8. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peata stressikarussell

Nüüd, jõulude eel ja ajal, on mõistlik mõelda, mis on Sulle elus tähtis.

Mina mõtlen edukate inimeste all ikka neid, kes valitud erialal ja ametis hästi hakkama saavad. Minu jaoks pole siin mõõdupuuks raha. Kuigi hästi tehtud töö saab enamasti tasutud ka paremini kui kehvasti tehtud.

Paradoksina on siin erandiks sotsiaalvaldkond, kus peaksid justkui töötama missioonitundega inimesed, kellele peaks piisama sellest, et nad saavad oma pühendumist ja tarkust jagada. Olen ise lahkunud psühhoterapeudi töölt, sest piinlik oli nii väikest palka saada. Ja mõistan nii õpetajaid, lasteaiakasvatajaid ja paljusid teisi, kelle töö ainsaks võimaluseks on väga hästi tehtud töö. Ja et nad pole rahul ja küsivad kõrgemat tasu.

Nüüd puutun kokku enam ärivaldkonna inimestega. Meie klientideks on edukad juhid, olgu aruteluks siis personalivalik või koolitus. Kui tekib usaldus, saan ma osa ka edukuse köögipoolest. Selle taga on hingega oma tööle pühendumine. Kui oled saanud juba sellisele tasemele, et oled valdkonna tipptegija, märkavad Sind ajakirjandus, kõrgkoolid, konverentsikorraldajad, erinevad ühingud. Ja Sind hakatakse kutsuma – esinema, arvamust avaldama, kaasa mõtlema, toetama, raamatut retsenseerima, … Kui inimene teeb hingega oma tööd, tunneb ta enamasti ka sotsiaalset vastutust. Et tal on justkui kohustus oma teadmisi jagada. Ei sobi ära öelda – mis siis see üks esinemine ära ei ole … ja nii saab ühest kaks ja kolm ja … Kuni jõutakse selleni, et isiklikku elu pole olemaski. Tööpäevad kuluvad tööle, nädalavahetused lugemisele, ettekannete ettevalmistamisele. Sest ei saa ju üle nurga teha, ikka tahad väga hästi. Ennast ei saa ka korrata, ikka pead leidma uue vaatenurga, olema kursis kõige uuemaga.

Algul oled kui karussellis, mis aina hoogu kogub. Kuni pea hakkab ringi käima ja kokku kukud. Selgub – karusselli asemel oled sattunud nõiaringi. Kahjuks juhtub ikka, et hoolt mahasaamiseks on vaja kiirabiarstiga kohtumist ja tema karmi hoiatust – Sul on stress ja Sa pead enda tervist põhjalikult kontrollima. Ja et viimasel ajal on seda nii palju … Hea kui niimoodi. Hiljuti kirjutas Eesti Ekspress noorte meeste infarktidest. Naised on ehk veidi alalhoidlikumad, rohkem valmis varem endaga tegelema hakkama ja seepärast on neil ehk infarkte ka vähem. Seda oskavad arstid oma statistika põhjal välja tuua.

Mina saan küll öelda - kõik tipptegijad peaksid hoolega valima, kuhu annavad ära oma vaba aega ja mõistma, et see on tema elu, mida on antud elada vaid kord. Öeldes „ei“ pidevatele väljakutsetele ütled Sa  „jah“ puhkusele ja võimele töötada tulemuslikumalt. Elada kauem tervena elatud aastaid.

Kindlasti on stressi ohtu hakatud järjest enam teadvustama – karm reaalsus on viinud meie kõrvalt inimesi liiga vara. Ja järjest enam saan ma pakkumisi teha stressijuhtimise koolitusi.  Neid on enamasti vaja kohe, sest ilmselt on tellimuse taga kriitiline hetk. Neid tellimusi teevad oma inimestest hoolivad ettevõtted.

Kui aga pole kõrval inimest, kes karussellil hoogu peatab ja nõiaringi kukkuda ei lase, tuleb ikka ise mõistlikuks jääda. Ehk nüüd, jõulude ajal, on mõistlik mõelda – mis on Sulle elus tähtis. Ja seda kirjutada, pool tundi, tund. Siis jõuad päris iseendani ja mõistad, mis tegelikult Sinu aega väärt on.

Autor: Urve Vilk, Sirje Tammiste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700