Autorid: Inge Ojakäär, suhtlemistreener ja etiketikool, Jaana Ojakäär, Loovuskohvik.ee koolitaja • 10. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parfüümi kandmise nipid ja etikett

On täheldatud, et tööruumide meeldiv aroom tõstab töötajate enesekindlust ja võimekusetunnet ning soodustab eesmärkide saavutamist. Eriti head elurõõmu ja reipust toetavad aroomid on tsitruselised.
Foto: pixabay.com
Valitud parfüümiga väljendame oma isikupära, elustiili ja avame saladusi oma iseloomu kohta. Parfüüm on justkui universaalne keel.

Saksa psühholoog Joachim Mensing on oma uurimuste põhjal välja toonud ka teatud seose lõhnaeelistuse ja isikuomaduste vahel:

- väljapoole suunatud ekstraverdid kalduvad eelistama värskeid puuvilja- ja roheliste taimede lõhnu;

- arglikud ja mõtisklevad introverdid – idamaiseid vürtside ja eksootiliste taimede põnevaid kombinatsioone;

- elavaloomulised ja vahelduvate meeleoludega inimesed – lillelõhnu.

Inimese võime lõhnu eristada on piiratud, kuid lõhnamälu on meil haruldaselt hea. Kunagi kogetud lõhnaaisting võib meenuda aastaidki hiljem sama lõhna tundes. Seda arvatavasti seetõttu, et lõhnad kipuvad olema seotud teatud sündmuste ja inimestega, kes koos tuttava lõhnaga meenuvad. Sissehingamisel jõuavad lõhnamolekulid otse meie aju limbilisse süsteemi, mis on ühtlasi meie tunnetuskeskus (seal asuvad alateadvus, kujutlusvõime, mälestused, impulsiivsed reaktsioonid).

Inimese nina on tundlik uute lõhnade suhtes, kuid harjub kiiresti. Näiteks juba pool tundi pärast lõhnastamist me oma parfüümi enam ei tunne, mis ei tähenda, et see ka teiste jaoks kadunud on.

Tänapäeval kasutab lõhnaõlisid või tualettvett umbes 90% naistest ja 80% meestest, olles veendunud, et õigesti valitud lõhn äratab huvi ja suurendab meeldivust.

On täheldatud, et tööruumide meeldiv aroom tõstab töötajate enesekindlust ja võimekusetunnet ning soodustab eesmärkide saavutamist. Eriti head elurõõmu ja reipust toetavad aroomid on tsitruselised.

Parfüümi valik

Meeldiva ja isikupärase parfüümi leidmiseks on testimine ja omal nahal kogemine hädavajalik.

Näpunäited parfüümi valikuks:

- Sobivaim aeg parfüümi valima minna on hommikupoolikul – siis on inimene erksam lõhnu tundma ja muud olulised igapäevased signaallõhnad (näiteks lõunasöögist paiskuvad aroomid) pole jõudnud veel lõhnataju muuta.

- Ideaalne oleks testida ühte lõhna korraga ja kindlasti oma nahal, näiteks randmel tuiksoone kohal, sest tuksleval pinnal on lõhn paremini tuntav.

- Arvamuse avaldamisega ei tasu kiirustada – alkoholi haihtumine ja aroomi kujunemine nahal võtab aega umbes 20 minutit. Veelgi parem on jälgida lõhnamuutusi kogu päeva jooksul ning seejärel otsustada.

Lähtu sellest, mis Sulle rõõmu ja kergust loob. Muuda parfüümi, kui Sa tunned, et oled ise muutunud ja see lõhn Sind enam ei väljenda ega tiivusta.

Isiklik lõhnaruum

Parfüümiga on võimalik kujundada ka oma personaalne ruum. Mida tugevam lõhn, seda raskem on teisel selles ruumis hingata. Siin on täheldatavad ka teatud tendentsid, mis seovad parfümeeriatööstust ja sotsiaalset suhtlemist.

Kui kaheksakümnendatel olid moes tugevad, “paksud” lõhnad, mis suurendasid isiklikku ruumi ja sümboliseerisid võimu, siis tänapäevased pehmemad ja õrnemad parfüümid edastavad teistsugust sõnumit – mitte teist eemale peletada, vaid tuua ta endale veelgi lähemale.

Jälgi, et lõhnatooted, mida korraga kasutad (seep, deodorant, parfüümvesi jms) oleksid samalõhnalised, muidu hakkab iga lõhn oma õhuruumi eest võitlema ja tulemus on segadusseajav nii endale kui teistele.

Ära piirdu traditsioonilise kõrvataguste lõhnastamisega, pihusta parfüümi ka mujale – tuiksoontele ning riietele.

Parfüümid ja tervis

Tähelepanu tuleks pöörata ka sellele, et osa inimesi kannatab parfüümi talumatuse käes. Seega tuleks parfüümi valikul ja kasutamisel olla hooliv, mõõdukas ja arvestav ka oma kaaslaste suhtes. Võimalusel tasub kindlasti eelistada looduslikke tooteid.

Parfüümide talumatusest saad lugeda emotsionaalset ja teaduslike faktidega rikastatud postitust Sarah Wilsoni blogist.

PS! Lõhnatundlikkus võib muutuda, kui oled väsinud või külmetanud, naistel ka enne menstruatsiooni ja raseduse ajal.

Parfüümi säilitamine

Lõhnadele on oma eluiga. Kui pudel on juba avatud, siis tuleks see ära kulutada poole aastaga, kui soovid nautida parfüümi tema parimal kujul.

Jahedas ja pimedas hoiukohas säilib parfüüm kauem.

Loe lisaks etiketikoolitus.com.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700