28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas oma nõrkustega hakkama saada

Kui palju aega ja tähelepanu sinu arenguvestlusel läks tugevuste selgitamiseks ja arendamiseks? Ning kui palju sai arenguvestlusest endale see, milles sa niiväga hea ei ole?

Mul puuduvad faktilised andmed, ent olles üksjagu inimeste arenguteemadega tegelenud, tundub mulle, et peamine aur vestlustel kipub minema sellele, mis jäi tegemata ning kuidas inimene saaks oma nõrkusi parandada. Nõrkuste otsimisele ja väljatoomisele keskenduvad sageli ka arenguvestlustele eelnevad kõiksugu küsitlused ja testid.

Ometi, vähemasti jutu järgi, tahame me aidata igal inimesel arendada tugevusi, tema parimaid ja tulemuslikumaid võimeid, tema talenti.  Ja kui teema üles võtame, siis iga kord me räägime suurema osa jälle nõrkustest… Mida siis teha? Me ei saa nõrkusi ju päris eirata, ent samas ei oska nendega nagu midagi otseselt ja lõplikult peale ka hakata. Mõned retseptid, tuginedes eelmise aasta maailma TOP50 juhtimismõtleja sekka valitud Marcus Buckinghami raamatule “Now, discover your strengths” ja enda kogemusele.

Kõigepealt definitsioon, misasi on nõrkus:

Nõrkus on mistahes, mis takistab sind saavutamast suurepärast tulemust.

Elementaarne? Ent siin on oma “konks” – nõrkus ei ole sama, mis “ma ei oska seda teha”. Me ei oska teha paljusid asju. Ja samas – me ei peagi seda oskama, meil pole seda vaja, et saavutada suurepärast tulemust. See kehtib nii mitmesuguste oskuste kohta, ent kehtib ka inimese karakteristika kohta – näiteks kui sa juhina pole suurem asi strateeg, siis see ei ole tingimata sinu nõrkus. Või kui sa oled kehv delegeerija, siis see pole sinu nõrkus.

Maailm ja organisatsioonid on täis töörolle, mis ei eelda strateegilist vaatenurka või pidevat delegeerimist. Ent teema muutub kohe, kui seda eeldab sinu roll – kui sa oled tippjuht, kelle vastutus on strateegia loomine (kõikidel tippjuhtidel seda vastutust pole), siis muutub see sinu nõrkuseks. Kui oled keskastmejuht, siis võib olla sul keeruline ilma delegeerimiseta oma rolli edukalt täita. Seega, kui teema saab asjaks, mis takistab sind saavutamist suurepärast tulemust, siis on ta nõrkus.

Ja teine tõdemus:

Oma nõrkuste parandamisele keskendumisel saame erakordselt tugeva tööga parimal juhul … keskpäraseks.

Mida siis peale hakata olukorras, kus oled tuvastanud oma nõrkuse ja tead, et piltlikult öeldes maailmameistriks sa sellele keskendumisega ei saa? Viis võimalust:

1. Proovi selles VEIDI paremaks saada.

Toon näiteks teema, mida kohtan pea igal koolitusel – kuulamine. Kui sa oled juht, siis su töö parima tulemuse saavutamiseks võib eeldada, et oleksid ka kuulaja. Samas oled sa ekstravert, kes armastab rääkida ja kelle järele inimesed on joondunud just seetõttu, et oled hea lugude rääkija ja tuleviku visioneerija… Veidi, piisavalt paremaks saamine tähendab, et sa ei pea nüüd olema kuulaja igal pool ja pidevalt. Mõtle enda jaoks välja konkreetne koht, kus kuulamist kõige enam vaja läheb (näiteks arenguvestlustel) ning õpi seal kuulama. Kõik. Miinimumprogramm. Sa ei ole automaatselt superhea kuulaja ja sa ka ei saa selleks, ent sa oled kõrvaldanud takistuse ja saad edasi minna.

2. Loo endale toetussüsteem

See tähendab endale mingi toetava rutiini loomist. Kui sinu probleem on vähene delegeerimine, siis on võimalus teha endaga kokkulepe, näiteks: iga kuu ühisel meeskonna koosolekul küsin alati viimase teemana küsimuse: mida ma teen teie arvetes sellist, mida ma juhina ei peaks tegema, mida võiks keegi teine teha? Ja kui tekib teema, siis arutada, kuidas see asi ikka tehtud saaks. Toetussüsteem on endale loodud rutiin, mis aitab nõrkust takistuste realt kustutada.

3. Kasuta oma tugevust nõrkuse ellimineerimiseks

Näiteks näide päriselust. Mõni aeg tagasi coachisin üht tippjuhti, kes on suurepärane igapäevaselt asjade ära tegemises ja sihi poole lükkamises – omal rahulikul ja järjekindlal moel. Ent samas oli tema jaoks kõhedust tekitav mõte astuda lavale suurema seltskonna ette (mida ta aeg-ajal peab tegema) ja pidada “visionäärile vääriline” ettekanne. See lihtsalt polnud temalik. Niisiis võttis ta kätte ja loobus igasugustest powerpointidest, struktueeritud punktidega visionärlikest prognoosidest ja … läks lavale ja rääkis paar lugu, mida ta oli ise näinud. Omal rahulikul moel. Ta tegi seda ju oma tiimis sagedasti ja ta oli selles hea.  Ja tulemus oli super, ehkki ta eiras suuremat osa klassikalistel avaliku esinemise koolitustel räägitavat.

4. Leia endale partner

Kui sa oled imeline ideede genereerija ja protsesside käivitaja, ent vilets asjade käigus hoidja, siis leia endale keegi, kelle tugevus oleks just stabiilne ja igapäevane asjade ära tegemine. Või, kui sinu nõrkus on juhina administreerimine ja arve pidamine, siis leia keegi, kellele see on tugevus. Maailm on täis selliseid partnerlusi – alates Microsofti Steve Ballmerist ja Bill Gatesist kuni partneriteni organisatsiooni tiimide sees. Tea oma nõrkust ja leia sellele tegija, kes seda tahab teha ja kes on selles hea.

5. Lihtsalt lõpeta sellega mässamine

See on viimane vahend nõrkusega tegelemiseks, kui teised asjad on ära proovitud. Ent samas võib see osutuda üllatavalt tõhusaks. Toon näite. Olen kohanud organisatsioonides päris mitmesuguseid kompetensimudeleid, millega inimest kalibreeritakse (täpselt sellised terminid ongi). See on tekitanud minus alati veidi kummastust, millise agarusega proovitakse reguleerida inimeste käitumisi ja hoiakuid ning kui vähe on sellel seost töö tulemusega. Seega, mulle tundub, et mõned asjad, mis mudelite järgi tunduvad nõrkused, tegelikult pole seda mitte. Ning kui sa juhina skoorid niruks eesmärgi seadjaks, ent saavutad suurepäraseid tulemusi sellest hoolimata, siis … proovi, mis juhtub siis, kui lõpetad mõneks ajaks eesmärkide seadmise sootuks ja proovid lihtsalt sihi suunas tegevusi teha.

Milline on sinu nõrkus ja mida otsustad sellega teha?

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700