14. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PowerPoint, pagana PowerPoint

Tunnen tervet hulka inimesi, kes ütlevad „PowerPoint on saatanast“. Ja eks neil ole ju omamoodi õigus ka kuna PowerPoint on loonud kõik eeldused selleks, et sa oma esinemist kihva saaksid keerata. Kui vähegi on võimalust halba esitlust teha, siis seda ka tehakse, võiks asja lühidalt kokku võtta.

Ma olen oma koolituste lõppedes alati osalejatele öelnud, et nad võivad mind vajadusel oma tehnoabina kasutada.  Aegajalt mõned seda ikka ka kasutavad- näiteks eelmiselgi nädalal saatis üks neist mulle oma müügiesitluse ülevaatamiseks. Peale minuga konsulteerimist avastas ta, et 20 slaidi asemel saab jutu ära rääkida 7 slaidiga.

 

Kuivõrd vead, mis neis esitlustes välja tulevad, on üsna sarnased alati, siis annan Sulle kiire ülevaate, mida vältima peaksid.

 

1. Liiga palju slaide. See tekitab tunde nagu oleksid mingis slaidivabrikus- muudkui siuh ja siuh! Kui kuulajate käest küsida, mis meelde jäi, saad ilmselt vastuseks „Eeeh… kole palju slaide“.

2. Halb kujundus. Kindel lahendus on alati "hele põhi, tume kiri", mis töötab igas ruumis isegi siis kui see kergelt ülevalgustatud on.

3. Liiga palju teksti slaidil. Pea meeles, et maksimaalselt võiks ühel slaidil olla 5-6 rida teksti. Parem veel, kui vähem. Kui võimalik, siis kasuta pilte, mille taustale räägid asjakohaseid lugusid – see jääb kuulajatele rohkem meelde, kui hulk ebamäärased näited. Lisaks on sinu esitlust ka oluliselt mõnusam jälgida. 

4. Ära kasuta lausteksti (maha lugemisest rääkimata). Kui tahad kellelegi konspekti anda, siis prindi see välja. Ekraanilt ei viitsi seda kilomeetrist juttu küll keegi eriti lugeda. Muidugi, edasijõudnute tase on veel  see, kui sa kirjapandu tuimalt ette loed.

5. Efektide kasutamine- see, et Microsoft on programmile juurde pannud paarsada efekti, ei tähenda kuidagi, et sa neid igal juhul kasutama peaksid. Enamasti on kõiksugu efektide kasutamine (eriti kui iga slaid tuleb erineva efektiga) kuulajate jaoks üsna tüütu.

 

PowerPoint on küll hea abimees, aga kui sa ei taha astuda ebaõnnestunud ja igavate esinejate kuulsuseta ridadesse vaid soovid kuulajatele ka kasu pakkuda, siis pea meeles, et PowerPoint on sinu jutu toetamiseks, mitte vastupidi. Nüüd mõtle selle viimase lause üle järele ja meenuta, kuipaljudel kordadel sa just vastupidist – esineja on PowerPointi toetamiseks- näinud?

PS! Koduse ülesandena mõtle välja TOP-5 peamist viga, mida esinejad PowerPointi kasutades teevad ja seejärel omaenda esinemiseks valmistudes katsu neid vigu vältida.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700