3. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jää püsti elu surfilaual

Tahaks olla hea lapsevanem, hea töötaja, hea abikaasa ja hea sõber, tahaks jõuda ka endaga tegeleda – ja nii ma tormangi ringi. Kuid probleemid kuhjuvad nii tööl kui kodus. Suur meelehärm meie ellu tuleb tihti sellest, et meie olulised suhted ja vastutused ehk rollid on omavahel konfliktis ja ei toeta üksteist.

Ma võin olla edukas juht ja samal ajal läbikukkunud lapsevanem või abikaasa. Ma võin olla hea spetsialist, aga mul pole aega iseenda jaoks. Ühel päeval võin avastada, et suhtlen küll nn vajalike inimestega, aga head sõbrad enam ei helista.

Varem või hiljem mu edutud rollid nullivad ära mu edukad.

FanklinCovey  poolt rohkem kui miljoni inimese hulgas läbi viidud uuringud kinnitavad, et dünaamiline tasakaal töö- ja pereelu vahel on isikliku elu probleem number üks. Dünaamiline tasakaal  - see on, piltlikult öeldes,  püstijäämine kihutaval surfilaual.

Oma põhisuhete ja kohustuste ja rollide pidev haldamine on kindel tasakaalu ja efektiivse ajakasutuse allikas.

Tasakaalu säilitamiseks elus ja konfliktide vähendamiseks oma erinevate kohustuste ja vastutuste vahel ja nende pideva tähelepanu all hoidmiseks, tuleb nädalat planeerida ka oma rollidest lähtuvalt. Siis hakkavad rollid üksteist toetama tänu nende vahel tekkivale sünergiale.

Tööriist selleks on Nädalakompass™. Nädalakompassi™ täitmine ei tähenda seda, et iga hinna eest püüad endast välja imeda ja planeerida mingeid rollitegevusi või nädala eesmärke.  Ei, see on oma nädala ülevaatamine sellise pilguga, et kas minu eelseisvas nädalas on ka olulisi tegevusi iga minu võtmerolli jaoks.

Need ei pea olema suured asjad, vaid ikka sellises mõõdus, mida jõuab nädalaga ära toimetada, aga millele keskendumine muudab mind selles rollis paremaks, tugevamaks, osavamaks.

Näiteks, juhi rollis võiks olla see mõni õpetamistegevus, mis edaspidi aitab paremini mõnd asja delegeerida. Lapsevanema rollis lihtsalt oma teismelise kuulamine, seejuures hoides oma elutarkuse hammaste taga seni, kuni selle jagamist meilt pole palutud jne. Iseenda rollis võiks korraldada kohtumise iseendaga, et ennast paremini tundma õppida.

Isegi kui nädala jooksul ei jõua kõikides oma rollides kõiki eesmärke täita, pole lugu. Võin oma nädala eesmärgi saavutada alles järgmisel või ülejärgmisel nädalal. Oluline on, et ma sel moel hoian oma võtmerolle pidevalt silme ees ja ei unusta mõnd neist pikemaks ajaks. Ja isegi kui ma ainult pooled eesmärgid oma erinevates rollides täidan, olen ma aastas astunud edasi 26 teadlikku sammu oma nn põhjakaare suunas. Nädala planeerimine läbi oluliste rollide toetab printsiipi, et esmatähtsad asjad on suhted ning dünaamilist tasakaalu elus.

Jõudu püstijäämiseks!

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700