Paha tujuga tööle?

Oleme inimesed, vahel on halvemad vahel paremad päevad. Kuid kas meil on õigust oma paha tuju teiste peal välja elada?

See on küll kahetsusväärne, kui kellegi halb tuju töö tegemist segab. Oleme ju inimesed, vahel on halvemad vahel paremad päevad. Kuid kas meil on õigust oma paha tuju teiste peal välja elada? Kindlasti mitte. Oskus oma emotsioone ja nende väljendamist juhtida peaks olema täiskasvanu eas juba omandatud. Kui tujutseb murdeealine, siis kommenteerime muiates „ealised iseärasused …“, ja teame, et see läheb ükskord mööda. Tegelikult ei lähe mööda, kui inimene ei õpi just sel ajal oma tujusid ohjama.

Nagu on nakkav naer, on nakkav ka halb tuju. See on rusikareegel näiteks teenindusjuhtide valikus – tuleb otsida rõõmsat ja positiivset inimest. Just tema oskusest hommikut rõõmsal meelel alustada saavad innustust kõik teenindajad. Ja nende naeratuse kaudu muutub rõõmsamaks klientide päev.

Kuidas siis oma tujuga toime tulla. See on enesejuhtimise küsimus.

·     Kui Sa juba teadvustad, et Sinu paha tuju võib teiste päeva rikkuda, on oluline samm astutud. Siis Sa märkad oma tujusid ja ka nende mõju teistele. Hoolid sellest, et teiste päeva helgemaks muuta. Siit saab kõik alguse.

·     Lahenda probleemid, mis tuju rikuvad. Vahel on nii, et tujurikkuja istub nagu „pärdik“ õlal. Ära teda ei julge/oska ajada ja koos temaga on halb. Pole muud väljapääsu, kui vaadata „pärdikule“ otsa ja temaga midagi ette võtta. Kui on asi kelleski teises, tuleb temaga koostöö läbi arutada – sageli inimesed ei taju, kuidas nende käitumine, mõni fraas võib teist mõjutada. Sellest kuuldes on kohkunud – oleksin ma seda teadnud ….

·     Kui tujurikkujaks on kodused suhted, jäta need koju. Nagunii ei aita tööl neile mõeldes ja pahuralt ringi käies Sa mitte millegagi koduste asjade laabumisele kaasa. Päris kergendav on end tööle minemisel häälestada hoopis teistele inimestele ja kanda oma tööalast rolli väärikalt. On loomulik, kui on kodus laps haige, oled mures. Ja helistad päeval ja küsid, kuidas on. See on elu üks osa, meie lähedased ja me ise oleme haiged. See ikka enamasti laheneb. Võid jagada kolleegidega muret, nad teavad, miks oled täna tõsisem – et põhjus on mujal. Siis on ka lihtsam mõista, kui on teada milles asi.

Elu on selleks liialt üürike, et lasta pahal tujul rikkuda iseenda ja teiste päeva. Parim viis on käituda nii, nagu oleksidki juba rõõmus – naeratades läheb meeleolu paremaks. Kumb on enne – hea tuju või naeratus? Küllalt sageli toob naeratus ka helgemad mõtted.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Sirje Tammiste

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara