27. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oleme arvatust enam sõltuvuses

Kuna olen viimasel ajal kaardistanud oma sõltuvusi (neid on palju), sattus hiljuti minu kätte kirjanik Ken Keyes juuniorit puudutav kirjutis, mis tõi välja viis sõltuvuses olemise indikaatorit.

Need on järgmised:

- see tekitab pinget meie kehas

- see paneb meid ühendavate tunnete asemel nagu heakskiit, armastus ja rõõm, tundma eraldavaid tundeid nagu pahameel, viha, hirm.

- su mõistus ütleb sulle, et elust rõõmu tundmiseks peaks kõik olema teisiti.

- sinu mõistus hoiatab sind, et antud olukorras on kaalul väga palju.

- tunned, et sinu elus on "probleem" ega suuda elu seetõttu nautida.

Sõltuvus on kui riidehilp, millega me üritame oma alasti olekut varjata, vajame ensekaitseks kogu aeg justkui midagi. See on meie ego kaitsekilp, mis ütleb, et kui meil seda ja teist ei ole, oleme vähe väärtuslikud, ebaõnnestunud jne.

Sõltuvuse vähendamise alustuseks on olemas üks lihtne nn riidekapiharjutus - anname mittevajalikud riided ära kellelegi, kes neid meist rohkem vajab. Meil on seal tavaliselt seal kuhilas riideid, mida me tegelikult oleme ainult korra või paar selga pannud, aga igaks juhtumiks hoiame neid kõiki alles. Mõte tühjenduskuurist riidekapis kõlab lihtsalt aga kui reaalselt seda tegema hakata siis võib juhtuda, et neist riietest polegi nii lihtne loobuda kui eeldanud oleksime.

Kas ma julgen jätta alles vaid hädavajaliku, kas julgen mitte koguda ning kuhjata? Või olen endiselt edasi "vaene rikas"?

Mida üks lihtne harjutus tähendada võiks? Kui me ei vaja nii palju kui me arvasime, tähendab, et me ei pruugi osta nii palju asju, mis tähendab, et meil pole nii palju ruumi kodus vaja, mis viib selleni, et kaob vajadus suurema elamispinna järele. Viimane tähendab, et me ei pea nii palju töötama, mis tähendab, et meil on rohkem aega ning energiat. Kui meil on rohkem aega ning energiat ei pea me eluga võitlust pidama, saame vabalt võtta. Saad sa vabalt võtta?

 

Autor: Enesearengu blogi - Kristo Kiviorg, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700