19. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma oskuste arendamine iseenda kiuste

Hiljuti andsin intervjuu persoonibrändi kohta Ring FMi hommikusaates. Huvitav küsimus, mida minult küsis ajakirjanik ja mida küsivad vaatamata vanusele, soole ja tegevusalale paljud inimesed Eestis: "Mul ei ole ju ühtegi oskust?" Tihtipeale meie enese piiratud mõtlemine takistabki meil oma häid külgi leidmast. 

Ma üldistan, aga on paratamatu, et tihtipeale minnakse ülikooli õppima seda, kuhu sisse saadakse või mis tulevikus rahaliselt ära tasuma peaks. Valitakse töö, kuhu saadakse, (eriti tänapäeval?) ja hoitakse kümne küünega kinni, seda enam, kui juht korduvalt vihjab, et sinu töökohale on järjekord. Õnneks on järjest rohkem võimalusi inimestel teha seda, mida nad ise tahavad, ning ettevõtlust (mitte ainult ettevõtte loomist, vaid ettevõtlikku suhtumist) soositakse ja toetatakse.

 

Kuidas alustada?

 

Hiljutises "Kapitali" saates Eesti Televisioonis räägiti just Eestis ja eestlaste poolt loodud nišitoodetest ja jõuti seisukohani, et sama oluline kui meeletu töö, on ka kirg oma tegevuse vastu. Kusjuures ei ole võimatu, et enda oskusi, huvisid ja unistusi vaagides leiad, et see, kus sa praegu oled, ongi ideaalne koht, lihtsalt on vaja meelde tuletada, miks sa oma tööd teed.

Sinu oskused ja teadmised?

Läbi aastate oled kindlasti palju põnevaid oskusi ja teadmisi juurde õppinud. Olgu selleks oskus juhtida suurt meeskonda, ehitada maju, süvateadmised veinidest, teadmised poliitikast või midagi muud. Kõik need teadmised ja oskused on ühel või teisel hetkel kasulikud ja olulised (lisaks muudele) kahel põhjusel:

1.     Nendest võib kombineerida kokku just Sinu erilise valdkonna

2.     Need annavad Sulle unikaalse eristusvõimaluse

Et oma oskused visualiseerida, pane järgnevalt kirja 20 või rohkem (jah, sul on VÄHEMALT nii palju erilisi oskusi ja teadmisi) oskust, teadmist, mida sa pead endale omaseks ja oluliseks. Ära unusta kirja panemast ka oma hobisid: trennidest ikebana ja reisimiseni välja. Ka nendes peituvad sinu oskused ja võimalused. Professionaalsete oskuste kombineerimine hobidega võib tuua uusi tuuli olemasoleval töökohal, luua maailmas probleemidele lahendusi või aidata sind töökoha valikul. Määratle ka, millisel tasemel sa oskust/teadmist omad, et valmistuda plaani tegemiseks. Kas oskus on professionaalsel tasemel, hobi korras ehk vajaks juurdeõppimist või sa ei tea sellest veel midagi, aga tahaksin kunagi õppida.

Oskus/ Professionaalsel tasemel/ Vajaks juurdeõppimist/ Tahaksin õppida

1.  

2.

3.      

4.

5.      

Võib-olla ütleb mõni sõber mõne oskuse, mille peale sa ise ei ole tulnud?  Kas tabelit oli raske täita? Kas sul on rohkem oskusi või teadmisi? Millised oskused/teadmised täiendavad üksteist? Kas mõni oskus on eriti oluline Sinu karjääri edendamiseks?  

 

Mõned küsimused, mida endale veel esitada:

1.     Kuidas ma tutvustaksin end teistele?

2.     Millistes küsimustes minu poole pöördutakse? (projekti juhtimiseks või konkreetsete läbirääkimiste pidamiseks, auto parandamiseks, kookide küpsetamiseks?)

3.     Küsi oma kolleegilt, sõbralt, pereliikmelt, kuidas nemad sind teistele tutvustaksid?

Milliseid järeldusi saad sellest enda jaoks teha? Millised omadused iseloomustavad snd veel, mida siin pole mainitud? Kas sinu oskused ja teadmised vastavad sellele, mida sa praegu tööna teed? Või võiksid mõelda uuele väljakutsele ettevõtjana?

Ära lase iseendal oma arengus takistuseks olla

Praegu on võimalik tasuta või soodsalt leida täienduskursusi – vaata oma kohalikus rahvaülikoolist, erinevatest MTÜdest, kutsehariduskeskustest. Kõik riigi rahastatavad sinule tasuta koolitused on üleval haridus- ja teadusministeeriumi kodulehel. Erinevaid teste võid leida Rajaleidjast,  aga ka CV-Online´ist. Inspiratsiooni enesearenguks leiad Inspiratsiooniblogist. 

EAS pakub rahalisi toetusi alustavatele ettevõtetele, kuidas oma persoonibrändiga edasi tegeleda, sellest saab lugeda persoonibrändi määratlemise töölehtedest.

Autor: Urve Vilk, Persoonibrändi blogi - Liisi Toom

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700