Autor: Kadi Kütt, joogatreener ja terapeut • 4. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ela rõõmsalt ja avali südamega

Kadi Kütt (joogatreener ja terapeut)
Et saaksid elada rõõmsalt ja avali südamega, tuleks oma südamele iga päev tähelepanu pöörata - talle mõelda ja teda kiita. Ta on sind ju nii tublisti teeninud! Täida oma päevi rohkem sellega, mis teeb südamele rõõmu, kirjutab terapeut Kadi Kütt.

Küllap on sinugi tutvusringkonnas mõni inimene, kelle kohta öeldakse, et tal on suur süda või et ta elab avali südamega. Mille poolest ta ülejäänutest erineb? Selline inimene on enesekindel ja rõõmsameelne, ta väljendab end vabalt, vaatab suheldes silma ja kuulab kogu tähelepanuga. Tal on lihtne aktsepteerida end sellisena, nagu ta on, kaasa tunda ning andestada vajakajäämised nii endale kui teistele.

Avali südamega anname hoolitsust ja armastust, aga samas oleme ka

võimelised teistelt inimestelt tulevat armastust vastu võtma. Kui süda pole avatud, siis on siira suhtlemise asemel mangumine, nurumine, meelitamine või manipuleerimine.

Avali südamega elades on selg sirge ja samm kerge. Isegi hingata on niimoodi kergem! Aga kahjuks on palju neid, kel selg küürus ja õlad längus. Need inimesed on oma rinnakorvi ümber ehitanud "turvise", mis kaitseb suhtlemise, enda avamise ja läheduse eest. Kuid samal ajal takistab see ka vabalt hingamast ning raskendab südame tööd.

Et saaksid elada rõõmsalt ja avali südamega, tuleks oma südamele iga päev tähelepanu pöörata - talle mõelda ja teda kiita. Ta on sind ju nii tublisti teeninud! Täida oma päevi rohkem sellega, mis teeb südamele rõõmu. Need ei pea olema kallid ja ajamahukad hobid, piisab jalutuskäigust kaunis looduses, käsitööst või heast raamatust. Puuduta ja kallista lähedasi ning luba ennast kallistada! Ka see teeb südamele pai. Kuid lisaks kehale lase puudutada ka oma hinge - peata igapäevane rutt, ole vaikuses ning märka ilu ja pühasid hetki enda ümber.

All toodud harjutused on küll eeskätt selgroogu tervendavad, kuid aitavad ka rinnakorvi avardada ja südamele ruumi teha. Nii mahub sinna rohkem armastust, andestust ja rõõmu.

Rindkere avardamine istudes

Istu mugavalt toolil. Aseta käed põlvedele ja lõdvesta õlad. Sisse hingates lükka rind ette, õlad ja pea vii samal ajal taha. Selg on nõgus ja rindkere avardunud. Välja hingates lükka selg küüru ja too lõug rinnale. Hoidu järskudest liigutustest! Hingatõmbed ja liikumine on aeglased ja sujuvad. Korda harjutust 5-10 korda.

Sild

Heida vaibale selili. Kõverda jalad põlvedest ja toeta tallad tuharate lähedal kindlalt põrandale. Sirged sõrmseongus käed on selja all põrandal, küünarnukid teineteisele võimalikult lähedal. Sisse hingates tõsta puusad ja seejärel ülejäänud selg. Hoia seda asendit nii kaua, kui on mugav, hingates samal ajal rahulikult ja sügavalt. Välja hingates langeta keha (tee seda aeglaselt nagu rulliksid selgroolülisid ükshaaval põrandale). Lõdvesta selg ja kõht. Korda harjutust paar korda.

Kaamel

Toeta põlvili asendis peopesad tuharatele. Lükka õlad taha ja kalluta pea kuklasse nii palju, kui on mugav. Kogu keha esikülg on venitatud, puusad ette lükatud, tuharad pingul ja rindkere maksimaalselt avardunud. Püsi mõnda aega asendis, hingates rahulikult ja sügavalt. Korda harjutust paar korda.

Käe sirutamine küljele

Too käpuli asendis vasak jalg ette, nii et varbad ulatuvad käelabadest ettepoole. Parem põlv toetub põrandale. Aseta vasak peopesa põrandale, vasakust jalast väljapoole. Sisse hingates siruta parem käsi üles ja seejärel pisut taha. Vaata üleval oleva käe poole. Hoia asendit 5-6 hingetõmmet. Hingamine on rahulik ja sügav. Tunne, kui palju on südamel ruumi! Väljahingamisega koos too parem käsi tagasi põrandale. Korda sama teisele poole.

Seistes ettepainutus

Aseta sõrmseongus käed seljale. Sisse hingates lükka õlad taha ja tiivanukid kokku. Välja hingates kummardu sirge seljaga ette. Kui õlad lubavad, tõsta sirged käed selja taga üles ja kalluta pea poole. Uuesti sisse hingates siruta selg ning too käed alla (hoia käsi ikka seljal sõrmseongus). Järgmise väljahingamisega lõdvesta käed ja õlad. Tee harjutust 5-6  korda. Ole tähelepanelik, et õlgadele tugeva painutusega liiga ei teeks!

Loe lisaks www.joogateraapia.ee.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700