31. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ära unusta sissemakseid emotsionaalsele pangaarvele  

Kui eluõnn või leivatükk laual sõltub ühest katkiläinud suhtest, siis võiks hakata tegema sissemakseid oma Emotsionaalsele pangaarvele.Emotsionaalse panga metafoor pärineb Stephen R. Covey „Väga efektiivse inimese 7 harjumuse“ raamatust.

See metafoor on ka tegelik tööriist oma suhete parandamiseks.

Igaüks meist on Emotsionaalse panga omanik. Pangas on just nii palju kontosid kui palju on inimesi, kellega me suhtleme.

Igale kontole saab teha sissemakseid, mis suurendavad usalduse hulka selles suhtes ja muudavad seda paremaks.

Igalt kontolt saab ka "raha" välja võtta, nii teadlikult kui kogemata. Kui selle suhte kontol on palju usaldust, siis mõned väljavõtud ei tee suurt häda midagi. Kui aga konto on miinustes või pole sinna veel midagi laekunud, siis muutub asi kriitiliseks.

Üks oluline pisiasi selle panga juures on veel. Selle üle, kas tegemist on konkreetsele kontole sissemaksuga või hoopis väljavõtuga, otsustab alati selle suhte teine osapool. Mina võin küll omast arust teha sissemakseid, nii et veri ninast väljas, kuid kui teine osapool otsustab, et need pole seda mitte, siis on see asjatu vaev. Ja hea veel kui ta otsustab, et need pole sissemaksud, kuid ta võib ka otsustada, et need on hoopis väljavõtud.

Seega oleks hea teada, mida teine pool peab sissemaksuks ja keskenduda nende tegemisele.

Hea uudis on see, et on olemas universaalsed sissemaksud, mis kasvatavad igal juhul igat kontot. Neid on 6 tükki:

• Lahkus ja viisakus

• Siiras vabandamine

• Lubadustest kinnipidamine

• Ootuste täitmine

• Lojaalsus eemalolijate suhtes

• Püüd esmalt mõista ja alles seejärel olla ise mõistetud.

Seejuures nende tegevuste vastandid on alati väljavõtud: ebaviisakus; ülbus ja uhkus; lubaduste murdmine; ootuste mittetäitmine; ebalojaalsus, tagarääkimine ja püüd alati olla ise mõistetud.

Hea uudis on see, et nende sissemaksete abil, kui järjekindlalt ja siiralt tegutseda, on võimalik üles ehitada ükskõik kui kehvas seisus olev suhe ükskõik kellega. Hea uudis on ka see, et sissemaksete tegemine on 100% minu mõjuulatusringis ja sõltub täielikult minu tahtest.

Halb uudis on see, et väga nässus kontole sissemaksete tegemine võib nõuda palju aega ja tavaliselt tulevad ka tagasilöögid. Esimene tagasilöök on tavaliselt see, et teine pool arvab, et temaga manipuleeritakse. Seega, kui su kavatsus pole siiras, siis oled juba eos läbi kukkunud.

Hoopis raskem on iseendaga toime tulemine. Miks mina? Miks tema ei tee midagi? Isegi natukestki ei tule vastu!

Kunagi küsis mõnus koomik Sulev Nõmmik: „Kui inimesed elavad selleks, et teisi abistada, siis milleks need teised elavad?“

Aga kui ma olen olukorras, et minu eluõnn või leivatükk laual sõna otseses mõttes sõltub sellest, kas ma suudan selle suhte uuesti üles ehitada, siis on asi väärt, et oma kallist aega investeerida.

Paar näpunäidet veel. Tihti arvatakse, et lubaduste murdmine on halb asi, aga mis need ootused siia puutuvad?

Ootuste mittetäitmine on tavaliselt enamuse konfliktide taga nii tööl kui kodus. Me tekitame alatasa teistes ootusi ilma ise seda märkamata. Ja meil endilgi on väga palju ootusi, millest me ei räägi. Kasvõi selline situatsioon: ootus oli saada kihlasõrmus, aga kingiti hoopis kõrvarõngad jne, jne.

Seega ootuste väljaselgitamine ja läbiarutamine on üks tõsisemaid suhtlemisteemasid, millele keskenduda nii tööl kui eraelus. Vallandamiste, lahkumiste, halva kliendisuhte ka abielulahutuste taga on tavaliselt ikka palju täitmata ootusi, kuigi neist võib-olla kunagi polnud otseselt juttu.

Muidugi tuleb arvestada, et Emotsionaalses pangas ei saa lappida miinustes kontosid teiste kontode arvelt.

Alustuseks on selleski palju abi kui peatada oma pangast raha väljavool.

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700