Ergonoomilise töölaua neli lihtsat nõuannet

Klaviatuur peaks olema sinu reitest 3-5cm kõrgemal. Üks võimalus selleks on laua alla kinnitatav klaviatuurhoidja.
Klaviatuur peaks olema sinu reitest 3-5cm kõrgemal. Üks võimalus selleks on...

Ajajuhtimisspetsialist Ardo Reinsalu jagas oma veebilehel videot lihtsatest näpunäidetest, kuidas muuta töölaud ergonoomilisemaks. Järgnevalt neli olulist tähelepanekut.

 1. Klaviatuur peaks olema sinu reitest 3-5cm kõrgemal. Üks võimalus selleks on laua alla kinnitatav klaviatuurhoidja - jah, see pole vanaemade-vanaisadeaegne õpetus, vaid toimib ka täna. Kahjuks on kõik sülearvuti klaviatuuri kasutajad ergonoomilise asendiga hädas. Muretse endale lisaklaviatuur.
  Lisaks soovitatakse kasutada klaviatuuri, kus numbrid ei ole mitte paremal pool, vaid klaviatuuri ülaservas, et siis peavad käed vähem keskpositsioonilt kõrvale liikuma. Siinkohal punkt omakorda sülearvuti klaviatuurile. Samas - kes ikka kõvasti numbreid peab toksima, nende jaoks on jällegi paremal olev numbriklaviatuur asendamatu.

 2. Ekraan peab olema sinu väljasirutatud käe kaugusel. Sellega eksime sageli. Samuti näeme tihti ekraane, mis on valel kõrgusel. Õige on see, kui monitori ülaserv on silmade kõrgusel või mõned sentimeetrid madalamal.

 3. Toolile istudes peab sääre ja tooli serva vahele jääma umbes rusikasuurune vahe ja jalad peavad olema sellisel kõrgusel, et reied on pisut madalamal kui puusad. Kui oled liiga lühike, kasuta jalatuge. Kui liiga pikk, tuleb tõsta lauda.

 4. Kõige olulisem - vähemalt korra tunnis tõuse püsti ja liigu ringi.

Kui sa ei usu, et see kõik vajalik on, siis guugelda pisut netis ja vaata, kuidas on moodne tehnika toonud endaga kaasa uusi haigusi - hiire-käsi, nutikael, SMS-pöial ja muud küünarliigese, labakäe ja seljaprobleemid. Nagu nad ütlevad, et "istumine on uus suitsetamine". Kui istud, siis vähemalt ergonoomiliselt!

Video näpunäidetega leiab SIIT.

Loe lisaks www.ajajuhtimine.ee.

Osale arutelus

 • Ardo Reinsalu, HAL koolitus juhataja

  Ardo Reinsalu, HAL koolitus juhataja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara