27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinda idee headust ilmateate testiga

Osterwalder ütleb, et igast ideest peaks tegema 5-6 ärimudeli versiooni, et siis valida elujõulisem, aga kuidas sa seda ikka teed? Oled juba aju ära nikastanud, et oma idee mudelisse “toppida” ja see tundub ainuõige ning siis palub keegi teha sama asi veel viis korda läbi.

Absurd? Ei ole.

Peale seda kui avaldasin eelmise postituse, kus oli juttu ärimudeli uuendamisest, küsisid mitmed, et kuidas seda tegelikuses ikka teha.

Lahendus on tegelikult lihtne – kombineeri kirja pandud ärimudeli arutamist mõne loovtehnikaga, näiteks de Bono “Kuue mõttemütsiga“. Mõte on siis selles, et jagate igale osalejale rolli s.t. igaüks saab ülesande vaadata esmast ärimudelit mingi kindla nurga alt ja rääkida, mis mõtted talle tekivad. Kui ülejäänutel on vastupidised seisukohad, siis nad ei kritiseeri inimest, vaid tema rolli.

Analoogne sellele on nn ilmateate test, kus inimeste vahel jagatakse järgmised viis rolli:

• Tuul. Iga idee elluviimist mõjutavad mitmed välised tegurid, mis pole meie kontrolli all. Kuidas mõjutavad ideed poliitilised, majanduslikud, sotsiaalsed ja tehnoloogilised arengud? Konkurendid?

Päike. Toob välja positiivsuse ja optimismi. Mõtle millist kasu toob Sinu idee elluviimine sihtgrupile? Mis kasu see veel võiks tuua?

Vihm. Toob välja varjatud vead, näiteks lekkiva katuse. Vihmased päevad on pilves ja hallid. Mõtle mis võib halvasti minna? Mida teised ei märka või alahindavad?

Vikerkaar. On rõõmu ja loovuse sümbol. Mõtle võimaluste peale, mida see idee ellu viimine loob? Mis võimalusi see täiendavalt avab?

Lumetorm. Tormis ei ole midagi võimalik näha, peab oma vaistu usaldmaa. Mida Su vaist selle idee kohta ütleb? Kas midagi peaks lisama või ära võtma? Ümber tegema?

Rollid võimaldavad välja öelda asju, mis muidu oleks keerulised öelda või mis langeksid kriitikatule alla. Ilma rollideta kipub arutelu minema ebakonstruktiivseks ja emotsionaalseks. Kasutage väljaöeldud mõtteid uute ärimudelite kirja panemise lähtekohtadena. Mängige ideedega!

 

Autor: Urve Vilk, Indrek Maripuu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700