haigused, mida põhjustab meile keskkond või teised inimesed ja olendid: näiteks nakkused ja viirused või nõelab meid herilane või hammustab koer. Muidugi, kui me oleme enne seda koera kividega loopinud, siis on see siiski esimese kategooria haigus.

3. Haigused, mis on põhjustatud nn force majori poolt, ehk jõu poolt, mida me ei saa kontrollida. Maa väriseb ja inimesed saavad vigastada, vulkaan purskab ja me haigestume hingates sisse tuhka jne.

Seejärel lisas õpetaja, et taoline klassifikatsioon on siiski n-ö madalama taseme jaoks. Kõrgemal tasemel inimesed mõistavad, et kõigi kolme kategooria haiguste põhjused on meis endis, meie enda peas ja südames. Kuigi välised tegurid takistavad, on mul ometi sisemine vabadus valida oma reageering, kuidas välistele takistustele reageerida.

Seejärel praktiseerisime me tööriista, mida saame alati kasutada enda tervendamiseks - hingamist. 

Õppimine jätkub, kuid üks asi on selge - kui ei ole surmahäda, siis on ikka proaktiivsusest abi. See on midagi, mille harjutamiseks tasub oma kallist aega investeerida.

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700