Autor: Ann Vainlo • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas koostada kutset?

Ann Vainlo
Kutsest saab alguse sündmuse õnnestumine. Sestap peab kutse olema selge, informatiivne ja sobima sündmusega. Loe pidupäev.ee toimetaja Ann Vaino nõuandeid, kuidas kutset koostada.

Külalisele algab vastuvõtt kutse tähelepanelikust läbilugemisest - tavaliselt saab sealt täpse juhendi, kuidas sündmuseks valmistuda.

Kutse olulised elemendid:

• pöördumine, st kellele kas üksi või koos kaaslasega

• põhjus, miks üritus korraldatakse

• päev, kuupäev ja kellaaeg

• koht

• vajadusel riietus (kutsel märgitud riietus on kohustuslik)

• millal ja kellele teatada osavõtust, R.S.V.P. (eesti keeles "vastake, palun" - V.P. või P.V.) telefoninumbri ja kuupäevaga

• vajadusel info parkimisest, järelpeost vmt

Kutseid liigitatakse ametlikeks ja mitteametlikeks

Eristamaks ametlikku vastuvõttu mitteametlikust, märgitakse kutsele kutsutava tiitel ja ametikoht. Sageli jäetakse kutsutava nimi kirjutamata. Ametlikud kutsed kirjutatakse alati kolmandas isikus - nt "on au kutsuda Teid". 

Abikaasata või kaasaga?

Ametlikele vastuvõttudele kutsutakse üldjuhul ilma abikaasadeta. Erandiks on vaid diplomaatiliste esinduste korraldatavad vastuvõtud. Mitteametlikele vastuvõttudele kutsutakse külalised enamasti koos abikaasadega.

Millal kutse saata?

Kutsed saadetakse kuu aega enne üritust või vähemalt nädal enne vastuvõtu toimumist.

Kutse tekst

Sõltub ürituse sisust - kas see on ametlik või vaba või hoopis vallatu.

Tänulikkus

Täna kutse eest, kutsele reageerides. Viisakas on võõrustajaid tänada järgmisel päeval või mõne päeva pärast kirjalikult. Piisab mõnest reast, et valmistada võõrustajale head meelt.

MITTEAMETLIKU KUTSE NÄIDIS:

(maffia peole, soovitav vormistada maffiapealiku fotoga)

Ciao,

Elu on tõsine, sestap on aeg koguneda aastakoosolekule.

12.aprillil algusega kell 19.00 olete oodatud aadressil xxx,  Sitsiilia laua ümber, et arutada:• Politiilist olukorda• A'poliitilist olukordaLoovate ja revolutsiooniliste ideede jaoks võtke kindlasti donnad ka kaasa.Riietus vastavalt meie grupeeringu etiketile, kes ei tea, see ei pääse ka sisseOsalemine kohustuslik!Don capo KUTSUJA NIMI

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700