Hea ajajuhtija oskab hetke nautida

Hea ajajuhtimise tundemärk on oskus hetke nautida. Kuidas siis planeerida neid sekundeid, minuteid ja tunde, mis tõstavad elukvaliteedi uuele tasemele? Nõuandeid jagab ajajuhtimistreener Ardo Reinsalu.

Sealjuures ütleb sõna „hetk“ juba ära, et selleks ei pea kulutama palju aega. Küsimus on pigem oskuses või tahtmises sellist viivu leida. Kuidas siis planeerida neid meelepäraseid sekundeid, minuteid ja tunde, mis tõstavad elukvaliteedi uuele tasemele?

Esimene soovitus on võtta endale aega üksiolemiseks. Hea, kui igas päevas oleks minut või paar, kus saad korraks oma mõtetega üksi olla. See ei tähenda, et me ei armastaks oma pereliikmed või sõpru või kolleege! Ajakirja Psychology Today andmetel annab omaette olemine ajule võimaluse puhata ja taastuda. Paar minutit segajateta olekut puhastab meeli, aitab fokusseerida ja mõtelda selgemini. Millal ja kus on sinu enesega olemise hetk?

Harvardi Ülikooli psühholoogid analüüsisid 2010. aastal uuringus osalejate mõtteid, tundeid ja tegevusi ning avastasid, et 46.9% ajast tegelesid inimesed ühe asjaga ja mõtlesid samal ajal millegi muu peale. See pole iseenesest mingi uudis – meie mõte rändab pidevalt ringi ja me võime tõepoolest unistada ligi poole oma ajast. Ent mis oli huvitav?! Selgus, et selline unelemine või muule mõtlemine tegi inimesi õnnetumaks! Kusjuures isegi need, kes tegelesid unistades meeldivate asjadega, tundsid ennast halvemini kui need, kes pidid tegelema ebameeldivate tegevustega, aga samal ajal ei mõelnud millelegi muule. Siit väga lihtne moraal – tegele ühe asjaga korraga! Ühele teemale kontsentreerudes on isegi negatiivsete kogemustega lihtsam toime tulla, positiivsed elamused aga vajutavad ennast veelgi paremini mällu. Mõtle ise – kas loed maitsva lõunasöögi kõrvale samal ajal ajalehte või pigem pöörad tähelepanu toidule ja naudid igat maitsenüanssi, lõhna ja tekstuuri? Kumb elamus jätab parema jälje?

Kuidas võtta aga hetkest maksimumi? Väga lihtsalt – hangi endale märkmik ja pane kirja üks lause sellest hetkest, kui tundsid ennast hästi. Kirjutamine teatavasti aitab paremini asju meelde jätta. Kuid mitte ainult! Ühe huvitava uuringu tulemusena leiti, et ülestähendusi teinud tudengid jätsid meelde OLULISEMAID fakte kui need, kes kirjalikke märkmeid ei teinud. See annabki võtme õnnelike hetkede taastamise ning kinnitamise jaoks – pane kirja ja kogetu jääb sinuga kauemaks.

Eks hetke nautimisega ole nii nagu kõikide uute tegemistega – kui me ei ole sellega harjunud, on alguses raske peale hakata. Ning sarnaselt muude valdkondadega on ka enda ja oma aja nautimine harjutatav. Alusta kõige lihtsamast ja proovi leida üks hetk päevas, kus tunned ennast hästi. Ainult üks hetk, sest korraga „suurt ampsu“ ahmates võid pigem tekitada endale stressi suurest „hetke nautimise paanikast“. Rahulikult, üks hetk päevas. On selleks siis üks minut või viis minutit. On selleks siis aknast nauditud vaade või piparkoogilõhn kohvikus. Kui üks hetk päevas tuleb lihtsalt, proovi leida kaks. Siis kolm. Ja ühel päeval märkad, et sa ei peagi enam pingutama – nauditavad hetked tulevad ise ning elu on ilusam!

Loe kõiki Ardo Reinsalu blogipostitusi siit.

Osale arutelus

 • Ardo Reinsalu, HAL koolitus juhataja

  Ardo Reinsalu, HAL koolitus juhataja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirja tellimine