11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavjõusaali ärimudel - ega te sauna ei tulnud

Erinevaid ärimudeleid leiab erinevatest valdkondadest – Jakob Saks mainis meie eilsel ühisel koolitusel Austraalia spordiklubi Jetts Gym. Uurisin ja vaatasin nende tegevust veidi. 

Mida nad siis teisiti teevad? Sisuliselt tegid nad odavjõusaali – viskasid välja kõik, mis polnud esmavajalik ja müüvad asja ca poole odavamalt – tüüpiline mudel, mida on rakendatud nii lennunduses, kaubanduses, autorendis kui mujalgi. Nüüd siis jõusaalides.

Jõusaali puhul tähendas see, et nad ei paku grupitreeninguid (nende hinnangul pakub see huvi vaid 10% jõusaali klientidele), jätsid välja basseinid, saunad ja muu tilu-lilu (ega Sa siia kümblema ei tulnud)  ja tegid ebaharilikult väikesed riietusruumid. Lisaks võeti kasutusele erinevad tehnoloogilised lahendused, mis on võimaldanud viia personalikulud minimaalseks – töötajad on kohal vaid 6 tundi ööpäevas.

Kõlab nagu igav ja kehva teenindusega koht? Tulemused näitavad vastupidist! Atraktiivseks tehti see läbi kolme asja:

asukoht – nende jõusaalid asuvad elamurajoonides, mis tähendab, et kalpsad juba spordirõivastes üle hoovi – lähedal ja mugav;

lahtioleku aeg – nende saalid on avatud 24/7 – oluline argument suurele osale inimestest alates töönarkomaanidest kuni öövahetuses töötajateni;

• hind – alates 20 kohalikku dollarit kuus on ca 2 korda soodsam kui nö tavaline klubi, sealjuures ei pakuta mingeid ahistavaid lepinguid ega muid kohustusi.

Selle tulemusel on Jetts Austraalia kõige kiiremini kasvav jõusaalide kett. Oma mudelit levitatakse frantsiisina. Kaudne ärimudeli edu märk on seegi, et 85% frantsiisivõtjatest on teinud enam kui ühe klubi. Frantsiisivõtjale lubatakse, et keskmine klubi on jooksvasse plussi jõudnud viie nädalaga.

Mõnede allikate alusel on sellise ärimudeli esmakasutaja tegelikult USA firma Planet Fitness (mis on ajakirja Inc hinnangul USA üks kiireimini kasvavaid firmasid), aga see ei muuda sõnumi sisu: järjekordses valdkonnas on uue ärimudeliga suudetud ära võluda suur hulk kliente ja teenida palju raha. On üpris ilmne, et nn säästumudelit on võimalik rakendada peaaegu igas teenindusvaldkonna äris.

Mis Sina arvad – kes on järgmine?

Autor: Urve Vilk, Indrek Maripuu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700