22. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Appi! Nad ju vaatavad mind

 Kui kuulajad sind vaatavad, on see kompliment - ilmselgelt pakud Sa neile veel piisavalt huvi, et mitte oma asjadega tegelema hakata.

Minu kodulehel on üleval küsitlus, kus uurin, mis on esinemishirmu peamisteks põhjusteks. Tänase seisuga on ca 700 inimest sellele vastanud ning „auväärsel“ teisel kohal on ca 23%-ga vastus „Kardan tähelepanu keskpunktis olla“.

Kui ma oma koolitustel olen inimeste käest uurinud, mida nad täpselt esinemise juures kardavad, siis tavaliselt kehitatakse õlgu ja öeldakse "Noh...tervet seda värki!" Hiljem, olles väheke aega järele mõelnud, tuuakse siiski välja hulk erinevaid põhjuseid ja üheks neist on "Ma kardan tähelepanu keskpunktis olla, kõik vaatavad mind ja see tekitab ebamugavust."

 

Juhul kui ka sinul on esinemisega seoses seesama mure, siis on mul selle tarvis väike mõttekäik välja pakkuda. Nimelt: mõtle, mis on hullem, kas see kui kuulajad sind vaatavad või see kui nad sind üldse ei vaata? Ilmselt saad praegu isegi aru, et hullem on ju see kui sind ei jälgita - järelikult teed midagi valesti.

Juba tõsiasi, kui suudad sellel murele sedaviisi positiivselt läheneda, teeb sinust parema esineja. Kui kuulajad sind vaatavad, on see tegelikult ju kompliment - ilmselgelt pakud Sa neile veel piisavalt huvi, et mitte oma asjadega tegelema hakata. Kui aga näed, et Sa kuulajatele korda lähed, peaks hoopiski enesekindlust kasvatama. Pealegi - keda või mida nad siis vaatama peaksid, eks?

Paraku küll paljud inimesed lähtuvad ühest Murphy seadusest, mis ütleb „Karda päeva, mil sul millegi üle viriseda ei ole!“ Tänase teksti tõlkes – „Vaadatakse, on jama. Ei vaadata – ikka on jama“. Kas sina oled ka üks neist virisejatest?

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700