11. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Auru väljalaskmine teeb meile kahju

Nuta, läheb kergemaks! Sõima, saad südamelt ära! Tihti arvatakse, et raevupurse vabastab raevust ja pisarad kurvastusest. See müüt on valeks ja ka kahjulikuks tunnistatud.

Negatiivsed tunded nagu kurbus või viha ei kao kuhugi, kui me nad välja elame, vaid muutuvad seeläbi isegi tugevamaks, räägivad ajuuurijad. Uste paugutamine, telefoni loopimine, karjumine, nutmine - auru väljalaskmine teeb meile hoopis halba ja mitte ainult sellega, et arusaamatused jäävad klaarimata, vaid seeläbi jäävad meie negatiivseid emotsioonid hoopis kauemaks ajaks püsima. Piltlikult öeldes lisame halge oma tusameele ahju.

Loomulikult on oma tundmuste  jagamisest lähedaste inimestega abi – jagatud mure on ikka jagatud mure, kuid uurimused on tõestanud, et raevuhood võivad viha suurendada ning pisarad depressiooni süvendada.See-eest on võimalik – ja ka hingelise tasakaalu seisukohalt märksa arukam – oma negatiivseid emotsioone teadlikult kontrollida.See saab sündida siis, kui oma tundeid küll teadvustada, siis aga need kõrvale heita, keskendudes teisele tegevusele.

See on väljakutse, ent seda on võimalik treenida. Kaunitar Scarlett O´Hara romaanis „Tuulest viidud“ ütles endale ikka, kui mured üle pea kasvasid: “Ma ei mõtle sellele praegu“.

Seega sünged mõtted tuleb samal hetkel, mil neid märgatakse peast heita, sõna otseses mõttes ütelda „Stopp“ ja oma aju tähelepanu millelegi muule suunata. Kümnendiksekundite jooksul peale negatiivse emotsiooni esilekerkimist on võimalik saada jälle iseenda peremeheks. Sedasi harjutades on võimalik saada ka meistriks.

Üht meetodit, mida hiljem hakati kognitiivseks käitumisteraapiaks kutsuma, kasutas juba Robinson Crusoe. Inimtühjal saarel pani ta kirja oma deebeti ja kreediti:

Halb                                                                                                                           

Mind paisati üksikule saarele, ilma lootuseta

siit kunagi pääseda.

Hea

Ma olen siiski elus ja mitte uppunud nagu kõik mu kaaslased.

Jne, jne.

Mõte iseenesest ülilihtne, pane kirja kõik, mis sul kõigest hoolimata on hästi ja keskendu sellele ning ammuta sealt jõudu. Suurepäraseid meetodeid oma emotsioonide, murede ja masendusega võitlemiseks on teisigi.

Minu esimene soovitus on: hakka tegelema joogaga. Joogas õpid õigesti hingama ja seeläbi oma emotsioone juhtima.

Ajurveda teadis juba tuhandeid aastaid tagasi aju kohta asju, mida kaasaja teadus tasapisi alles avastab. Aga käepärast peab olema kogenud õpetaja. Ise, lihtsalt kellegi eeskujul või raamatute abil hingamistehnikatega tegelemine on liiga ohtlik.

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700