22. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hobidega tegelemine pole raisatud aeg

Tihti sõltub sinu stressi tase ja rõõmu hulk elus sellest, kas sul on vähemalt üks tegevus, mida sa teed regulaarselt lihtsalt lusti pärast. Hobid ja muud tegevused pakuvad sulle rõõmu, samal ajal arendades su teatud oskusi ja võimeid, arendavad loovust või lubavad sul lihtsalt auru välja lasta.

Kui oled leidnud tegevuse, mis sind tõeliselt huvitab, võid sa kogeda ka sellist tunnet nagu “voolamine”, mis on sarnane sinu aju meditatiivsele seisundile. Sellel seisundil on nii sinu kehale kui mõistusele rahustav ja tervendav mõju.

Hobid ja lahedad tegevused võivad  lisada su ellu rohkem rõõmu ja õnnetunnet ning võivad olla suurepäraseks vahendiks stressi vähendamisel. Paljud hobidega tegelejad on kinnitanud, et huvitatud tegevuse juures unustavad nad mure põhjused, see aeg on nad stressist vabad ning tunnevad end õnnelike ja rõõmsatena. Paljud on suutnud oma hobid suuremal või vähemal määral siduda ka oma töö või karjääriga. Sellised nutikad hobid on näiteks golf ja tennis.

Mängimise aeg ei ole lihtsalt raisatud aeg, mis on justkui lubatud ainult lastele. Vahet ei ole, kas mängid erinevaid mänge koos täiskasvanud sõpradega või lastega – tulemuseks on oluline stressi ehk pinge seisundi vähenemine kehas. Samuti on mäng suurepärane vahend hoidmaks meid oleviku hetkes ehk väljaspool mineviku ebameeldivate mälestuste meenutamist või eemal tuleviku võimalikest ebameeldivatest ettekujutustest.

Mängides on keha aktiivne ja palju kiiremini vallandub naer ja rõõm, mille meeldivaid lõdvestavaid mõjusid on igaüks kogenud. Soovitav on mängida koos sõpradega, kellega sa tunned end vabalt ja mugavalt ning lubada siis oma sisemisel lapsemeelel avalduda. Olenemata sellest, milline on sinu päev olnud, võib mängust saadud rõõmu ja heaolutunne pühkida  sinu päevastressi ja pinged.

Autor: Urve Vilk, Stressi leevendamise blogi - Toomas Õunap

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700