31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui rasket kandamit sa endaga kaasas tassid?

Iga kord, kui jätame hirmu või vähese julguse tõttu mõne probleemi lahendamata, võtame sümboolselt ühe kivi raskusena oma isiklikku seljakotti juurde.

Tihti on nii, et me ei julge minna teemadesse, mis osapooltele valu tekitavad, lükkame selle kas edasi, kusagile kõrvale või lihtsalt eitame. Iga eitus sisaldab tõde meie eneste kohta. Iga kord, kui hirm meid peatab, võtame paar kilo oma elu seljakotti juurde kuni lõpuks ei pruugi olla jaksu seda kõike ära kanda. Mingi hetk lihtsalt murdume.

Lihtsustatult koosneb probleemse olukorra lahendamine/ leevendamine kolmest sammust:

- olukorra neutraalne kirjeldamine;

- oma tunnete kirjeldamine;

- enda vajaduste väljendamine.

Nende kolme sammu astumise eelduseks on tähelepanu, julgus ning ausus. Viimased kolm on minu nägemuse kohaselt hea suhte ja suhtlemise kolm kriitilist eeldust.

Tähelepanu on suutlikkus märgata enda mõtteid ning tundeid. Kui neid märkame, suudame leida aja jooksul ka probleemide juured, tunnete ja mõtete tegelikud põhjused. Julgus on jõud minemaks valu ja probleemi sisse. Ausus ehk võime tunnistada midagi endale või kellelegi teisele pole kolmanda komponendina sugugi vähemtähtsam. Ausus iseenda vastu on kõige olulisem, aga väga sageli ka kõige keerulisem. Iseendale on kõige lihtsam valet maha müüa.

Probleemide ja olukordadega, millega me tegeleda ei julge, mida eitame ning tõrjume, mida me endile selgeks pole teinud, tulevad meile ikka ja jälle tagasi, küll võib-olla erinevates elusituatsioonides, kuid oma põhiolemuselt on nad sarnase mustriga. Kui leiame end korduvalt sarnastest situatsioonidest, pole see mitte teiste inimeste mure, vaid meie endi oma, sest me oleme ainus ühine nimetaja erinevates situatsioonides. Teiste inimeste lahtiharutamise asemel tuleks meil hoopis endid sõlmest lahti võtta.

Kui meilt abi palutakse, tuleb seda anda. Teist inimest saab aidata vaid juhul, kui me saame aru, millest ta aru saab. Seega on lisaks tähelepanule, julgusele ja aususele oluline oskus esitada õigeid küsimusi.

Autor: Urve Vilk, Enesearengu blogi - Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700