Esmatähtis esikohale: lõikad seda, mida külvad

Kui me looduses aktsepteerime hõlpsasti, et tulemus sõltub printsiipidest, siis sotsiaalses või korporatiivses kultuuris me kipume millegipärast arvama, et suudame kõrvale lükata loomulikud protsessid ja ikka saavutada tulemused.

Elus tekivad probleemid siis, kui me külvame ühte, aga loodame lõigata sootuks midagi muud. Jätkan Stephen R. Covey raamatu „Esmatähtis esikohale“ tutvustust. Printsiibid, põhiväärtused, universaalsed tõed ja nn loodusseadused on inimlikus mõttes põlvkondade kollektiivne elutarkus, mida on tunnustanud kõik tsivilisatsioonid ja mille järgi toimimine annab pikemas perspektiivis etteennustatavaid tulemusi, mis parandavad elu kvaliteeti.

Näiteks: ausus, ustavus, töökus, aupaklikkus, Kuldne Reegel, Taluseadus jpt.

Kuidas tunduks olukord, kus kevadel unustad külvamata, kogu suve logeled, ja siis asud sügisel tõsiselt asja kallale – künnad põllu, viskad seemne mulda, kultiveerid, tõrjud ümbrohtu jne ning seejärel loodad üleöö suure saagi salve saada.

Kui me looduses aktsepteerime hõlpsasti, et tulemus sõltub printsiipidest, siis sotsiaalses või korporatiivses kultuuris me kipume millegipärast arvama, et suudame kõrvale lükata loomulikud protsessid ja ikka saavutada tulemused. Ja võimegi seda lühiajaliselt saada.

Ka kõigi meie vajaduste efektiivne rahuldamine põhineb printsiipidel.

Füüsilised vajadused

• Tugev tervis põhineb printsiipidel.

• Majanduslik heaolu põhineb kokkuhoidlikkuse, töökuse, tulevaste vajaduste tarvis säästmise, intressi teenimise, mitte selle maksmise printsiipidel.

Sotsiaalsed vajadused

• Kvaliteetsed suhted on rajatud usalduse printsiibile, mis kasvab välja usaldusväärsusest ja pädevusest. Kui meil tekivad siin probleemid, siis meile reeglina ei meeldi, et meile öeldakse: mine ja teeni välja teiste usaldus. Palju kergem on uskuda, et uus armuseiklus, välimus, töökoht jms. aitab meid. Meie reklaam, filmid, muusika, TV programmid on seda illusiooni täis.

Vaimsed vajadused

• Tihti me elame tuupimise illusiooniga. Usume, et teatud diplom või kraad või töökoht tagab ka edukuse. Me ronime innukalt mööda redelit üles ja võime avastada, et redel toetub vastu valet seina.

Hingelised vajadused

• Me rahuldume illusiooniga, mida ühiskond meile müüa üritab ja usume, et elu tähendus peitub keskendumises iseendale, sellele, mida mina tahan. Aga tuhandete aastate vältel loodud tarkusekirjandus kinnitab ikka ja jälle, et elu kvaliteet peitub panuse andmises.

Järgmise nädalal tuleb juttu sellest, mida printsiibid ei ole ja mis vahe on printsiipidel ja väärtushinnangutel.

Seniks päikest!

Osale arutelus

 • Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara