10. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ema ja lapse tund on mõnus koosolemise koht

Anne Tipner-Torn, Sparta rühmatreener

Kui pärida minu isikliku lemmiktunni kohta, siis võin liialdamata öelda, et selleks on ema ja lapse tund.  Juba nende väikeste musirullide nägemine teeb südame soojaks ning emad – nii ilusad ja rahulikud – on ikka tõelised kangelased!

Ema ja lapse tund on eelkõige mõnus koosolemise koht, mõeldud eelkõige naistele, kes tahaksid ennast liigutada ja olla samal ajal ka koos oma lastega. On ju tore, lausa vajalik vahepeal argipäeva hallist rutiinist välja pääseda ning trenni tulla! Treeningul tehakse palju üldfüüsilisi, jooga ja pilatese põhimõtetele üles ehitatud harjutusi, mille eesmärgiks on aidata emadel tagasi saada sünnituseelne hea üldfüüsiline vorm.

Kellele see tund sobib? Vähemalt ühe kuu võiks rahulikult sünnitusest taastuda. Keisrilõikega sünnitanud naised peaksid aga enne treenima asumist kannatama lausa kolm kuud. Laps peab trenni tulekuks juba ise pead hoidma, nii et juba kahekuune beebi on emale üsna paraja raskusega „hantel“. 

Oodatud on lapsed vanuses 2 kuud kuni 2 aastat

Niisiis on tundi oodatud emad koos lastega vanuses 2 kuust kuni 2 aastani. Nii erinevas eas lastega trenni tehes arvestatakse eelkõige lapse huvidega. Ema saab teha koos lapsega nii kiike, väljaasteid kui ka erinevaid ülestõsteid. Vahepeal on tunne neid väikseid ülestõstetud lapsi vaadates, et ringi lendavad pisikesed ufod! Laps on emale lisaraskuseks ja heaks asendajaks tasakaalu hoidmisel. Kui jõnglane on aga hetkel rahutu või unine – seda ikka juhtub -, saab teha harjutusi matil ning emale suunatud treeningut. Suurem laps saab olla nii ema süles kui kukil, teistega mängida ja joosta.

Lapsega koos treenides arendatakse kõiki funktsionaalseid lihasgruppe – just neid, mida igapäevategevuse paremaks sooritamiseks ja erinevate vigastuste vältimiseks vaja läheb. Harjutatakse seljahoidu seljavigastuste vältimiseks, õpitakse teadlikult mänguasju maast tõstma. Mahvi saavad peale seesmiste lihaste ka käe- ning jalalihased.

Põrandale minek ja tulek koos beebiga ja nii, et mõlemad käed hõivatud, selg sirge ja teadlikud toesüsteemid – see on hea harjutus igale emale. Tugevdamist vajavad kindlasti ka kõhulihaseid, toetamaks selga ja vältimaks seljavalusid. Tasakaaluharjutused, mille abil omandatu on toeks kodutoimetuste juures, aitab säilitada ka vaimset tasakaalu.

Julgustan kõiki emasid koos oma lastega mõnusalt trennides osalema!

Autor: Urve Vilk, Sparta spordiblogi - Anne Tipner-Torn

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700