28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pingete leevendamine: vaatle vabastavaid kujundeid

Oled sa kunagi olnud keset pingelist olukorda ja siis on sul läinud mõte vastupidisele olukorrale? Näiteks troopilisele rannale, kus päike paitab sind pehmelt ja lained loksuvad laisalt randa?

Kui jah, siis oled märganud, kuidas sinu kujutlusvõime on sind oluliselt rahustanud ja andnud sulle „selgema” vaate ka „pingelisele” olukorrale.

Vabastavate kujundite põhipunktid:

• Sinu aju tajub ettekujutuses tekkinud pilti reaalsena ja sinu keha reageerib sellele vastavalt, ka emotsioonid rahunevad.

• Tõhusa kujundi tekkeks aitavad ka meloodiad või viisid mälust või helikandjatelt.

• Kasuta kõiki oma meeli kujundi loomiseks. Näiteks, kui selleks on troopiline rand, siis taju õrna tuule puudutust oma nahal ja troopiliste viljade lõhna, lainte loksumise helisid  jne.

Vabastavate kujundite meetod aitab teil kasutada oma kujutlusvõimet, et suunata oma mõtteid eelnenud ärritavast sündmusest lõõgastava või rahuliku kujundi suunas.

Miks peaks vabastavat kujundit kasutama?

Mida ärritavam on olukord, seda aktiivsemad on tavaliselt ka vastavad emotsioonid. Tavaliselt vaadatakse siis sündmust ja fakte läbi vastava emotsiooni prisma, mis on selle hetke emotsiooni nägu. Kui sellises olukorras võetakse vastu otsuseid siis just neid otsuseid tavaliselt hiljem kahetsetakse kuna ei olnud piisavalt „kaine” või ei vaadelnud selgelt olukorda.

Rahuliku kujundi, looduspildi või rahustava sündmuse vaatlemine rahustab mitte ainult keha vaid ka ägedad emotsioonid. Peale mõneminutilist kujundi vaatlemist „tagasi tulles” võid avastada enda selgema ja „kainema” vaatega pingelisele olukorrale.

Kujutledes end rahulikku meeldivasse olukorda aitad oma keha  lõõgastuda ja stressi maandada ka siis kui stressirohke olukord on läbi aga mõtted on sellese endiselt kinni jäänud.

 

 

Autor: Urve Vilk, Stressi leevendamise blogi - Toomas Õunap

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700