Autor: Ann Vainlo • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seminarikorraldus: kui pilt on, aga häält ei ole?

Foto: abpmer.co.uk
Seminarist või konverentsist pole kasu, kui räägitav tekst või kuvatav pilt jõuab saalisistujateni halvasti. Seega on heli- ja esitlustehnika kasutamine seminaride lahutamatu osa. Mida peaks seminari korraldaja sellest valdkonnast teadma ja mis tuleks jätta spetsialistide otsustada, kirjutab seminarroom.eu toimetaja Ann Vainlo.

Helitehnika

Helitehnika (helipult, võimendi, kõlarid ja mikrofonid) valitakse ruumi suuruse, kuju ja akustika järgi. Siin tasub kindlasti usaldada spetsialiste, sest nemad teavad, kui palju ja mida peaks kasutama, et helikvaliteet oleks parim. Mikrofonid valitakse sõltuvalt vajadusest ja seminari iseloomust. Järjest enam kasutatakse erinevat tüüpi juhtmeta mikrofone. Kui lauale on vaja 10 või rohkem mikrofoni, tuleb kasutada konverentsimikrofonide süsteemi. Tavaliselt on üks mikrofon moderaatoril ja 2 esinejate jaoks, et esinejate vahetused toimuksid sujuvalt ja auditooriumi aega ei peaks mikrofoni vahetamisele kulutama. Juhul, kui seminarile on planeeritud ka muusikaline pool (taustamuusika, ansambel vmt), siis tuleb sellest helitehnika tellimisel kindlasti teavitada, sest seminaril kõnedeks kasutatav tehnika ei ole alati sobiv muusika jaoks. Filmide ja videote mängimine DVD-lt või internetist eeldab samuti helitehnika seadistamist.

Esitlustehnika

Lihtsaim esitlustehnika lahendus – arvuti-projektor-ekraan – sobib ühe esinejaga koolitusele või lihtsamale seminarile. Konverentsil peavad visuaalsed üleminekud ühelt presentatsioonilt teisele olema sujuvad. Kõige tavalisem viga on see, et seminari korraldaja ei oska valida ruumi ja auditooriumi jaoks sobiva suurusega ekraani ja piisavalt võimast projektorit. Seega kuula siin spetsialistide arvamust. Projektorit tasub enne seminari kindlasti sarnastes valgustingimustes testida. Näiteks võib ekraanilt päikesepaistelise ilmaga näha vaid udukogusid. Kui seminariruum on lai, siis võib parema nähtavuse huvides kaaluda kahe ekraani paigaldamist. Kui aga ruum on pikk, siis võib mõelda väiksemate ekraanide või plasmaekraanide paigutamisele saali külgedele. Arvuteid peaks olema vähemalt kaks. Ühes esinejate slaidid, teises vaheslaidid ning lisaks arvuti ümberlüliti, et arvuti pilt asenduks ekraanil sujuvalt teise arvuti pildi ehk vaheslaidiga. NB! Ära unusta küsida slaidi vahetajat koos pointeriga – esinejad saavad mugavalt ilma arvutit puutumata slaide vahetada ja vajadusel ekraanil olulisele tähelepanu juhtida.

Videotehnika

Tihti näidatakse seminaril suuremas ruumis esinejat lisa- ehk videoekraanil ja/või salvestatakse esinemisi. Esinejate näitamine ja salvestamine on vaheldusrikkam, kui kaameraid ja operaatoreid on rohkem kui üks – seega ei soovita me visuaalselt põnevama seminari huvides siin kokku hoida. Mitme kaamera kasutamine eeldab muidugi ka videopuldi kasutamist.

Tõlketehnika

Rahvusvahelise konverentsi puhul on vajalik sünkroontõlke tehnika. Konverentsil osaleja saab registreerumisel tõlkevastuvõtja ja selle kaudu jõuab tõlgitav jutt osalejani. Kui saalis ei ole statsionaarseid tõlkekabiine, siis on võimalik paigaldada teisaldatavad kabiinid. Seminari korraldaja peab arvestama, et kabiinid võtavad saalis päris palju ruumi ja tõlgid peavad nägema nii esinejaid kui ka esitlust, mis ekraanil parasjagu jookseb. Tõlketehnika eeldab, et on olemas helitehnika ja piisav hulk mikrofone.

Valgustehnika

Valguse abil on võimalik ruumi väljanägemist tundmatuseni muuta. Kõik sõltub korraldaja soovist ja fantaasiast, milline võiks konverentsi ruum olla. Kui kasutatakse kaameraid, siis peab arvestama, et hea pildikvaliteedi saamiseks on vaja esinejaid valgustada.

Videokonverents

Videokonverentsi kasutamine on vajalik kui keegi esinejatest teeb esitluse mujalt linnast või riigist. Tõenäoliselt jõuab varsti konverentsisaalidesse kinod vallutanud 3D. Esimesed 3D televiisorid, mis ei vaja vaatamiseks prille, on messidel juba väljas olnud.

Soovitus heli- ja esitlustehnika tellijale

Ole enne tehnika tellimist ka ise seminariruumi ja selle võimalustega kursis. Millise kujuga ja mitu ruutmeetrit on saal? Kui palju on kuulajaid? Kas aknad on pimendatavad? Kuidas on akustika? Kas tõlkekabiinide jaoks on ruumi ja ega nad ei blokeeri uksi? Kui Su seminar algab hommikul vara, siis on mõistlik kõik juba eelmisel õhtul valmis panna, ära ühendada ja korralikult testida – eriti juhul, kui esitlustes on kasutatud ka video- või helifaile.

Selle loo aitas Sinuni tuua Ain Rebas heli- ja esitlustehnikat pakkuvast firmast ART Konverentsitehnika.

Seminariruumide valiku ja võimalustega saad tutvuda portaalis www.seminarroom.eu.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700