17. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märkmed – esinemise abivahendid ja kihva keerajad

Avaliku esinemise puhul peaksid märkmed sinu liitlased olema – seda enam, kui sa ise nad valmis oled teinud. Häda on aga selles, et kehvasti tehtud märkmed on üks peamiseid ebaõnnestumise põhjustajaid.

Üks hullemaid asju, mida sa enda jaoks esinemiseks ettevalmistumisel teha saad, on arusaamatute märkmete tegemine. Jah, tegid kodus valmis ja said seal ka väga hästi aru, mida lühikese sõnapaariga "Märkmete kasutamine" edasi anda soovid. Nüüd tuled kuulajate ette, vaatad neid kahte sõna ja pea on tühi. Ainuke selge mõte, mis kuklas vasardab, kõlab "Mida ma küll selle fraasiga mõtlesin?"

Selleks, et sa edaspidi enda kaevatud auku ei kukuks, toongi täna välja viis peamist viga, mida paljud esinejad märkmeid kasutades teevad.

1. Märkmed on liialt üldsõnalised või mittemidagiütlevad. Sa pead oma märkmed kirja panema nii, et tead igal hetkel väga täpselt, mida sa ette valmistudes ühe või teise asjaga mõtlesid. Seega pane kasvõi terve mõte kirja selliselt, et ka pingeolukorras väga täpselt aru saad, mida öelda tahad. Vastasel korral vaatad sa oma märkmeid ja kasu ei ole neist mitte tuhkagi.

2. Liiga palju ja tihedalt kokku kirjutatud teksti. See tekitab sinu jaoks olukorra, kus kõnet pidades on väga lihtne järge kaotada või õiget kohta üles leida. Tulemuseks on halb silmside hoidmine, sest kardad järje kaotamise hirmus pilku paberilt tõsta, või pidevad ja planeerimata pausid sinu kõnes, sest otsid paberilt õiget kohta.

Need on sinu märkmed ja kellelgi ei ole nendega asja - seega tee mõnusalt suured lõikude vahed, kasuta erinevaid värve jne. See ei ole ju sinu kooli spikker, mis hästi väike peab olema. Mitte mingil juhul ei ole see ka häbiasi, kui sa märkmeid avalikult kasutad. Senikaua kuni sa seda sujuvalt teed on kõik korras.

3. Ära hakka märkmetega mängima. Hoia nad kindlalt oma käes või laua peal, sest niipea kui sa nendega pidevalt toimetama hakkad, panevad kuulajad seda tähele ja tõlgendavad nähtut  ebakindlust väljendava märgina. Sa ju ei taha, et kuulajaskond sõnumi kuulamise asemel hakkaks kokku lugema kõiki neid kordi, mil paber sinu käes esinemise ajal ringi siia- või sinnapoole ära teeb.

4. Räägitakse oma märkmetele, loetakse maha ja ei hoita auditooriumiga kontakti. Avaliku esinemise 10 käsku esimene käsk on "Kuulajad on sinu Jumalaks. Sinul ei tohi olla muid Jumalaid nende kõrval." See tähendab, et hoia oma kuulajatega kontakti ja anna neile teada, et sa neist hoolid. Kuulajad tahavad, et nendega suhtleks ja nad ei taha, et sa oma pabereid (või slaide näidates ekraani) vahiks. Hoia kuulajatega silmsidet ja saad tagasisidet selle kohta, kuidas sul läheb. Rääkimata sellest, et kui maha lugemise asemel räägid loomuliku tooniga ja peast, siis on sinu esinemist oluliselt nauditavam kuulata.

5. Ei ole mõtet vabandada või pauside ajal omaette pomiseda. See, et sa märkmeid kasutad, on täiesti loomulik. Samuti on loomulik, et aegajalt võib järg käest ära kaduda. Seepärast ära hakka nende kummagi asja pärast vabandama. Niipea, kui sa järje käest kadudes vabandama hakkad, mõtlevad kuulajad kohe "Ahhaaa, mingi jama on!". Selline pomisemine ja häälitsemine rikub lisaks veel ka sinu esinemise rütmi. Esinemise seisukohalt on lisaks vaja meeles pidada ka seda, et korrektne keelekasutus = aru saamine ja usaldusväärsus.

Tegelikkuses leiad sa aga oma järje mõne sekundiga üles ja oled valmis jätkama. Kui sa ei vabanda ja tekkinud pausi ajal pomisema ei hakka, siis arvavad kuulajad, et see oligi planeeritud paus. Ära tunne tungi kogu aeg rääkida, sest sellega näitad sa ebakindlust, mida pideva rääkimisega varjata üritad.

Ära tunne mitte mingisugust vajadust oma kõnet pähe õppida. Selliselt pähe tuubitud tekstide esitamisel on kaks suurt probleemi: 1. Neid on ütlemata igav kuulata 2. Niipea, kui mõte peaks kinni kiiluma, oled sa omadega jännis.

Mis sind aga siinkohal kenasti jälle ree peale aitab? Muidugi – hästi tehtud märkmed.

Autor: Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700