Loovus ja vasak ning parem ajupoolkera

Viies eelmise aasta lõpus ühes suures organisatsioonis läbi koolitust Mõttemustrite murdmine, küsis üks osaleja minu käest, et miks on koolituse aktiivõpe ehitatud üles seoste loomisele vaatlusaluse probleemi ja esmapilgul asjasse mitte puutuvate sündmuste, persoonide ja nähtuste vahel.

Kuna see pole nii tehtud juhuslikult, vaid põhineb teadusuuringutel ning näitab kuidas meie aju töötab, siis kirjutan sellest pikemalt.

Eelmise sajandi viimasel kahel kümnendil olid neuroteadlased veendunud, et meie aju kahel poolkeral on erinevad funktsioonid – vasak poolkera on ratsionaalne, loogiline, eristab minevikku ja tulevikku ning annab hinnanguid; parem poolkera on loov, intuitiivne ja elab tänases hetkes. Nendel teemadel on kirjutatud tohutult palju raamatuid ja artikleid ning tehtud koolitusi. Inimesed hakkasid ennast jagama parema ja vasaku poolekera inimesteks, ajurünnaku mantraks sai soovitus vasak poolkera välja lülitada jne.

Täna jagunevad teadlased aga kaheks – osad jagavad aju kaheks osaks ja teised mitte. Esimese teooria pooldajate seast soovitan lugeda Jill Taylori raamatut “Silmiavav insult” – lugu neuroteadlasest, kes elas läbi insuldi. Raamatus jagab ta kogemusi alates sellest kuidas tema vasakus ajupoolkeras veresoon lõhkes kuni täieliku taastumiseni kaheksa aastat hiljem. Vaata ka Jilli TED esinemist, kus ta samast kogemusest räägib.

Teise teooria tunnustatuim esindaja on neuroteadlane Eric Kandel, kes sai oma töö eest kümmekond aastat tagasi ka Nobeli auhinna. Tema loengute sarja saab vaadata ka YouTube-ist. Kandel on veendunud, et peaksime oma aju vaatama kui maailma võimsaimat laosüsteemi, kus on ladustatud kõik meie teadmised ja kogemused. Selles laos töötavad analüütika ja intuitsioon alati koos – uue info vastuvõtmisel meie aju esmalt otsib kuidas see senise infoga kokku sobib, loob seosed ja paneb info “riiulile”. Nii toimime me nii rutiinseid igapäevategevusi tehes, kui uusi olukordasid lahendades.

Uute ideede leidmise võti peitub aga oskuses leida juba ladustatud infole võimalikult palju uusi seoseid ehk teisisõnu info kombineerimises, seda on aga käsu peale ja ilma süsteemita keeruline teha.

Legendaarne näide sellisest kombineerimisest on lugu sellest kuidas Larry Page sai idee Google otsingumootori loomiseks. Idee tekkis kui Page nägi Alta Vistat kasutades seal võimalust otsida veebilehti, mis viitavad mingile kindlale veebilehele ja kombineeris seda akadeemilises maailmas levinud tavaga, kus teadustöö headust hinnatakse selle järgi kui palju sellele on viidatud. Pannes need kaks asja kokku, sündiski otsingumootor, mille peamine idee seisneb nende veebilehtede soovitamises, millele teised on enim viidanud.

Just selliseid lähenemisi see koolitus stimuleerib.


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Indrek Maripuu

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara