Ära delegeeri rohkem, delegeeri tõhusamalt

Kirjuta üles kõik oma tegevused tööl. Nüüd vaata neile peale ja märgi ära, milliseid tegevusi saad teha ainult sina. Ja millised saaksid ära delegeerida, mida võiks teha keegi teine. Ja siis leia inimene, kellele see tegevus oleks jõukohane ja … delegeeri töö talle.

Selliseid ja veel detailsemaid mudeleid delegeerimise kohta on olemas kümneid, kui mitte sadu. Teema “Kuidas rohkem delegeerida” külastab pea iga juhtimise koolitust. Eelkõige kimbutab delegeerimisvajadus keskastmejuhte ning on tingitud kas mikromanageerimisest või siis lihtsalt sellest, et sel juhtimistasemel pole vaja enam ise kõikjal ja kõiges küünarnukkideni sisse sukelduda. Ent hoolimata põhjuste teadvustamisest ja toredatest mudelitest  - probleemid enamikel juhtudel ei tundu leevenduvat.

Häda on selles, et tegelikult delegeerivad enamik mudeleid endiselt ülesandeid, mitte vastutust (ehkki lubavad teha just viimast). Vastutus on midagi, mida ei saa peale panna (täpsemalt – saab, aga see ei tähenda, et inimene päriselt vastutab). Ja ta tekib ühel moel – kui inimesel on valik. Milline on aga inimese valik tegelikult, kui juht on mõelnud tema jaoks välja töö, ülesande ning sageli ka lahenduse? Valikut tegelikult ei ole. Nagu ka vastutust.

Siin on üks mõte, kuidas delegeerida päriselt vastutust (pärineb algselt maailma ühelt tuntuimalt coach´lt Marshall Goldsmith´ilt) – ära delegeeri rohkem, delegeeri tõhusamalt. Kuidas siis?

* Lase inimestel  panna kirja oma vastutusvaldkonnad

* Lepi inimesega kokku kohtumine ja vaadake valdkonnad üle

* Küsi inimeselt: “Millistes kohtades, teemades sa tunned, et ma võiksin rohkem lahti lasta? Millistes kohtades, teemades sa tunned, et võiksin rohkem sekkuda ja aidata sul paremini tööd teha?”  Nii leiad konkreetsed valdkonnad, kus saad rohkem vastutust delegeerida ja inimene on ise valmis seda vasutust ka võtma. Ja leiad ka valdkonnad, kus inimene soovib, et sa rohkem sekkuksid, aitaksid.

* Küsi inimeselt veel: “Oled sa näinud mind tegelemas asjadega, mida minu tasemel juhid reeglina ei peaks tegema? Millistes valdkondades saaksin aidata inimestel kasvada, vabastades nii ka enda jaoks aega pikemaajaliste teemadega tegelemiseks?”

On peaaegu kindel, et saad oma inimestelt mitu head ettepanekut, mida nad võiksid sinu asemel teha. Mõistagi pead inimestega konkreetselt kokku leppima ja aitama vajadusel ka läbi mõelda, kuidas nad parimal moel sinu delegeeritud tööd teha saaksid. Ent peamine on toimunud – vastutus on delegeeritud ning oled saavutanud kaks kärbest ühe hoobiga: vabastanud endale väärtuslikku aega ja aidanud oma inimestel areneda, kasvada.

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

ADVOKAADIBÜROO RASK otsib SEKRETÄRI

Tammiste Personalibüroo OÜ

10. juuni 2018

Teabevara