6. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui udupeene roa asemel tahaks peolauale midagi kodust ja maitsvat

Pauline Catering arvestab toitlustusteenuse pakkumisel nii kliendi soovide kui ka korraldatavas kohas valitseva õhustikuga.
Foto: Pauline Catering
Jüri tehnopargi suurte ladude vahel asub koduse atmosfääriga Pauline Söögituba, milles pakutavad toidud tuletavad meelde lapsepõlve vanavanemate juures. Koduseid ja lihtsaid toite võib süüa lõunaks ja lähedaste keskel, kuid tellida ka ametlikele üritustele.

Tuttavlike ja koduste maitsete poolest tuntud Pauline Cateringi toitude ning heaolu eest hoolitseb Ülle Tiimus, kellel selja taga kõvasti üle tosina aasta kogemust ja teadmisi.

Toitlustusalal on Ülle töötanud kogu teadliku elu. Alustas ta Grand Hotel Tallinnast ja jätkasTallink City Hotelis, mille sünni juures ka viibis. Toitlustuspisik veres, tekkis soov luua isiklik ettevõte, mis pakuks catering-teenust. Kui masu maailma ja ka Eesti ettevõtteid räsis, pani see Ülle jaoks asjad uude valgusse – alguse sai Pauline. „Kogu mu senine elu ja töö oli toitlustusega seotud. Seda endale teadvustades kasutasin ära kõiki oskusi ja kogemusi. Teadsin, kuidas peavad asjad välja nägema, kuidas planeeritakse pidusid või millised peavad olema töövahendid,“ ütleb Ülle.

Pauline Cateringi algusaastatel ei olnud Üllel oma kööki, kitsas oli ka rendipindadega, mistõttu valmisid toidud naise enda koduköögis. Toitlustusest tulnud esimese aasta teenistuse investeeris agar naine töövahenditesse.

Kolm aastat tagasi jõudis Pauline Catering päris oma koju Rae valda Jüri tehnoparki. Ilmavalgust nägi Pauline Söögituba. „Tulin vaatama ja jäingi siia,“ muigab Ülle. Esialgu käis lõunaajal söömas 70 inimest, ent tehnopargi kasvades ning info liikumise järel on sööjate arv lõunaperioodilkasvanud üle 200. Lisaks viiakse soovijatele lõunatoit ka firmassekohale. Üheks tellijaks on näiteks lähedal asuv Sleepwell, mille 150 inimest naudivad lõunaks Pauline köögis valminud suppi.

PaulineSöögitoas on olemas korralikud tingimused ning võimalused pakkuda lõunasööki, valmistada ette pidusid, töötada kaasaegses köögis ja pesta pärast pidu nõud. Ülle meenutab, et Pauline algusaegadel tuli tal 70 inimesele mõeldud peo järgselt pesta kodumasinas nõusid kolm päeva, nüüd muutuvad nõud säravaks juba paari tunniga.

Pauline Cateringiga võta ühendust aadressil [email protected].catering’i menüüde kohta leiab lisainfot kodulehelt www.pauline.ee.

Söögitoa asukoha ja

Firmaüritusi, pidusid ja vastuvõtte saab korraldada ka Jüri tehnopargis asuvas Pauline Söögitoas.
Foto: Pauline Catering

Ükski kliendi soov ei ole jäänud täitmata

Toitlustust on Pauline Cateringilt võimalik tellida erinevatele sündmustele, alates lapse ja täiskasvanusünnipäevadest, konverentside toitlustuse või firma juubelipidustusteni. Korraldatud on ka vastuvõtte ning peielaudu. Roogi pakutakse nii mitmekäiguliselt serveerituna kui ka buffet’ stiilis. „Suvepäevi oleme teinud mitmesajale inimesele,“ ütleb Ülle, et kui abikätest puudu jääb, palub ta abi endistelt kolleegidelt või sõpradelt. „Ükski asi ei ole jäänud tegemata!“

Eredamad sündmused on olnud vastuvõtt 200 külalisele Mustpeade majas, Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi Hoone taasavamise pidulik vastuvõtt 300 külalisele mõned aastad tagasi ja käikudega pidulik lõuna Paldiskis õigeusukiriku avamisel 150 külalisele eelmisel suvel. Tallinna Loomaaias on korraldatud juubeli tähistamist ja klientide suvepäevi.

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi Hoone taasavamise pidulik õhtusöök 50 külalisele.
Foto: Pauline Catering

Klientide hulka kuuluvad veel Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Iru soojuselektrijaam ning Pelgulinna Gümnaasium, kust tellitakse koduseid roogi nii õpetajatele kui õpilastele mõeldud üritustele.

Kolm aastat tagasi tehti koostööd Eesti Ajaloomuuseumiga seoses rändnäitusega „Hüvasti, Charlie!“. Projekt kestis ligi poolteistaastat eri paikades üle Eesti, Võrust Saaremaani. Igas paigas pakuti näituse avamisel just Paulines valminud toitu. Kogemust meenutab Ülle hea sõnaga ja lisab, et tegu oli omamoodi õpetliku peatükiga, kuidas toime tulla.

Pidude ja üritustega ongi Ülle sõnul enamasti suurim katsumus see, et tellimused kipuvad langema samale päevale. „Suur õnn ja rõõm, kui need sündmused on ühes suunas või sarnased,“ ütleb ta. Näiteks ühel aastal peeti Viimsi vallas Püünsi kooli lõpupidu, kuid Tallinna Tehnikaülikool pidutses samal ajal Rannarahva muuseumis. „Mõtlesin, kuidas saame hakkama – kaks sündmust, 120 inimest korraga ja kahes kohas. Õnneks olid need ühes suunas, seega logistika ja kõik klappis hästi,“ sõnab ta tagantjärele.

