Kuidas oravarattast välja pääseda?

Minu juurde jõuavad sageli inimesed, kes kurdavad unetust ja väsimust. Sageli on selle taustaks ärevus oma edukuse pärast ja ületöötamisest põhjustatud kurnatus.

Inimene läheb hommikul vara tööle, toimetab päev otsa ringi, vaevu söögi- või puhkepause võttes, jõuab õhtul koju, teeb arvuti lahti ja teeb veel kaks või kolm tunnikest tööd. Tihti kaasnevad sellise elurežiimiga unetus, üldine rahutus ja ärevus ning lõpuks kurnatus.

Mille nimel seda kõike tehakse? Kes paneb meid jooksma nagu orav rattas?

Inimestega vesteldes hakkab mulle silma hirm jääda rongist maha. Edukuse rongist. Kui jälgid meediat ja populaarseid edu valemeid kultiveerivaid raamatuid, siis võib märgata vaikimisi kehtivaid hoiakuid ja norme, mis võivad kujundada meis soovi vastata ühiskonna ootustele. Näiteks: tuleb olla edukas, kui oled juhtival ametipositsioonil (sõltumata omandatud haridustasemest). Edukas on see, kelle sissetulek on vähemalt 2-3 Eesti keskmist palka. Sa oled edukas, kui elad eramajas prestiižikas piirkonnas. Sul peab olema keskklassi auto ja mõni kallist hobi. Edukas on see, kelle tegemisi meedia kajastab. Edukas on see, kes saab endale lubada eksootilisi luksusreise.

Ühiskondlikest ootustest võivad saada isiklikud eesmärgid, mille täitumise nimel kõvasti pingutatakse. Kui veelgi sügavamale endasse vaadata, võib avastada soovi iga hinna end eest tõestada. Kes ma olen siis, kui ma ei vastagi ühiskondlikele normatiividele ja ei mahu edu valemisse?

Austraallanna Bonnie Ware’i uurimuse kohaselt ei ole rohke töörügamine kindlasti mitte see, mida surivoodil elule tagasi vaadates hea meelega meenutatakse. Pigem on paljudel inimestel hinges kahetsus, et nad pühendasid tööle liiga palju aega ning jätsid kõrvale unistused ja soovid, mis olid tegelikult olulised.
Küsimus seisneb selles, kas oskame lõdvestuda ja vahepeal ka tähistada seda, mida juba saavutanud oleme. Kas oskame leida teadlikult aega selleks, mis on meile elus tõeliselt oluline? Kus on fookus: kas pidevalt kasvavatel eesmärkidel või oskusel olemasolevat nautida?

Valikuvõimalus on alati olemas. Meie endi otsustada on, mida peame elus oluliseks, millele oma aega kõige rohkem pühendame, kuidas viime soovid ja vajadused omavahel tasakaalu. Keegi teine ei tule meie eest prioriteete paika panema või puhkust välja võtma.

Osale arutelus

 • Kristel Rannamees

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine