Kuidas hoida end rahulikuna, kui raha ei ole

Oled kindlasti märganud, kuidas rahaprobleemid tekitavad meis üleliigseid negatiivseid emotsioone. Kirjeldan selles blogis protsessi, kuidas enda mõtlemine kontrolli alla saada.

1. Võta hetk korraga

Pane tähele, kuidas probleemide korral hakkab sinu mõte kaugele ette jooksma. Mul ei ole praegu arveldusarvel piisavalt raha …  mis siis kui ma ei saa oma laenuarvet õigel ajal tasuda … siis ma jään pangale võlgu … ja kaotan oma kodu …
Hirmu ei tekita antud olukorras mitte fakt ise – “praegu pole teatud vajalikku summat”, mida tulevikus vaja läheb, vaid kogu see kujutluspilt, mis sellele järgneb.

Ole hetkes
Too oma mõte hetke tagasi näiteks küsides endalt: kas mul on kohe praegu seda raha vaja? Juba sinu vastus, et sul on veel aega, peaks sind koheselt veidi rahustama.

2. Loo enda mõtetele uus toetuspunkt

Meil ei ole lihtsalt võimalik loobuda mingist mõttest. Öelda endale, et ära mõtle nii rumalaid mõtteid, on juba iseenesest rumalus. Me mõtleme niikuinii ja kogu aeg. Ainus asi, mida me teha saame on VALIDA, MIDA mõelda.
Seega saame ette kavandada. Kui mõni olukord meilt pidevalt meelerahu röövib, saame juba varem valmis mõelda lause, idee, mõtte, millega me oma hirmu tekitava mõtte asendame.

Afirmatsioonid
Afirmatsioon peab täpselt vastama sinu hirmule. Kui sa pelgad, et sul ei ole piisavalt raha arvete maksmiseks, võid kasutada minu afirmatsiooni:  “Mul on alati raha, just siis kui ma vajan, et maksta teenuse eest, mille olen ise valinud” või kui sinu suurem probleem on antud olukorras rahulikuks jäämine, soovitan Wayne Dyeri tsitaati: “Olles tõeliselt praeguse õnnistatud kohalolus, puudub soov muuta seda, mis on”.
Kui kumbki tsitaat sinuga ei haaku, siis ei ole sul mõtet neid kordama hakata. Sul tuleb leida oma valupunktile täpselt sobiv lause või mõte. Kuidas seda leida? Katseta erinevate ideedega, mida oled lugenud või kuskilt kuulnud ja sinu keha annab sulle vastuse.

3. Õpi lõdvetuma

Ainult lõdvestunud olekus on meil võimalik oma mõtetest lahti lasta. Mida enam pinges on meie keha, seda enam oleme me keskendunud kinnismõttele, mis meis stressi tekitab.

Julge ära anda kontroll
Julge lahti lasta mõte “mul ei ole raha arvete maksmiseks”. Võibolla tundub see mõte esmajoones tobe, kuid sinu hirmu kese on ju selles, et kui sina sellega (muretsemisega) ei tegele, on asjad äkki veelgi halvemad. Me ei juge mitte muretseda, me ei julge selga keerata mõttele, mida me luua ei taha.

Tõde on vastupidine
Mida lõdvestunum sa oled, seda rahulikum sa oled ja seda kergem on lahti lasta ärevust tekitavat mõtet.
Lastes lahti mõtte, muutub sinu tunne ning hoides seda rahu ja korrates seda protsessi näed, et ka tulemus muutub – ilmub välja lahendus või selgub midagi muud, mis näitab, et muretsemine oli asjatu.

4. Otsi tõendeid

Alustades sedasorti mõttetreeninguga pane tähele seoseid sinu poolt valitud mõtte ja muutunud olukorra vahel. Mida enam sa seoseid märkad, seda lihtsam on seda protsessi korrata ja usaldada end mõttemaailma juhtimisele.

Loe lisaks mottetreening.ee

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGEMENT BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

22. aprill 2018

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara