Kuidas mädaõuntest valutult vabaneda?

Need inimesed ütlevad: “Ah, pole mõtet teha…”, “Ma olen seda juba näinud”, “See on võimatu” või teevad kohatuid ja ründavaid nalju kolleegide najal. Nad külvad kuulujutte, intriige, pessimismi, negatiivsust, lootusetust.

Nad saavutavad töövõite teiste arvelt, teevad teiste panust väiksemaks ja enda oma suuremaks (kui on tegemist hea asjaga) ja vastupidi (kui on tegemist kehva asjaga). Nad on pidurid, ehkki mõtlevad endast kui meeskonna tähest ja südametunnistusest.

Mõnikord kutsutakse neid ironiseerivalt staarikesteks, mõnikord Drama Queenideks, mõnikord ussideks, mõnikord vanadeks kändudeks või mädaõunteks. Neid on nii mehi kui naisi. Ning küsimus: “kas ja kuidas neist vabaneda?” on minu koolitustel üks enimtõstatatud teemasid.

Esiteks küsimus: kas neist peakski vabanema? On ju ka siiani saadud kuidagi hakkama, veidi kehva on mõnikord olla, aga sellegi poolest – oleme ikka elus ja tegutseme. Ja ometi peaks enamikel juhtudel vastus olema: jah. Neist peaks vabanema. Ma ei hakka rääkima emotsioonidest ja tunnetest, mida inimesed tunnevad selliste inimestega suheldes. Vaid üks fakt: toetudes mitmetele uuringutele on meeskond, kus on kasvõi üks Drama Queen, ussitaja või mädaõun, umbes 30-40% kehvemas lähteseisus tulemuse tegemiseks, kui meeskonnad, kus mädaõunu pole.

Põhjus mädaõuna nii tugevale mõjule on selles, et halb on tugevam kui hea. Halva mõju on 3-5 korda suurem kui sarnase positiivse sõnumi või teo mõju. Niisiis, kuidas edasi?

Räägi inimesega. Proovi enne tegudele asumist aru saada, mis võib olla inimese käitumise taga, mis on need põhjused, miks ta nii käitub (mõned võimalused näitamaks, et neid on palju: tähelepanuvajadus, tunnustusvajadus, tõestamisvajadus, kuuluvusvajadus jnejne). See võib anda sulle ideid, kuidas sa saaksid teda aidata paremaks meeskonna liikmeks muutuda. Kui ta seda ise päriselt ka tahab. Ja sageli inimesed ei tea ega anna endale ka aru, et nende käitumine sedasi teistele mõjub. Ja vestlus annab sulle ka veidi aimu sellest, kui palju aega ja vaeva see sinu ning kolleegide poolt nõuab. Mõnikord see töötab. Mulle tundub, et enamasti siiski mitte.

Niisiis, inimesest vabaneda. Tee seda nii kiiresti kui võimalik. Kui võimalik ja vajalik, siis paki talle seljakotti ka kuldne käepigistus ehk kompensatsioon. Kokkuhoid ja säästmine ei ole sellisel puhul kõige mõistlikum tegevus – kui vabanemise edasilükkamise põhjendus on vajadus kulusid kokku hoida … siis Drama Queeni show´de ajal sa kaotad reaalselt pidevalt oma tuludes. Ja see kaotus on tõenäoliselt suurem, kui ühekordne kompensatsioon. Pole vahet, kas ta on selle sinu silmis “välja teeninud” või mitte – ta on parasiit, mis sööb sinu meeskonna tulemuslikkust ja õhkkonda ning sinu töö juhina on vähendada kahjusid.

Kui inimesest pole võimalik vabaneda, kui ta on oma ala jube hea spetsialist, kui tal on sinu juhtide toetus, kui põhjus on juriidikas, seadusesätetes… siis proovi ta isoleerida. Sellest on võimalik mõelda ka kui hüvest - näiteks kodukontor (kui ta on tipptegija). Või anda talle töölõik, kus ta teistega kokku ei puutu jne. Ning proovi korraldada asjad nii, et meeskonna liikmetel, sealhulgas sinul endal, tuleks võimalikult vähe temaga kokku puutuda. Konkreetne kokkulepe 1-2 tööasjas ja that´s it. Küsimus pole tema käitumise muutmises (mis on tavaliselt võimatu), vaid pigem tema mõju neutraliseerimises, võimaliku kahju vähendamises. Ja tea, et küsimus on ainult ajas – tavapäraselt lahkub selline inimene varem või hiljem. Ning sageli ka ise. Tuleb aidata endal ja oma meeskonnal see aeg üle elada.

Millised on sinu kogemused Drama Queenide ja mädaõuntega, kas ja kuidas nende mõju näed ja mil moel seda vähendada?

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara