Keelenõu: kuidas lühendada sõna arvelduskonto?

Arvetel on vähe teksti, aga seegi võiks olla korrektne. Kuidas arvel korrektselt lühendada sõna arvelduskonto? Selgust aitab luua tekstibüroo Päevakera toimetaja ja koolitaja Helika Mäekivi.

Kui ma küsin koolitusele tulnutelt, mis on arvelduskonto lühend, tuleb vastus enamjaolt mõtlemata ja kiiresti. Kuulen üksmeelset rütmilist vastust „aa-aa”. Huvitav, küsin neilt, aga kuidas „aa-aa”, kui sõna, mida lühendame, on arvelduskonto?

Auditoorium satub seepeale segadusse – tõepoolest, kuidas? Eks ole juba aru saada, et koolitatavad ei lühenda mitte sõna arvelduskonto, vaid arveldusarve. Mõni mäletab isegi, et kahe a vahele tuleb panna kaldkriips, nii et lühend näeb välja a/a.

Elmar Muugi 1946. aasta „Väikeses õigekeelsus-sõnaraamatus” arvelduskontot ega -arvet ei ole ning konto ja arve on antud sünonüümidena. Ent juba 1976. aasta õigekeelsussõnaraamatus juhitakse keelekasutaja sõna arveldusarve juurest arvelduskonto juurde.

2013. aasta õigekeelsussõnaraamatus ÕS on selgitatud selle põhjust. Nimelt sobib arveldusarve paremini igapäevasesse üldkeelde (näiteks suulisse või vabamasse keelepruuki), arvelduskonto aga täpsemasse ja ametlikumasse kasutusse (näiteks raamatupidamis-, majandus- või panganduskeelde, sealhulgas kirjablanketi rekvisiitidesse).

Miks tuleb neid kaht sõna asjalikumas keelekasutuses eristada?

Sest arvel ja kontol on oskuskeeles tähendusvahe, mida Maire Raadik on selgitanud ilmekalt juba 1993. aasta artiklis „Arve ja konto”. Arveon see, mida me tasume restoranis, mis saadetakse meile telefoniteenuste kasutamise eest e-posti aadressile või mida peame maksma elektri tarbimise eest. ÕSi järgi on arve dokument tasuda tuleva summa kohta, samuti arvestus, arvepidamine. Konto on ÕSi kohaselt raamatupidamises rahaarvestustabel ja infonduses pääsu reguleeriv identifikaator, kitsam termin arvelduskonto on e-raamatupidaja veebilehe sõnastiku järgi pangakonto arvelduste tegemiseks; sisse- ja väljamaksete sooritamise universaalkonto.

Seega on igasuguse rahamaksmise ja -hoidmisega seotud valdkondades kasutusel pigem konto, mitte arve. Koolitatavad teavad seda tegelikult. Kogu probleem ongi selles, et pole lihtsalt mõeldud, milline peaks olema arvelduskonto lühend, silm on aga harjunud aastaid rekvisiitides olnud lühendiga a/a või aa ja selle taha ei ole kunagi lähemat pilku heidetud. Kui aga see pilk heita, saab selgeks, et arvelduskonto korrektne lühend on ak. Kaldkriipsu ei kasutata lühendites juba mõnikümmend aastat, nii et sellel pole ka arvelduskonto lühendisse asja.

Tuleb siiski möönda, et ak pole meie keeles kuigi kohanenud ja näiteks rekvisiitides kohtab seda harva. Keeleteadlikumad firmad on leidnud siin teistsuguse lahenduse – nad eelistavad kasutada lühendi asemel väljendit konto nr, nüüd ka lühendit IBAN (rahvusvaheline kontonumber, ingl International Bank Account Number). Vaikimisi eeldatakse mõlemal juhul, et mõeldud on arvelduskontot. Muud liiki kontode puhul aga kirjutatakse välja, kas tegu on jooksevkonto, hoiukonto, valuutakonto, väärtpaberikonto vms-ga.
 

Loe lisaks www.paevakera.ee/blog.

Osale arutelus

 • Tekstibüroo Päevakera

  Tekstibüroo Päevakera

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine