12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, kuidas kasutada Facebooki uusi gruppe

Oktoobri alguses teatas Facebooki asutaja  Mark Zuckerberg gruppide värskendamisest. Kauaoodatud uuenduseks oli privaatsete gruppide loomine, seeläbi valitud seltskonnale info jagamine, märkmete ühiskasutus, grupivestlus ja e-posti teel uuenduste edastamine.

Tehnoloogiaajakiri Wired kirjutas oma veebilehel väga lihtsa ülevaate uuendustest ja grupi loomisest, mida siin blogikandes põgusalt ka tutvustan.

Kellele pole aega postitust lugeda, see võib vaadata Facebooki uusi gruppe tutvustavat videot.

Uue grupi loomine

Uue Grupi loomiseks vali Facebooki avalehe vasakpoolsest menüüst „groups“ ja jälgi järgmiseid juhiseid. Sisesta grupi nimi, lühikirjeldus, määra kategooria ja ülejäänud informatsioon, mida pead vajalikuks üles  riputada (e-posti ja kodulehe aadress jms).

Grupi privaatsusastme määramine

Facebook pakub kolme privaatsuse astet: "Open" grupp on avatud kõigile huvilistele. Vaikimisi valik "This group is closed" – nagu ka nimi ütleb, on grupp kinnine ning sellega liitumiseks pead saama grupi administraatori heakskiidu. Kõik näevad selle grupi nime ja kirjeldust, kuid liikmed ja muu informatsioon on salajane. "This group is secret" – kui suletud grupi kirjeldust nägid kõik huvilised, siis salajast gruppi ei leia kolmandad isikud isegi Facebooki otsingust. Liitumiskutseid saavad edastada vaid grupi administraatorid. 

Sõprade lisamine

Nagu ennist mainitud, siis sõprade lisamise käigu määrab grupi privaatsusaste. Kui grupp on avatud, siis võid grupi liikmeks sobivad isikud oma suva järgi lisada. Selleks ei pea isegi nende nõusolekut küsima. Tegemist on gruppide ühe kitsaskohaga, mis võib grupi teemaringist mittehuvitunuid isikuid pahandada, kuna liitumisvalik tehti nende eest. Loodame, et sellele  probleemile leiab Facebook varsti rohtu. Salajasse gruppi pääseb vaid administraatori käe läbi, kuid suletud grupiga liitumiseks saab ise oma sooviavalduse teele panna (tuleb vajutada nupule "Request to Join this Group“).

Grupi kustutamine, grupist lahkumine

Esimese suure vaimustusega  privaatse grupi loomine võib aja möödudes oma võlu kaotada ning siis oleks vaja see ära kustutada. Õnneks saab seda teha  väga lihtsalt: kustutad kõik grupi liikmed ja lõpuks ka enda. Pärast seda on grupp kadunud, kuna Facebook kustutab liikmeteta gruppe automaatselt. Grupist lahkumine  on samuti väga lihtne – vajuta nupule  „leave group“ ja ongi korras.

Kindlasti rahustab värskendus neid Facebooki kasuajaid, kes on tüdinenud näiteks masspostitajatest ehk neist, kes päevas korduvalt oma seinale reklaamikampaaniate infot riputavad. Nüüd saab koondada kõik Facebooki „jagamiskampaaniatest“ huvitunud ühte gruppi ja postitada seda infot ainult kindlatele isikutele. Huvitav ainult, kes sellise grupiga liituda tahaks. 

Autor: Urve Vilk, PR-blogi Vare & Jaakkola

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700