Autor: Kadi Kütt, joogatreener ja terapeut • 5. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjutused, mis leevendavad pingeid ja teevad pea selgeks

Kadi Kütt
Kael on inimese keha kõige kitsam koht. Koht, mis ühendab pead ja keha on nagu meie „pudelikael“, kus väiksemagi pinge korral on energia vaba liikumine tõkestatud. Pinge peamiseks põhjuseks on vale kehaasend ja lihaste ülekoormus sundasendis.

Pidev pinge kaelapiirkonnas toob lisaks kangele kaelale kaasa ka kroonilised kurguhädad, kurgumandlipõletiku, nõrga ja kõlatu hääle ning kilpnäärmehaigused.

Holistilises teraapias peetakse kõripiirkonda ka meie tahte ja isikliku vastutuse paigaks. Kui energia saab kõripiirkonnas vabalt liikuda, siis on inimene motiveeritud, tal on jaksu ja tahet oma unistuste poole liikuda ja enda vajaduste eest seista. Vastasel juhul on ta aga energiavaene, käib ringi, pea „laiali otsas“, ning on hirmul tuleviku ees. Selline inimene ei julge oma vajadusi ega tundeid ausalt väljendada, ta keerutab, liialdab ja valetab.

Allpool on toodud harjutused, mis venitavad ja tugevdavad kaelalihaseid, aidates vabastada pingeid, vähendades jäikust ning arendades kaela- ja kuklaosa painduvust. Samuti parandavad need näo ja kaela vereringet, leevendavad peavalu ja uimasust. Neid harjutusi oleks hea teha ka siis, kui sind valdab sisemine ärevus ja keskendumisraskused.

Istu sirge seljaga. Lõdvesta õlad ja käsivarred, ka selg ja jalad olgu võimalikult pingevabad. Hea on teha harjutusi suletud silmadega – nii on lihtsam hoida tähelepanu kaelas. Kui tähelepanu hajub, võib juhtuda, et pingutad üle või teed endale haiget, kuna ei pane tähele ohumärke. Hinga harjutuse ajal nina kaudu aeglaselt, rahulikult ja korrapäraselt. Hoia keha paigal. Ära jõnksuta pead ega keera kaela hoogsalt või järsult. Las pea liigub väga aeglaselt, samas rütmis rahuliku ja voolava hingamisega.

Neid lihtsaid harjutusi saad keha äratamiseks teha igal hommikul, aga ka keset päeva, mil pinge kaelas ja turjas tunda annab. Aega kulub vaid viis minutit, kuid kasu saab nii füüsiline keha kui vaim.

Pea langetamine

Välja hingates langeta pea ette, kuni lõug puudutab rinda. Lõdvesta kael. Kujutle, nagu oleks pea väga raske ja kael justkui kummipael, mis pea raskuse tõttu pikaks venib. Nüüd hinga sisse ja tõsta pea. Hinga välja ja langeta pea taha. Ole siin ettevaatlik, ära jõuga suru! Kasu on ka väikesest painutusest. Hinga sisse ja tõsta pea jälle üles. Korda seda harjutust 6-10 korda.

Pea pööramine

Hinga välja ja pööra pead nii, nagu tahaksid vaadata üle parema õla. Ära lõuga tõsta  ega langeta. Hoia õlad paigal. Hinga sisse ja too pea keskele tagasi. Hinga välja ja pööra pea vasakule. Hinga sisse ja too pea keskele tagasi. Korda seda 6-10 korda kummalegi poole.

Pea kallutamine

Hinga välja ja kalluta pea paremale küljele justkui tahaksid kõrvaga paremat õlga puudutada. Hoia õlad all, ära pead keera! Hinga sisse ja too pea uuesti püsti. Hinga välja ja kalluta pead vasaku õla poole. Hinga sisse ja too pea uuesti püsti. Korda seda 6-10 korda kummalegi poole.

Pea kallutamine käe abiga

Hinga välja ja kalluta pea paremale küljele, nagu eelmises harjutuses. Aseta parem käsi pea peale ja vajuta käega õrnalt ja ettevaatlikult pead allapoole. Samal ajal suru vasak õlg võimalikult alla. Tunne tugevat venitust kaela vasakus pooles. Hoia asendit 20-30 sekundit. Too pea tagasi keskele. Välja hingates kalluta pea vasakule küljele. Aita nüüd vasaku käega. Hoia asendit 20-30 sekundit. Too pea tagasi keskele. Soovi korral võid sama korrata.

Ninaga joonistatud nr 8

Kujutle, et su näo ees on suur pikali nr 8. Liigu ninaga mööda nr 8 joont nagu joonistaksid numbri üle. „Joonista“ 4-5 ringi, pea hetkeks pausi ja tee siis teistpidi ringid. Las pea liikumine olla aeglane ja sujuv. Hoia kael võimalikult pingevaba. Ära unusta samal ajal rahulikult ja sügavalt hingamast! 

Loe lisaks: www.joogateraapia.ee

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700