26. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ausameelsus valikuhetkel

Iga päev toob kaasa ootamatuid väljakutseid, uusi võimalusi, põhjusi või vabandusi mitte teha seda, mida oled planeerinud. Valikuhetk on tõe hetk. Siin toimub meie iseloomu ja pädevuse kontroll.

Stephen R. Covey nimetab mõningaid tegureid, mis meid sel hetkel mõjutavad:

• pakilisus (asjad, mis on kiired ja vahetud)

• sotsiaalne peegel (asjad, mis on meelepärased ja populaarsed)

• meie enda ootused

• teiste ootused

• meie sügavamad väärtused (see, mida pikas perspektiivis oluliseks peame)

• meie nn operatiivväärtused (see, mis kohe oluline tundub)

• meie stsenaarium

• meie eneseteadlikkus

• meie südametunnistus

• meie põhivajadused

• meie tahtmised

Kuna kõik need tegurid meid mõjutavad, on oluline meeles pidada, et valikuhetk ongi just valiku hetk. See, kas me reageerime automaatselt ühele või enamale neist mõjutustest, anname olukordadele või teistele inimestele võimaluse meid juhtida või kasutame oma inimlikke andeid teadliku, südametunnistuse poolt suunatud otsuse tegemiseks, on enda valida. Kuigi illusioon, et olukorrad või teised inimesed vastutavad meie elu kvaliteedi eest, teeb elu tihti mugavamaks.

Kuigi mõned meie valikutest võivad näida sel hetkel tühised ja tähtsusetud, viivad need otsused, mis nagu tillukesed mägiojad voolavad lõpuks kokku võimsaks jõeks, meid ühiselt ja üha jõulisemalt meie saatuse poole.

Printsiipidekeskne valiku olemus tähendab kuulda võtta südametunnistuse häält. Miks? Sellepärast, et kõikide tegurite hulgas, mis meid valikuhetkel mõjutavad, osutab just see õigesse põhjakaarde.

Stephen R. Covey pakub välja järgmise harjutuse.

Mõtle hetkeks mõnele oma suhtele, millest sa sügavalt hoolid ja mis sinu meelest vajab parandamist. Vaata sügavalt endasse ja esita endale küsimus:

Mis võiks olla see üks asi, mis selle suhte kvaliteeti oluliselt parandaks?

Kas tuleb pähe mõni vastus? Kas oled veendunud, et see parandaks seda suhet?

Kuidas sa seda tead?

Tavaline vastus on, et ma lihtsalt tean. Tegemist on lihtsalt sügava sisemise teadmisega, et just see on õige tegu ning veendumus, et selle tegemine annab häid tulemusi. Kas vastus mille sa leidsid on kooskõlas põhjakaare printsiipidega?

“Jah.“

“Kas see tegu või tegevus asub sinu Mõjuulatusringis?“

“Jah.“

“See võib olla raske, kuid kas see on teostatav?“

“Jah!"

Mis siis, kui oma päevases lahingumöllus, selle asemel, et võtta oma otsused vastu pakilisuse, sotsiaalse surve, teiste ootuste, valu vältimise või kiirparanduse pärast, oleksid suuteline neid vastu võtma selle sisemise tarkuse alusel?

Covey toob näite, kus peale loengut tuli tema juurde noor naine ja küsis: “Kust ma tean, et see, mida ma kuulen ongi tõepoolest too südametunnistuse hääl, mitte mõni muu – sotsiaalne südametunnistus, stsenaarium, minu enese soovunelmad?“

Covey: “Kas siis, kui tegid seda harjutust, tuli sulle pähe midagi, mida peaksid kindlasti tegema?“

„Jah, ma tean paljusid asju, mida ma peaksin tegema.“

Covey: “Siis soovitan oma küsimus unustada ja lihtsalt teha seda kõike!"

Nähes naise ilmet ta lisas:“ Ma näen, et minu vastus ei meeldi sulle?“

“Ei!“ vastas naine.

“Miks?“

Naine ohkas: „Mul pole enam ettekäänet!“

 

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700