Autorid: Helo Tamme, Helo Tamme, ISS Uus-Meremaa personalijuht • 4. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kutsetunnistus annab personalitöös eelise

Personalivaldkond on üks suurima tööle kandideerijate hulgaga valdkondi. Üheks indikaatoriks parima inimese valikul on vaadata, kas kandidaat omab kutsetunnistust või mitte.
Foto: freedigitalphotos.net
Personalivaldkond on üks suurima tööle kandideerijate hulgaga valdkondi. Üheks indikaatoriks parima inimese valikul on vaadata, kas kandidaat omab kutsetunnistust või mitte.

Tööportaali CV Keskus turundusjuhi Henry Auväärti sõnul on nende andmebaasis peaaegu 30 000 tööotsijat, kes soovivad personalitöö valdkonnas tööd leida või omavad varasemat erialast töökogemust. Neist enam kui 6000 sooviks end näha personali- või värbamisjuhi ametikohal. Võrreldes teiste kategooriatega on personalivaldkond üks suurima kandideerijate arvuga valdkondi, kirjutab PARE juhatuse liige Helo Tamme ajakirjas Personali Praktik.

Eristumisvõimalused

Kui üks valdkond on nii populaarne, siis millised on võimalused teistest eristumiseks ja end erialaselt vormis hoidmiseks? Kindlasti on siin peale isikuomaduste olulised nii erialase töö kogemus kui ka haridus või täiendusõpe, samal ajal hakkab üha suuremat rolli mängima, kui omatakse valdkonna kutsetunnistust.

Pöördusin personalijuhtide poole, et uurida nende kogemusi personalitöötaja otsinguga seotud konkurssidel ning ka seda, kas siis, kui kandidaadil on kutsetunnistus, näevad nad seda eelisena.

OÜ Arvato Services Estonia personalijuht Pille Roomi sõnul on nad viimase aasta jooksul otsinud kahte praktikanti. "Kandidaatide arv on olnud päris suur, samas jäi tase suhteliselt nõrgaks," jagas ta oma kogemust personalitöö praktikantide otsingul. "Kutsetunnistus oleks kindlasti andnud kandidaadile lisapunkte ja ausalt öeldes on kutsetunnistus minu silmis kaalukam argument kui kõrgkoolis läbitud personalijuhtimise eriala," lisa. "Põhjus on väga lihtne - kutsetunnistus eeldab detailsemat ja praktilisemat üldoskuste ja teadmiste olemasolu. Kuna olen ka ise läbinud kõrgkooli personalijuhtimise eriala, julgen väita, et üldhariduse mõttes on kõrgkool asendamatu, kuid praktiliste oskuste puhul jääb kõrgkoolis omandatust väheks,” rääkis ta.

ASi G4S Eesti personalidirektori Irene Metsise sõnul on nende ettevõttesse kandideerinutest kutsetunnistuse info CV-s umbes 10-15% kandidaatidest ehk siis suur osa kandidaate on ilma kutsetunnistuseta või ei ole seda oma CV-s ära märkinud. "Peamiselt märgivad kutsetunnistuse olemasolu ära väiksema töökogemusega kandidaadid. Neile on see endale ka olnud oluline," lausus ta.

OÜ Lido Eesti personalijuht Helena Laus tõi välja, et oma eelmises töökohas otsis konkursi korras personalispetsialisti ning kasutas otsingukanalitena nii tööportaale kui ka PARE-t. "Kandidaatide arv sellele ametikohale jäi vahemikku 100-150, kelle hulgast sai tehtud valik vestluste vooruks. Kandidaatide tase oli hea ja seetõttu oli valikut teha päris keeruline. Mina otsisin värbamisspetsialisti – selles valdkonnas on piisavalt heade kogemustega kandidaate, kelle hulgast valikut teha," rääkis Laus, kelle sõnul valiku tegemisel sai määravaks kandidaadi varasem kogemus ja sobivus meeskonna ning ettevõttega. "Ma arvan, et kui kandidaadil on lisaks töökogemusele ka personalitöötaja kutsetunnistus, siis see annab eelise, sest sellisel juhul on ta omandanud põhjalikud teadmised ja neid ka rakendanud.”

Isiklik arenguplaan

Kutsetunnistus annab kandideerides lisaeelise. Peale selle, et kutseeksami sooritaja saab ülevaate enda olemasolevast ja puuduvast kompetentsusest ning seeläbi hea võimaluse kavandada nii oma arengut kui ka karjääri, loob see aluse elukestvale õppele, mis on vajalik eelkõige selleks, et end pidevalt konkurentsivõimelise ja värskena hoida. Seega saab kutsetaotleja end hinnata ja endale selgeks teha:

- kus olen täna ja millisele kutsetasemele vastan;

- valdkonnad, mida peaks arendama, et soovitud kutsetasemele vastata. Selle selgitamise alusel saab koostada isikliku arenguplaani, mida teha selleks, et jõuda soovitud tasemele.

Kutsetunnistuse saamiseks tuleb enne sooritada kutseeksam, mis eeldab vastava kvalifikatsiooni tõendamist ehk tuleb:esitada CV koos põhjaliku töömapiga,sooritada eksam, mis koosneb kirjalikust osast ning mille puhul vastavalt tasemele ja eksami sooritusele järgneb suuline vestlus.

Valdkonda sisenejatele, just 5.taseme taotlejatele pakub Eesti personalijuhtimise ühing PARE mitu võimalust:

Praktikakohad liikmesorganisatsioonides- nendele huvilistele, kellel küll on olemas head teoreetilised teadmised, aga praktilist kogemust jääb vajaka.

