25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karjääripuhkus ja tööle tagasi naasemine

Foto: Arp Karm
Üks karjäärinõustaja rääkis kliendist, kes oli CV-s oma tööalase kogemuse all olnud aastase tühimiku “töökogemuseks” pannud “Karjääripuhkus”. Ta olevat saanud 100% kutsed intervjuudele, kirjutab persoonibrändi nõustaja Liisi Toom.

Maailm muutub kiirelt, tööülesanded muutuvad, ettevõtte struktuur muutub, meie endi oskustepagas muutub ja areneb, huvid ja isiklikud vajadused ja eesmärgid muutuvad. See on ju normaalne?! Samuti on ka normaalne, et vahepeal tunned, et seda on liiga palju liiga kiiresti. Eestlastena ei ole me ka väga head aja maha võtjad, aga just oskus aega maha võtta, mõneks hetkeks päevas, terveks päevaks, nädalaks on vahel piisav. Mõnele ja mõningatel juhtumitel aga on vaja rohkem pausi pidada, et taas mõista, miks sa mida teed ja mis suunas soovid liikuda.

Võta ise aega maha, et mõtiskleda:

- mida sa (oma elus/töös) teed?

- miks sa seda teed?

- kas sa ikka peaksid seda tegema?

- mida muud peaksid tegema või ehk mingit väikest nüanssi oma elu- ja töökorralduses ja suunas peaksid muutma?

Kui sa ise selleks aega ei võta, siis maailm paneb sind situatsiooni, kus sa pead seda tegema igal juhul (haigus, koondamine). Parem on ise võtta paus õigel ajal, kui veel on energiat ja võimalusi ise muutust juhtida oma tingimustel.

“sigmoid curve” visualiseering (eesti keeli elu tõusude ja mõõnade selgitus), kus ta selgitas, et parim viis olla muutusteks valmis on hakata järgmiseks tõusuks ette valmistuma hetkel, mil oled veel eelmisel tõusul. See on aeg, kui sul on palju energiat, oled positiivselt meelestatud (kõik on ju hästi) ning sa oled võimeline vaimselt ja füüsiliselt (finantsiliselt) panustama. Seega sinu võimalus, kui mõõn pole veel saabunud, siis enneta seda ja loo omad tingimused!

Eneseanalüüs ja peegeldus on võtmeks

Kui sa võtad nüüd oled võtmas lühema või pikema karjääripuhkuse, siis sõltuvalt sellest, mis olukorras sa oled ja miks sa puhkuse võtad (motivatsioonipuudus praeguses valdkonnas tegutsemiseks, uudse ja põneva väljakutse puudumine, ületöötamine, töö puudus, soov hakata hoopis ettevõtjaks või vastupidi, palgatöötajaks, asukohavahetus…) ja millised võimalused sul on (finantsilised, ajaresurss), saad valida, mida teha pausi ajal:

- teha mitte midagi. Lihtsalt puhata, sporti teha, kohtuda sõpradega, keda ammu näinud pole;

- aktiivselt analüüsida ja peegeldada, mida sa oled oma karjääri jooksul teinud. Pane kokku oma portfoolio, vajadusel kohtu karjäärinõustajaga, kes aitaks sul otsuseid teha;

- saad õppida uusi asju, mis aitavad sul valmistuda järgmiseks sammuks, uueks valdkonnaks, hoida end kursis sulle oluliste uudistega, kohtuda võtmeisikutega, kes võiks muudatust toetada, vaata üle oma CV;

- teha mitte midagi, teha n-ö restart, et küsimused ja vastused saaksid ise pinnale kerkida. Sa ju tegelikult tead, mida teha? Lase vastustel ellu ärgata.

Eneseanalüüs ja selle tulemus on ka parim allikas “Karjääripuhkuse” kogemuse juurde info panemiseks. Eneseanalüüsi mõtteid võid saada siit.

Mida värbajad ja personalijuhid soovivad ning mida peaksid tegema, olles karjääripuhkuselt tagasi tulemas?

Usun ja loodan, et personalijuhid mõistavad tänapäevaseid muudatusi (töö)elus ning mõistavad ka karjääripuhkust kui olulist osa karjääris. Eks veel ole palju vanakooli professionaale, kes hindavad inimesi vanade mõõdikute järgi. Värbaja ja personalijuht, kes sind intervjueerivad on aga omamoodi ettevõtte kultuuri esindajad, seega saad sel juhul kohe teha omadki järeldused. Enamasti aga on nad siiski professionaalid, kes tunnevad oma organisatsiooni ja oskavad hinnata, kas kandideerija on sobilik sellesse keskkonda ja tööalale.

Kui oled oma persoonibrändi kujundamas, CV-d ja portfooliot koostamas, et taas tööturule tulla või uude valdkonda siseneda, siis ikka ausus ja autentsus on parim. Siinkohal aga mõned nõuanded:

- tea oma unikaalsust, see oskuste ja teadmiste komplekt, mis teeb sinu ainukeseks valikuks. Seda aitab avastada ja sõnastada eneseanalüüs. Kui sul on ka kogemus juurde panna, ükskõik kui väike-suur, tähtis-tähtsusetu, siis see mõjub kindlasti paremini.

- tööandja valimisel tee palju eeltööd. CV-de juhuslik ja massiline saatmine igale järgmisele suvalisele töökohale ja tööandjale saab toota ainult negatiivseid vastuseid. Seevastu hästi valitud, enda huvide ja oskuste võrdlemine tööandja poolt otsitavaga aitab ka tõsta tõenäosust töökoht saada.

- isegi kui kõik on suurepärane – sinu CV, oskused ja motivatsioon, siis mitte alati ei nähta seda. Minu kogemus näitab, et eituse puhul: 1. võib olla põhjus kuskil mujal ja mitte sinust sõltuvad; 2. ja enamasti tähendab see, et sinu jaoks sobivam töö on sind veel ootamas või pead veidike veel vaeva nägema, et leida see õige sobivus – “perfect fit”; 3. Hea CV ei garanteeri tööd, selleks tuleb tihtipeale ka rohkem vaeva näha, aktiivne olla, mõelda peale CV muid viise, kuidas tähelepanu saada.

- “müü” oma unistust, eesmärki, mitte ainult oskuste kogumit. Paljud tööandjad juba teavad, et nad ei saa eeldada, et töötaja on ideaalselt välja koolitatud. Nad otsivad häid suhtlejaid, meeskonnatöötajaid ning neid, kes sobivad organisatsiooni kultuuri ja väärtustega.

- nende unistuste, ideaalse töökoha ootuses ja tegutsedes selle suunas, ei saa unustada, et leib tuleb ka lauale tuua. Ära alahinda oma teisi oskusi ja võimalusi, mis aitaksid sul ellu jääda piisavalt kaua ning ära oodata hetk, kui leiad selle ideaalse töö-tegevuse. Jah, see võib võtta aega.

Mina oma karjääripuhkusel Hispaanias

Mina olin oma viimasel karjääripuhkusel eelmisel aastal. Karjääripuhkusele suundudes olin valmis, et muudan oma tegevusvaldkonda täielikult. Õppisin tundma uut kultuuri, sain praktiseerida uut keelt, kõndisin sadu kilomeetreid, kohtusin paljude inimestega. Kõige olulisem minu jaoks oli aga selle perioodi jooksul analüüs ja tehtud otsus, et soovin jätkata sellega, millega olen viimased 10 aastat tegelenud: kommunikatsioonijuhtimisega ja seda ettevõtjana. See teadmine ja eesmärgi tunnetamine aitavad meil teada ja tunda end rahulolevana ja õnnelikuna oma tööalases tegevuses.

Olen aidanud ka oma klientidel otsustada, mis suuna nad peaksid võtma, kas jääma palgatöö juurde või valima ettevõtluse, mida teha peale emapuhkuse lõppemist, aga ka aidanud kirjutada CV-d ja motivatsioonikirja, mis selgelt näitab kandideerija motivatsiooni ja sobivust konkreetsele töökohale. Läbimõeldud tegevusel on alati rohkem võimalust õnnestuda.

Loe lisaks www.persoonibrand.ee.

Autor: Liisi Toom, persoonibrändi nõustaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700