25. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas murega hangitud seljavalust lahti saada?

Keegi ei soovi oma selga haigeks muretseda. Kuid tavaliselt inimesed just nii käituvadki.

Ühel päeval vaatasin ehmatusega vana koolivenda Olavit, kes tuli tänaval vastu. Alati rõõmsatujuline ja elav müügimees oli nagu ära vahetatud. Käis kuidagi kangelt, nägu oli pinges ja kulm kortsus. Minu tervituse peale ta ohkas: "Tere jah, mul läheks hästi, kui tänase päeva üle elaksin“.

Vestluse käigus selgus, et tema alaselg on pidevat närivat valu täis. Elu käib ühest valuvaigisti korrast järgmiseni. Arsti vastuvõtt on kahe nädala pärast ja sinnamaani tuleb kuidagi hakkama saada.

Küsisin Olavilt, kas tal on tööl jamasid, mille peale ta ehmatas ja küsis vastu: „Kust mina seda tean“. Selgitasin tükk aega, et pole tema probleemidest kuskilt midagi kuulnud vaid tema enda pinged nimmepiirkonnas räägivad üheselt stressi olulisest suurenemisest. Näitasin talle mõned lihtsad aga tõhusad seljaharjutused ja laiali me läksimegi.

Lugu ei oleks rääkimist väärt, kuid analoogne alaselja probleem on läbi tuttavate sel sügisel juba palju kordi mulle vastu jalutanud. Paljudel juhtudel on üheks põhjuseks töökoormuse suurenemine või pinged tööl ehk lihtsalt muretsemine.

Alaselja probleemide põhiliseks põhjuseks on stress, lisaks veel halb rüht, vigastused või nõrgad seljalihased. Ka külmetus, hirm või paranoia võivad  põhjustada alaselja valusid. Tihti on põhjused kombineerunud.

Ägeda seljavalu korral tuleb leida kiireim tee kiropraktiku või füsiterapeudi juurde, kuid on võimalik end aidata ka ise.

- Nimmepiirkond armastab sooja. Üks soovitus on mähkida nimmepiirkond villase salliga kinni. Kõige efektiivsemalt aitab lamba, kaameli või koera villane sall. Erinevad nimmepiirkonda soojendavad geelid on soovitust väärt.

- Alaselja õige liigutamine ning kindlad harjutused aitavad pingeid leevendada. Oma selja pingetest ja valudest on võimalik vabaneda ise, õppides selgeks kõige tõhusamad ja käepärased tehnikad.

- Akupunktuur teraapia annab häid tulemusi. Võimalik on ära õppida ka oma keha akupuntide mõjutamine ehk akupressuur, sellises mahus, et oleks võimalik vajadusel oma valusid leevendada ja tervist tugevdada.

- Joogaharjutused ehk joogateraapia on tõhus kuid alles pärast põletiku vaibumist.

Alustades oma seljavaevuste leevendamist läbi erinevate tegevuste märkate peagi kuidas alaselja pingete vabanemisel paraneb teie enesetunne. Väsimus väheneb oluliselt ja asendub aktiivsusega. Töövõime suureneb.

Muretsemisel tekivad taas pinged, kuid läbi eneseuurimise ja vaatlemise on need nüüd paremini avastatavad ja kõrvaldatavad.

Autor: Rivo Sarapik, Stressi leevendamise blogi - Toomas Õunap

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700