29. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriloovuse blogi: kui kuningas on alasti, siis julge seda öelda

Meil kõigil on terve rida mõttemustreid, mis sageli ilma meie enda teadmata mõjutavad meie otsuseid ja käitumist. Arukas oleks neid endale teadvustada. Käsitlen osasid nendest – vaata kas tunned ennast ära. Mina olen mitmeid neid enda juures küll märganud.

Üks nendest on tuntud juba 60 aastat ja seda tuntakse Aschi paradigmana.

Sotsiaalpsühholoogia üks pioneere Solomon Asch viis läbi eksperimendi, milles palus grupil kooliõpilastel vastata mõnele lihtsale küsimusele – enamus vastas õigesti. Seejärel esitas ta samad küsimused teisele grupile, kuhu ta oli enne lisanud ka mõned õpilasi mängivad näitlejad. Üllatus-üllatus – kui näitlejad hakkasid valesti vastama, kasvas valede vastuste osakaal õpilaste seas hüppeliselt.

Selline käitumine on omane meile kõigile – grupimõtlemine ja soov mitte rumal näida mõjutab meid sageli valima mugavama tee ning teistele kaasa kiitma.

Põhjus on lihtne – kui grupp jaguneb mitmeks, nii et iga arvamust esindab mitu inimest, siis pole probleemi, aga üldjuhul me ei taha üksinda kanda eriarvamuse raskust.

Turundus- ja reklaamiinimesed teavad seda ja püüavad meile sageli müüa asju stiilis: juba-kolm-miljonit-inimest-on-seda-ostnud-ja-nemad-ei-saanud-ju-eksida.

Mida siis teha:

• Muutu kohe umbusklikuks kui keegi müüb sulle otseselt või kaudselt midagi argumendiga, et nii on alati tehtud või et juba nii ja nii palju inimesi tegi sama valiku. Need pole sisulised argumendid.

• Vähenda teiste mõju. Kui pead midagi otsustama, siis võta selle läbimõtlemiseks aega ning ära kuula teiste seisukohti enne, kui oled ise otsusele jõudnud.

• Ole endas kindel. Kui asi on mäda või kuningas on alasti, siis ütle seda välja. Muidugi pead siis olema valmis ka oma seisukohti põhjendama.

 

Autor: Urve Vilk, Indrek Maripuu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700