Kui oled teiste konfliktis vahendaja

Kui kahe inimese vahel on erimeelsused, on väga oluline, et nad asjad omavahel võimalikult kiiresti selgeks räägiks. Selleks on tähtis, et meeskonnas kehtiks kokkulepe – kui omavahel on tekkinud erimeelsused, tuleb neist koheselt rääkida.

Need on väga erinevad olukorrad. Kui kahe inimese vahel on erimeelsused, on väga oluline, et nad asjad omavahel võimalikult kiiresti selgeks räägiks. Selleks on tähtis, et meeskonnas kehtiks kokkulepe – kui omavahel on tekkinud erimeelsused, tuleb neist koheselt rääkida. See, et inimesed näevad ühte olukorda erinevalt, on igati normaalne. On ju neil erinevad kogemused, arusaamad, erinev info ja kõigest sellest tulenevalt erinev vaatenurk. Kui inimesed oskavad omavahel erimeelsustest rääkida, jäävad tõsisemad konfliktid sündimata. Konfliktideni jõutakse siis, kui koguneb palju erinevaid lõpuni rääkimata pingeid.  Teistele kirumine ei lahenda probleemi kahe inimese vahel, vaid võimendab kogu meeskonna pingeid. Nii et ainus viis on rääkida inimesega, kellega suhtlemisel mittemõistmine tekkis.

Enamasti kui ise räägitakse, ei kuulata ning seeläbi ka ei mõisteta teist osapoolt. Sest inimese jaoks on keeruline keskenduda nii rääkimisele kui kuulamisele. See on tegelikult nagu auto juhtimine – kujutate ette, et te ei oska kasutada tagurpidi käiku? Suhtlemisel on tagurpidi käiguks teise kuulamine. Ja seda tuleb alati kasutada, kui on oht teineteisest mööda rääkida. Nii nagu autosõidul paneme sisse tagurpidi käigu, kui oleme lumme kinni jäänud. Mõistlik juht selles olukorras gaasi ei anna. Suhtlemisel on sama – tuleb hakata kuulama, kui arvamused lahku lähevad. Nii et osa saades kellegi erimeelsustest, tuleks neid ärgitada omavahel rääkima. Ning teineteist kuulama ja suhtuma teineteisesse heatahtlikult. Sageli arvame, et minul on head kavatsused, teised aga teevad minu jaoks ebameeldivaid asju soovist mulle halba teha. Minul juhtub kogemata, teine on kiuslik … Selline hoiak lõhub kõik suhted.

Kui aga tüli on nii suur, et pead sekkuma? Tavaliselt ei võimalda tülitsejate negatiivsus teineteise vastu saavutada omavahelist mõistlikku suhtlemist. Olukorda juhivad negatiivsed emotsioonid. Sel juhul tajutakse ka kõige sõbralikumatki lauset rünnakuna. Parim kaitse on vasturünnak.  Ilma vahendajata see ei lahene.

Kui oled juht, on lihtne – Sinu roll nõuab olukord lahendada. Kolleegina on keeruline vahendaja olla – seda võimalust tülitsejad nii kergelt käest ei anna, et teineteist rünnata. Vahendaja saab olla vaid see inimene, keda mõlemad tülitsejad selles rollis aktsepteerivad. Ja siis pole muud, kui anda osapooltele võimalus oma seisukohti jagada, kuid seda viisakal ja lugupidaval moel. Ning enne ei saa oma mõtet välja öelda, kui pole kuulanud ja oma sõnadega välja öelnud teise mõtteid. Nii korda mööda sõna andes on lootus, et toimub rahunemine ning taastub kuulamis- ning seeläbi ka mõtlemisvõime.

Lõpuks on hea paluda osapooltel võtta lühidalt kokku, kuidas nende edasine koostöö hakkab toimuma ja kuidas nad omavahel hakkavad suhtlema, et erimeelsustest ei kasvaks kõikehaarav tüli ning vaen.

Loe lisaks www.sirjetammiste.ee/blogi

Osale arutelus

 • Sirje Tammiste, personalibüroo juhataja

  Sirje Tammiste, personalibüroo juhataja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara