3 asja, mis hakkavad 2015. aastal juhtuma tööelus

Koolitaja Raimo Ülavere
Koolitaja Raimo Ülavere

Loe koolitaja Raimo Ülavere ennustust uueks tööaastaks.

“Maailm on täpselt selline, nagu sa arvad, et ta on,” kõlab üks 7st väidetavalt absoluutsest tõest Hawaii saartelt pärit filosoofias. Ennustaja roll pole tegelikult liiga keeruline. Tuleb segada maitsvalt kokku enda uskumusi ja mõningaid fakte, lisada kübeke müstikat, saputada peale sortsuke enda taskufilosoofiat ja ongi valmis.

Inimestena on meil kõigil kaks asja: tugev kalduvus näha kõikjal mustreid ning suur tahe piiluda tulevikukardina taha. Ja seepärast me näeme ja loeme ennustustest välja täpselt seda, mida näha tahame.

“Mis tõi meid siia, ei vii meid enam edasi,” ütles president Toomas Hendrik Ilves eelmisel aastal Eesti sünnipäevakõnes. See on tõsi. Ent kuidas siis edasi? Soovides sul aidata leida ja näha oma “mustrit”, sinu enda nägemust tulevikust, kirjutasin kolmest asjast, mis minu arvates hakkavad 2015. (lamba)aastal juhtuma tööelus.

ÜKS: Kodukontoris töötajate arv kasvab hüppeliselt

Miks? Sest see on kasulik, igas mõttes, ütlevad eksperimendid ja uuringud. Vähem distressi, suurem vastutus ja kasvav tulemuslikkus, mis peaks rõõmustama nii tööandjaid kui töötajaid. Kui läänemaailmas toimus kodutöötajate arvu plahvatuslik kasv juba eelmisel kümnendil ja hetkel jätkub n.ö stabiilne kosumine (nt USAs on hetkel u 4% palgatöötajatest püsivalt nn kodukontoris, siia hulka pole arvatud nn mikroettevõtjaid, iseenda tööandjaid, taksojuhte jne), siis Eesti suuremates tööandjates pole plahvatust veel toimunud. Tehnoloogia ja tarkvara valmisolek on aga juba ammu olemas – Skype, Fleep, Weekdone, Dropbox, Basecamp jnejne. Eestis, kus tehnoloogia kasutuslevikult ja -taibult oleme ees ka paljudest lääneriikidest, on kodutöötajate arvu kasv seni jäänud ainult juhtide mõttemaailma taha.

KAKS: Murrang töö tasustamises – tulemuspalkade järsk vähenemine

Viimaste aastate juhtimisjutud ja suurte – Swedbank, Elion jt eeskuju hakkavad vilja kandma. Kui siiani olid eestimaalased selgelt tulemuspalga usku – ligi pool eestimaalastest said veel mõni aasta tagasi tulemuspalka, siis trend on muutumas. Mitmed suured kontsernid – panganduses, telekomis, tööstuses on vähendamas või loobumas tulemuspalkadest. Eesmärk on lihtsustada keerukaid tasusüsteeme ning ehk on ka tööandjad nüüd valmis enam võtma äririske enda kanda, kindlustades töötajate lojaalsust fikseeritud palgaga. Sel aastal räägitakse organisatsioonides tulemuspalkade asemel enam sisemistest motivaatoritest – vabadusest ise otsustada oma elu ja töö üle, meisterlikkusest ehk oma töös paremaks saamisest ning tähendusest – tööl peab iva olema.

KOLM: Selle aasta võtmesõnaks saab keskendumine

Keskendumise võime kadumine on seotud tehnoloogia arenguga, väidab Daniel Goleman, emotsionaalse intelligentsuse mõiste Maale tooja. Ja tehnoloogia, internet, trügib oma erisugustes vormides üha enam ja enam meie ellu. Näiteid keskendumisvõime kahanemisest ja tehnoloogia mõjust tunnetame vast kõik omal nahal. Mitmed ajajuhtimise (ja muud) koolitused nimetatakse 2015. aastal ümber keskendumise koolitusteks – sest eesmärk pole enam teha ära võimalikult palju asju lühikese aja jooksul, vaid teha ära üks hea asi korralikult ja segamata. “Ma kardan päeva, mil tehnoloogia saab inimkonnast võitu. Siis on maailmas vaid terve põlvkond idioote,” ütles Albert Einstein. Ehk on võimalik seda päeva siiski vältida…

Head uut aastat!

 

Osale arutelus

 • Raimo Ülavere

  Raimo Ülavere
  coach ja koolitaja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara