7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murra rutiini loovusega

Kõik inimesed on loovad ja seda saab arendada. Kõige lihtsam on argiloovus, millega puutume iga päev kokku.

Argiloovus tähendab sellist loovust, mida me igapäevaselt saame kasutada, näiteks teeme teist toitu või lähme tööle mööda teist tänavat. Loovus väljendub selles, kui teete midagi teisiti, originaalselt ja mis on kasulik või nauditav.

Tulemus ei pruugi olla alati kõigi jaoks uudne, piisab, kui see on uudne loojale endale. Loominguga tegelemine aitab tõsta enesehinnangut ja aitab kaasa inimesele, kes soovib iseendaga rahu leida.

Selleks, et olla loov peab olema julge, et mitte heituma ühiskonna vastuseisust või lähedaste negatiivsetest kommentaaridest.

Kriitika talumine on olulisel kohal, sest demokraatlikus ühiskonnas on kõigil õigus oma arvamusele.

Teil on õigus ja kohustus kaitsta oma seisukohta või ideed.

Proovige ise mitte pidurdada teiste inimeste loovust, selleks olge salliv, kuulake erapooletult teised ära, tunnustge uudseid ideid, leitke uudses idees positiivset.

Loov idee võib olla väga habras, ärge materdge loovuseidu kohe maha.

Julgege unistada suurelt ja unistused võivadki ühel päeval täituda. Unistamisega rajate endale tee tulevikku, mida mööda soovite kõndida. Mõelge põhjalikult, mida soovite elus saavutada.

Olge uudishimulik, uurige, katsetage, arutlege võimalike lahenduste üle.

Olge aktiivne, võimalusel katsetage millegi uuega, haarake igast põnevast väljakutsest kinni. Kuni elate, ei ole hilja alustada millegi uuega.

Kui koheselt teil puudub idee, milles teie loovus võiks väljenduda, siis mõelge rahulikult järgi. Loovuse väljendamine vajab sobivaid tingimusi, et ta väljenduks maksimaalselt ja originaalselt.

Loovuse arendamiseks sobib hästi ajurünnak. Tehke seda uudselt. Valige oma lemmikese või tegevus, mis teile meeldib. Leidke sellele võimalikult palju puudusi, halbu külgi. Järgnevalt kasutage igat puudust oma eseme või tegevuse edasiarendamiseks, paremaks muutmiseks. Joonista pilt oma täiustatud esemest või tegevusest.

Julgustage ka teisi töötajaid tegutsema uudselt, uurima uusi võimalusi ja õppima kõikvõimakke alasid. Sisendage alati endasse ja teistesse optimismi, et kõik probleemid on lahendatavad.

Pole midagi põnevamat, kui avastada enda jaoks midagi uut ja põnevat.

Arendage kõiki meeli ja mängige näiteks tund aega kurti või tumma või pimedat ja proovige tajuda maailma teiste meeltega kui tavaliselt.

Vaadake oma loovuse arengut individuaalsest küljest, et kuidas just teie olete arenenud.

Pidage asjade ja ideede loomist väärtuslikuks, sest teie olete looja.

Ärge suhtuge endasse halvasti, kui kõik ei tule ideaaalselt välja, eksimine on inimlik.

Premeerige ennast, kui olete midagi loovat teinud. Loovus võib aidata leida elus uut sisu, saavutada tasakaalu, mängulusti pakkuda, aidata lõõgastuda, lahendada probleeme ja arendada ennast.

Loovusega käivad kaasas sellised mõisted nagu: uudishimu, emotsionaalsus, isikupärasus, avatud, sallivus, motiveeritud ja paindlik olemine.

Väsimus, kohustsed, igavus ja rutiin tapab loovust – hoiduge sellest, kui vähegi võimalik.

Pidage meeles, et loovus on põnev ja murrab rutiini  ning toob tööellu ja argiellu värvi ning rõõmu.

Olge loovad!

 

Autor: Tiina Kilkson, psühholoog

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700