Valik suupisteid Pauline Cateringi korraldatud ürituselt.
Foto: Pauline Catering

Jõulupidudest kujuneb samuti vahel katsumus ning neid võib ühele päevale langeda lausa kolm. Aasta tagasi soovis kolm klienti korraldada enda jõulupidu 18. Detsembril. Toimus Rae valla eakate jõulupidu, Eesti Ajaloomuuseumi töötajate jõulupidu ja Viimsi valla aastapäev. Õnneks olid kõik eri aegadel, kuid sel päeval söödeti kõht meeldivalt täis 440 inimesel. Just sellistel hetkedel tunneb Ülle oma tööst erilist rõõmu.

„Lõpuks, kui asi on tõesti õnnestunud ja valmis, on selline hea rahulolu. Oled väsinud ja õnnelik. Kõige parema tunde annab kliendi vahetu tagasiside,“ tunnistab Ülle, kes üritab ise kohal olla nii paljudel Pauline korraldatavatel üritustel, kui võimalik, kuna siis oskab ta paremini arvestada asjaoludega ning on olemas, kui klient soovib midagi ümber teha või kohaldada. „Kui sündmus on tehtud ja klient rahul, oled ka ise rahul,“ sõnab Ülle.

Firmaroogadeks kala ja kodune kartulisalat

Pauline Cateringi ja Söögitoa eeliseks võibki pidada Ülle enda käsi ja hinge toiduvalmistamise juures. Algusaastatel palkas ta üritustele appi koka, kuid hiljem mõistis, et tegelikult ei ole toidu valmistamine ju keeruline! Kui siis pärast üht pidu juubilar Ülle õlale patsutas ning palus hea toidu eest kokka tänada, sai Ülle julgust juurde. Täna, kus tööd on palju rohkem, on suureks toeks meeskond, kellega koos Pauline Söögitoas töötatakse.

Toidud, mis Pauline köögist lauale jõuavad, ei ole „udupeened, molekulaar-gastronoomilised mullid“, nagu Ülle ise ütleb, vaid kõik on arusaadav, käega katsutav, silmaga nähtav ja suuga maitstav. Tema üheks firmamärgiks on kujunenud ühes tükis kala (enamasti lõhe või forell), mille ta soolab, küpsetab ja serveerib koos garneeringuga.

Lihtsamatest asjadest meeldib nii lastele kui „riigikogulastele“, kelle pidudel Ülle laudu katnud, Pauline kartulisalat, millel on hea, puhas ja kodune maitse.

Laual vasakul näha Ülle Tiimuse firmaroaks kujunenud kala.
Foto: Pauline Catering

Catering – sobiv meeleolu täpselt sinna, kuhu klient seda soovib

Toitlustamise tellimisel Paulinest soovitab Ülle panna vajaliku informatsiooni e-kirja: kus sündmus toimub, millal ja mitmele inimesele see korraldatakse, mis kellast kellani kestab, millises stiilis sündmus on. Seejärel võiks kirjutada, mida külalistele pakkuda soovitakse ehk kas tervitusjooke koos väikese ampsuga või täismahus menüüd, samuti kas sündmuse vahel on ka kohvi- või lõunapausid. Mida täpsemalt oma soovkirja pannakse, seda lihtsam on aru saada kliendi nägemusest. Hea oleks ka, kui avalikustataks toitlustamise planeeritav eelarve, millest Ülle kui teenuse pakkuja lähtuda saaks.

Kuna tänapäeval tuleb arvestada erinevate toiduallergiate või -talumatustega, soovitab Ülle erisoovid samuti e-kirja lisada. Siiski – suupistemenüü ja valikute tegemisel üritab ta alati panna sinna ka midagi, mis sobiks taimetoitlasele, milles poleks muna-juustu-piima või nisu, isegi kui erisoove pole täpsustatud. „Et oleks mitmekesisem,“ põhjendab Ülle ise. Kui soovitakse, et toidul oleks juures sildid toiduainete sisalduse kohta, tehakse kokkuleppel sedagi.

Tellimisel piiranguid Ülle sõnul ei ole. Kui catering’i pakkumisel jääb Pauline töötajatel väheks jõust, võimalusest või oskusest, võetakse kampa koostööpartner, kellega täidetakse kliendi soov igal juhul. „Erinevad kliendi soovidon alati lahendatavad. Sellist asja ei ole, et ei saa,“ kinnitab Ülle.

Soovi korral valmistatakse pidustuste jaoks ka uhkeid ning maitsvaid torte.
Foto: Pauline Catering

Niisamuti ollakse abiks koha leidmisel ning kaunistamisel. „Catering ongi selline tore asi, et restorani näol on tegu ühe kohaga, kuhu lähed tagasi, aga catering rändab – teed selle meeleolu kliendile täpselt sinna, kuhu ta soovib,“ ütleb Ülle.

Pauline Cateringiga võta ühendust aadressil [email protected]. Söögitoa asukoha ja catering’i menüüde kohta leiab lisainfot kodulehelt www.pauline.ee.

Õigeusu kiriku avamine Paldiskis. 150 külalisele korraldati käikudega pidulik lõuna.
Foto: Pauline Catering
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700