PARE koolitused.- Kui personalitööd on mõnda aega juba tehtud, koolitusi aga läbitud ei ole, on baaskoolitus hea teadmiste värskendamiseks ja ka uute omandamiseks.

Töömapi hindamise teenus.- 5.taseme taotlejatele, kus hindamiskomisjoni liikmed hindavad taotleja töömappi ja annavad soovitusi.

KOMMENTAAR

Personalitööd polnud võimalik õppida

Kadi Tarand, SA Õigusteenuste Büroo projektikordinaator

Kui mina ülikoolis käisin, polnud kahjuks võimalik personalitööd õppida ega selles vallas kutsetunnistust saada. Olen küll mitu aastat personalitööd teinud, aga vastavat tunnistust pole olnud ette näidata. Kutseeksami sooritamine tundus olevat hea võimalus oma oskustele ja teadmistele õiglase hinnangu saamiseks. Hindan seda tunnistust väga.

Kuna mu viimane eksamikogemus oli aastast 1995, mil sain juhiload, siis kartsin eksamit väga. Enne eksamit osalesin ka PARE personalitöö baaskursusel, mis on ülihea võimalus enne eksamit teadmisi värskendada ja oma ala parimatelt praktikutelt õppida. Kutseeksamiks valmistumine hõlmas muidugi ka pikki mõnusaid tunde „Personalijuhtimise käsiraamatu” ja konspektide seltsis.

Soovitaksin personalitöö kutsekvalifikatsioonieksamit kõigile huvilistele. Minul juhtus nii, et leidsin juba PARE koolituse ajal endale uue erialase töökoha, kus näen iga päev inimesi, valve- ja turvatöötajaid, kellelt seadus nõuab kutsekvalifikatsioonieksami sooritamist. Neile on see elementaarne eeldus töökoha saamiseks ja annab ühtse teadmiste-oskuste baasi. Muide, personalitöö kutseeksam on väga tore – küsimused on koostatud nii, et panevad kaasa mõtlema ja nuputama ning selle sooritamine arvutis on igati mugav.

Mõte tekkis üsna spontaanselt PARE kodulehte sirvides

Jano Lepik, SEB personalivaliku spetsialist

Tutvudes eri tasemetele esitavate nõuetega ja analüüsides enda selle valdkonna tegemisi järeldasin, et võiksin proovida värbamisjuhi VI taset.

Kutsetunnistuse saamine on andnud teatud kindlus- või rahulolutunde, et minu tööalaselt omandatud praktilised teadmised ja kogemused on vastavuses kutsestandardiga ja kõrgelt hinnatud.

Soovitan kutseeksami sooritamist inimestele, kel on oma valdkonnas pikaajalised praktilised kogemused, et saaks tehtud tööd n-ö raamidesse panna ja hinnata. Kutseeksamile eelnev töömapi koostamine on ülihea võimalus oma senist tööd analüüsida ja positsioneerida. Julgen väita, et töömappi koostades tekivad nii mõnedki küsimused, mis nõuavad vastuseid, millele sul pole olnud aega vastata. Kogu see protsess võib vabalt käivitada muutused karjääris.

Värbajana võin öelda, et igasugune eristumine teistest kandidaatidest on silmatorkav ja väärib tähelepanu. Kandidaat, kelle töökogemust ja teadmisi kinnitab ka kutsetunnistus, on väga suure tõenäosusega arengut väärtustav ja algatusvõimeline kandidaat.

Juba töömapi koostamise käigus saadav eneseanalüüs on sedavõrd kasulik, et hilisem kutsetunnistus tundub kõigest boonusena.

MIS ON MIS?

PARE pikendas personalitöö kutseandja staatust

Personalijuhi rolli organisatsioonis ning tema töö mõju organisatsiooni tulemustele muutub aina olulisemaks. Tähtis on, et seda tööd teeb kompetentne ning organisatsiooni juhtidele vääriline partner. Kõige lihtsam sellise personalijuhi värbamisel on küsida tema kutsetunnistust. Kutsetunnistus annab selge eelise ka tööandjat valivale personalijuhile.  

Vastavalt Äriteeninduse ja Muu Äritegevuse Kutsenõukogu 11.11.2015 koosoleku otsusele nr 26 kuulutati personalitöö kutseala kutsete kutse andja avaliku konkursi võitjaks Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE.

Kutse andja õigused kehtivad viis aastat. PAREle on algab kutseandjana kolmas tegevusperiood. Personalitöö kutseala kutseid omab üle 400 valdkonnas tegutseja.

Kutse andmine toimub vastavalt Äriteeninduse ja Muu Äritegevuse Kutsenõukogu poolt kinnitatud kutse andmise korrale, Kutseseadusele ja hindamisjuhendile.

Kutseeksamil kontrollitakse eelkõige kutsestandardis toodud põhioskusi ja -teadmisi. Kutsestandardis toodud üldoskusi ja -teadmisi kontrollitakse integreeritult põhioskuste- ja teadmistega.

2015. aastast antakse 8-tasemelisest kutseraamistikust personalitöö kutseid välja järgmistel tasemetel:

Personalispetsialist, EKR-i tase 5

Taseme 5 spetsialiseerumised:

- värbamisspetsialist, EKR-i tase 5

- koolitusspetsialist, EKR-i tase 5

- personaliarvestusspetsialist, EKR-i tase 5Personalijuht, EKR-i tase 6

Taseme 6 spetsialiseerumised:

- värbamisjuht, EKR-i tase 6

- koolitusjuht, EKR-i tase 6

- tasustamise valdkonna juht, tase 6Personalijuht, EKR-i tase 7Personalijuht, EKR-i tase 8

Autor: Helo Tamme, PARE juhatuse liige

* Artikkel ilmus ajakirjas Personali Praktik.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700