Autor: Peep Vain, koolitaja • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks me oma suurtest ja väikestest saavutustest rõõmu ei tunne?

Et (võimalikke) probleeme lahendada, tuleb kõigepealt mõista nende põhjusi. Et Sul oleks lihtsam lugeda ja kaasa mõelda, kirjutan põhjustest ja lahendustest samas lõigus. Loodan, et need mõtted aitavad Sul oma teoks tehtud mõtetest ja seeläbi elust üldse rohkem rõõmu tunda.

Enda isik

Me ei oska ennast piisavalt armastada. Osalt tuleneb see ka enda ebapiisavast tundmisest, millega käib kaasas hingenäriv kahtlus selles: “Kas ma olen ikka piisavalt hea?” Osasid kummitab ka väga kõrge kriitikameel enda suhtes ning teisi jälle haigus nimega “perfektsionism”. Kokkuvõtlikult – mis iganes inimene ka ära ei tee, peaaegu kunagi pole see piisav ning sellistes tingimustes on rõõmu tundmine väga raske.

Lahendus? Ole enda vastu leebem. Tunne iseennast ja lepi faktiga, et Sa oled just selline nagu Sa oled (see muidugi ei tähenda, et Sa ennast tulevikus arendada ega muuta ei või). Ära ürita kõik asju iga kord 100% õigesti teha. Kui soovid, siis võid muuta oma edu definitsiooni, tehes ebaõnnestumise enda jaoks raskeks. Nagu üks mees ütles: “Ma ei kukkunud läbi, kui andsin endast parima ja saadud kogemusest midagi õppisin.” Lihtne, kas pole?

Valesti valitud siht

Vahel juhtub, et tahame midagi nii väga, et ei vaevu seda asetama oma eesmärkide ja tahtmiste tervikkonteksti. See viib meie püüdlused tasakaalust välja ning võib vajaliku tähelepanuta jätta mõne muu hoolt vajava eesmärgi või eluvaldkonna. Mõni ime siis, et saavutus teinekord Pyrrhose võiduna tundub, mille üle rõõmustamine lausa imelikuna tundub.

Lahendus? Kaalu oma eemärke hoolega. Küsi endalt, kas see on tasakaalus sinu elu teiste oluliste asjadega. Küsi endalt, kas asja ära tegemine suurendab Sinu sügavat isiklikku rahulolu, või oled valinud selle sihi hoopis teistest inimestest tulenevate põhjuste või ühiskonna surve tõttu.

Lati kõrgus

Mõni saavutus on liiga kerge. Olles ebaedu kartuses lati liiga madalale seadnud, leiame üle hüpates, et ka viienda klassi poiss oleks sellega hakkama saanud. Ja selle saavutuse üle pole tõesti põhjust rõõmustada. Teisalt tahame oma tänaste võimetega võrreldes liiga paljut ning võime sihile jõudes ennast liiga ära kulutada. Ka sellisest saavutusest on raske rõõmu tunda.

Lahendus? Pane latt paika oma tegelikke võimeid arvestades, ning mängu ilu ja isikliku arengu nimel lisa sellele veel näiteks 10%. Tee nii, et pingutus on Sind proovile panev, kuid mitte miinustesse tühjaks tõmbav.

Protsessi raskusaste

Üks viis elus asju tunnetada ning neile hinnangut anda on teha seda läbi vastandite. Et teada, kui magus on mesi, tuleb teada, kui mõru on koirohi. Süüa mett, mett ja veelkord mett kaotab varsti näiliselt oma mõtte. Kui saavutus laabus ilma viperusteta ja polnud vajadust “tanki alt välja ronida” või loobumismõtetega võidelda, siis võib jääda mulje, nagu polekski millegi väärtuslikuga tegemist olnud.

Lahendus? Ära lase “liiga sujuval saavutamisel” tuhmistada oma võimet anda asjadele ausat ja positiivset hinnangut. Kui asi õnnestus ja Sa lõid väärtust, siis oli ju kõik hästi. Vaata asjale iga nurga alt, küsi teistelt tagasisidet ning rõõmusta selle üle, et Sa tubli olid. Elu ei pea iga kord olema “per aspera ad astra”. Vahel tulebki lihtsamini välja. Ole rõõmus!

Tähelepanu pööramine eelkõige ebaõnnestunud detailidele

Oletame, et suutsid 90%-liselt oma kvaliteedinõuded täita. Väga lihtne on pöörata kogu tähelepanu asjaolule, mis viltu läks, ehk sellele ühele inimesele, ning seda üle võimendada. See on eriti lihtne neile, kes kas ootavad perfektset tulemust või kellele see tavaliselt alati kätte tuleb.

Lahendus? Taas – vaata asjale iga külje pealt. Kõigepealt küsi endalt, mida oleksid saanud teha teisiti. Siis pööra küllaga tähelepanu asjadele, mis õnnestusid. Seejärel kiida ennast nende eest. Alles siis – olles rõõmustanud kordamineku üle – tee süvaanalüüs asjade kohta, mis sind tõsiselt häirisid. Ja tee teine kord paremini. Kui Sa midagi teisiti teha poleks saanudki, siis lohuta end sellega, et kõigile ei saagi Sa alati meeldida ning et vahel veidi märgist mööda lasta on inimlik. Tuleta endale meelde, et Sinu isikuväärtus ei sõltu Sinu saavutustest.

Saavutuse liigne enesekesksus

Kas oled tähele pannud, et nendest saavutustest, mis kellegi teise elu-olu, peale Sinu enda oma, ei mõjuta, on raskem rõõmu tunda, kui nendest asjadest, mille läbi Sa teiste elusid rikastad? Enda eest hoolitsemine on küll ülioluline, kuid püüa oma eesmärkidele leida dimensioone, mille kaudu saad oma saavutustega teisi aidata ning teistele rõõmu valmistada. Jagatud rõõm on kahekordne rõõm ning sellest on Sul endal lihtsam head meelt tunda.

Liigne tulevikku elamine

Kui Sul on liiga palju raudu korraga tules, siis pead tihti ühe asja lõpetamise järel kohe uude lahingusse tormama. Äkki peitub seal põhjus sellele, miks Sul oma tegemistest raske rõõmu tunda on? Äkki elad liiga suures osas tulevikus? Äkki jääb tänu sellele oleviku kogemine ja tehtu üle rõõmustamine liiga harvaks?

Lahendus? Võta aega olemiseks ning hinga veidi. Vaata tehtule ja naerata. Näita seda ka teistele.

Pill tuleb pika ilu peale

Nii nagu teiste ees pole ilus oma eduga kelkida (lähevad kadedaks ja näost siniseks :), arvatakse eestlaste seas ka seda, et kui liiga palju rõõmustame, siis lahjendame sellega oma tuleviku edu šansse. Nõustun M. Kets de Vriesiga, kes ütleb, et tipus on ruumi küll, kuna paljud jäävad seal magama ja kukuvad alla, kuid kindlasti ei usu ma, et rõõmustamine ja mõõdukas ilulemine edu pärsivad. Usun hoopis vastupidist.

Lahendus? Vaata läbi oma hoiakud ja veendumused ning kui vaja, siis tee neis väikene korrektuur. Julge südamest rõõmu tunda!

Saavutuse tegeliku väärtuse mitte nägemine

Et aru saada, millega Sa tegelikult hakkama oled saanud, tuleb valida asja hindamiseks õige mõõdupuu. Tihti on mõõdupuu puudu ja vahest on ta ebasobiv. Ja kui asjalood nii lähevad, siis võib vabalt juhtuda, et Sulle tundub Su saavutus tegelikkusest palju ebaolulisemana. Mulle endale jõudis meie firma poolt korraldatud 2002. aasta Saku Suurhalli koolituse tegelik mastaap (koolitusel osales ligikaudu 3000 inimest) ja mõneti ka väärtuslikkus kohale täpselt aasta aega hiljem ja oodatust hoopis teisel moel. Nimelt kuulasin mõnuga Deep Purple'i kontserti, mis teadupärast oli Eesti kõige paremini välja müüdud sisekontsert, kui sain pihta, et meie koolituse piletikassa ületas kõnealust Deep Purple'i kontserdi oma. Ja see pani mind seda saavutust senisest teises valguses nägema.

Lahendus? Leia sobiv kontekst, milles oma edu hinnata ning kui otsest võrdlusmaterjali pole, siis loo vajalik kontekst. Ja ole uhke ja rõõmus.

Saavutuse mitte tähistamine

Kas võtad aega, et võitu tähistada? Kas lased ajal korraks peatuda, et sõpradega tehtust rääkida? Kas lased neil ennast kiita? Kui ei, siis piirad tõenäoliselt oma võimet asjast rõõmu tunda.

Lahendus? Võta aeg maha, mine Sinu jaoks tähtsate inimestega sööma või välja. Tähista ja tunne rõõmu.

Ma loodan, et tundsid end mõnes kohas ära. Sest kui tundsid, siis on Sul ressurssi oma saavutustest senisega võrreldes veel rohkem rõõmu tunda.

Loe lisaks www.peepvain.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700