Autor: Ann Vainlo • 28. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vältida jõulupeopaanikat?

Varakult valitud ja õige peokoht ning korralikult läbimõeldud idee on meeldejääva firmapeo kõige olulisemad eeldused.
Foto: samingersoll.com
Hoolimata suvistest ilmadest on pidupaev.ee portaali külastajate hulgas viie kõige populaarsema otsingu hulgas märksõna “jõulupidu”. Tõsi on, et parimad ideed ja kohad ning magusamad ajad broneeritakse kiiresti. Varakult valitud ja õige peokoht ning korralikult läbimõeldud idee on meeldejääva firmapeo kõige olulisemad eeldused.

Järgnevalt jagab pidupaev.ee toimetaja Ann Vainlo kolm soovitust jõulupeopaanika vältimiseks.

PIDU INIMESTELE

Alusta peo korraldamist oma inimestele mõtlemisest, mitte sobiva koha otsimisest! Millises vanuses, mis soost, mis keeles suheldakse? Kas nad eelistavad aktiivsemat või rahulikumat tegevust? Kas nad töötavad sise- või välistingimustes? Sageli välitöödel olevad inimesed eelistavad metsas matkamise asemel enamasti midagi mugavat ja sooja. Ning nö kontorirotid võivad tunda rõõmu ühise väliseikluse üle. Paljud naised võivad olla õnnelikud võimaluse üle kanda pidulikku kleiti, teistes tekitab see frustratsiooni, kuna nõuab ootamatut osturetke või kulutust. Jõulupeo teema ei pea sugugi kõikidele tulema täieliku üllatusena  - räägi inimestega oma ideedest.

MIS ON JÕULUPEO EESMÄRK?

Mida on meeskonnas praegu kõige enam  vaja? Kas hoida kinni traditsioonidest ja korraldada jõulupidu nagu eelnevatel aastatel? Teha midagi uut ja üllatavat, minna meeskonnaga teatrisse või kontserdile? Raputada meeskond tardumusest lahti, mõelda adrenaliini tekitavatele tegevustele ja arendada meeskonnatööd? Kas viimasel ajal on tulnud palju uusi töötajaid, kel on raskusi organisatsiooni sulandumisega? Kas firmas on olnud  rasked ajad ja töötajad tahavad lihtsalt ilma liigse programmita “auru välja lasta”? Kas pidu peab sobima ka peredele/lastele?  Loomulikult sõltuvad valikud ka eelarvest. Kuid eelarvet võiks vaadata alles siis, kui vajadused on kaardistatud. Eelarve suurust saab reguleerida tegevusi valides või osalejatega kulusid jagades. Väike osalustasu motiveerib pidulisi kohale tulema. Lisaks võid pakkuda alkoholi tasu eest, kuid tervitusnaps võiks siiski tööandja kulul olla.

PÕMAKI PRINTSIIP!

P – PIDUSÖÖK ehk toit. Kui kõik muu on ideaalne, kuid toit tekitab nurinat, siis kukub üritus suure tõenäosusega läbi. Niisiis tasub toidule tõesti tähelepanu pöörata. See peab maitsema hästi ja kogused peavad olema piisavad. Ekstravagantsustest soovitan hoiduda, pigem järgige menüüd koostades neutraalsemat joont. Tänapäeval tuleb sageli arvestada ka taimetoitlastega ja allergikutega.

Õ - ÕHTUJUHT. Et tüüpilist eestlast peo alguses vedama saada ja hiljem ohjes hoida läheb vaja õhtujuhti. Ka siis, kui planeerimisfaasis tundub, et küll kõik sujub ja “eks me jagame seda kohustust”. Väiksematel üritustel võib õhtujuht olla mõni hea suuvärgi ja laheda olemisega kolleeg, kes sobib hästi meeskonna  liidriks. Suurematel üritustel tasub kaasata professionaalne peojuht, kes teab, kuidas ka ootamatutes olukordades toime tulla. 

M – MUUSIKA.  Hea muusika tõmbab peo käima, sest tants ja trall on ikka ühe korraliku peo meeldejäävaks ja oluliseks osaks. Kui valida on keskpärase bändi või korraliku DJ vahel, valige viimane.

A - ALKOHOL. Sellest ei saa suurematel pidupäevadel üle ega ümber. Vägijookide liigtarbimisest tekkivate ebameeldivate olukordade minimeerimiseks soovitan pakkuda alkoholi raha eest. 

K - KORRALDAMISE AEG.  Juhul, kui ei leia sobivat aega ja kohta detsembris, siis võid peo teha ka jaanuaris, mil aeg kulgeb kordades rahulikumalt. Tavaliselt ei jää see risti-põiki ette ka paljudele teistele jõulusündmustele.

I – IRISEJAD INIMESED. Paljud firmapidusid korraldavad turundus- või personalijuhid on mulle kurtnud, et nende igasuguse peokorraldussoovi nullivad tihtilugu ära inimesed, kellel kärss kärnas ja maa külmanud, nagu ütlesid vanad eestlased. Selliseid virisejaid leidub alati. Kuid ma olen kindel, et kui Sa paned oma südame ja energia firma jõulupeo korraldamisse, siis ei peaks Sa laskma end sellistel hädapasunatel häirida – ülejäänutele suutsid Sa kindlasti kinkida väga toredad peotunnid. IDEID JÕULUPIDUDEKS leiab siit

, mida saab filtreerida inimeste arvu, valdkondade ja maakondade lõikes.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700