Kas redel toetub vastu õiget seina?

„Kiisu, kas sa ei tahaks mulle öelda, kuhupoole ma siit peaksin minema?""See sõltub suuresti sellest, kuhu sa tahad välja jõuda," ütles Kass."Mul on enam-vähem ükskõik kuhu," vastas Alice."Siis ei ole tähtis, kuhupoole sa lähed," sõnas Kass.

Lewis Caroll „Alice Imedemaal”.

Kõik asjad luuakse kaks korda, esmalt oma vaimus ja alles seejärel füüsilisel kujul. Lihtne näide on maja ehitamine. Me loome selle oma peas juba enne, kui arhitekt ta paberile paneb või labidas maasse lüüakse. Kui seda mitte teha, toob see kaasa teises, füüsilises loomingus, väga suuri kulusid.
Printsiip alustada lõppeesmärki silmas pidades kehtib kõigis eluvaldkondades, nii äris kui elus, nii suurtes kui väikestes tegemistes ja iga kord kui me seda printsiipi eirame, maksame ümbertegemiste, suhete lappimise jms näol ka oma raha või ajaga.

On väga lihtne sattuda pideva hõivatuse lõksu, rabada rohkem ja rohkem, et ronida mööda edukuse redelit ainult avastamaks, et redel toetub vastu valet seina.
Inimesed avastavad alatihti, et nad on saavutanud oma võidud ja edu asjade hinnaga, mis olid neile hoopis olulisemad, kuid mis nüüd on maha mängitud.
Võiks arvata, et see on ammu teada tõde, kuid sellegipoolest ei alusta me tavaliselt lõppeesmärki silmas pidades ei oma töös ega isiklikus elus.
Iga firmajuht võib oma inimestele esitada ühe lihtsa küsimuse: „Mis on meie ettevõtte eesmärk?“ Erinevaid vastuseid on tavaliselt just nii palju, kui palju vastajaid.
Julgemad võivad sarnase küsimuse esitada, näiteks õhtusöögi ajal, oma perele: „Mis on meie perekonna eesmärk?“ Tavaliselt arvavad su armsad pereliikmed, et oled peast soe.

Kui oled jõudnud oma pereelus mõnda keerulisse etappi ja oled abielus kellegagi, kellel on täiesti erinev arusaam ühise elu eesmärkidest, siis rasketel hetkedel lähenetakse rahaprobleemidele, laste kasvatamisele, vanemate hooldamisele ja muudele probleemidele täiesti erinevalt. Ja kas pole mitte lahutused ühed kõige kallimad ümbertegemised isiklikus elus?
Löö lahti mistahes ajaleht või uudisteportaal mistahes päeval, see kubiseb näidetest -  konfliktidest ja probleemidest, mis on saanud alguse sellest, et pole võetud aega läbi mõelda, mida me siis tegelikult saada tahame.
Olles pea iganädalane klassikalise muusika kontsertidel käija, teeb mind hirmus kurvaks ERSO ja minu arvates tema väga asjaliku ja tubli direktori ümber lahvatanud skandaal. Kui esmalt oleks mõeldud lõppeesmärgile, kas siis oleksid osapooled jõudnud sellise tegutsemiseni?
Stephen R. Covey oma 7 harjumuse raamatus soovitab igat tegevust alustada selge eesmärgiga: kuhu tahame jõuda? Millise tulemusega tahame lõpetada? Ja mitte vähem oluline pole: mis tundega tahame lõpetada?
Kui alustada lõppeesmärki silmas pidades, muutub asjade, olukordade ja ka edukuse mõistmise perspektiiv. Pole oluline kui kiiresti ronida, peaasi, et redel toetuks vastu õiget seina.
Üks mees küsis teiselt peale ühise sõbra surma: „ Kui palju ta järele jättis?“ Teine vastas:„ Ta jättis kõik.“

Osale arutelus

 • Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara