18. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kevadeks värskus silmadesse!

Vanuse kasvades tekivad nahamuutused - kortsukesed ning lõtvumine, mis on silmaümbruse õrnal nahal eriti märgatavad.
Foto: iStock
Kevad on käes ja koos sellega soov kogeda midagi uut, üllatada ennast ja oma lähedasi lilleõie või millegi veelgi põnevamaga.Värskes ilusarjas tutvustame erinevaid võimalusi end turgutada ja kaunimaks ning säravamaks muuta. MM Kliiniku eksperdid räägivad seekord lähemalt välimuse värskendamisest plastikakirurgia abil.

Umbes 20 aastat tagasi kuuldi ilukirurgiast ainult läbi välismaiste kõmu-uudiste või TV kanalite. Kümne aasta eest ilukirurgiat häbeneti ning seda said endale lubada vaid vähesed. Tänapäeval ei ole ilukirurgia enam kättesaamatu unistus. Ka Eestis on palju võimalusi lasta end ilusamaks opereerida tänu meie enda plastikakirurgidele. Õnnestunud operatsioon tõstab inimese enesehinnangut ning elukvaliteeti.

Kevade saabudes vaatab nii mõnigi naine peeglisse ja soovib seal näha kaunimaid vorme. Alustades silmaümbrustest ja kortsudest kuni kõhu ja rindadeni. Kõike on võimalik opereerida, kuid siiski tuleb enne ette võtta põhjalik konsultatsioon plastikakirurgiga. Näiteks lõtvunud silmalaugusest vabanemine on andnud tagasi elurõõmu ja pannud silmad taas särama nii mõnelgi naisel ja mehel.

Lõtvunud silmalauge saab korrigeerida

Vanuse kasvades tekivad nahamuutused - kortsukesed ning lõtvumine, mis on silmaümbruse õrnal nahal eriti märgatavad. Ka on silmad näo kõige ilmekam osa ja tõmbavad enim tähelepanu. Lõtvunud silma ülalaud või pundunud alalaud välimusele kindlasti kasuks ei tule.

Igapäevane pingeline töö arvutiga ja õhtud nutiseadmetega lisavad silmadesse ja silmalaugudesse liialt pinget. Kui arvutiga töötades ei ole töö ja puhkuse vahekorrad paigas, siis pinge tagajärjel tekib silmade väsimus, mis kandub üle ka silmalaugudesse ning otsmikusse. Mõnel inimesel tekib seoses silmade väsimisega harjumus silmalauge üleliia pingutada ja kissitada, mõnel tekib pingsast vaatamisest aga nö kurjuse korts kulmude vahele. Oma osa on ka stressil, mis tekib ülepingest ja tööväsimusest.

Kui esimesed vananemismärgid ilmuvad nahale tavaliselt 30. eluaastatel, siis laugude lõtvumine on sageli väga individuaalne - see sõltub geenidest, naha eripärast ja muudest teguritest.

Laud võivad lõtvuda isegi niivõrd, et silmi on raske lahti hoida ja meikimisele ei saa enam mõeldagi. Sel juhul tasub kaaluda laugude korrigeerimist. Mida korrigeerimine tähendab, kuidas see toimub ja kellel on mõistlik see ette võtta, selgitab MM Kliiniku plastikakirurg dr Mare Malva.

Dr Malva sõnul on ülalaugude plastika näidustatud, kui ülalaud on lõtvunud ja segavad patsiendi igapäevast elu - langevad vaatevälja ette ja vajuvad silma peale. Samuti väsivad silmad siis kiiremini ja võivad tekkida peavalud. Paljud patsiendid soovivad aga ülalaugude plastikat ka esteetilistel kaalutlustel.  

Alalaugude korrigeerimise vajadus võib samuti tekkida vanuse kasvades. Rahvakeeles “silmaalused kotid” võivad olla pärilikud, aga sõltuda ka eluviisist ja toitumisest.

Plastikakirurgia pole vaid noortele

“Meditsiinilised näidustused ja kriteeriumid silmade plastikaks tekivad tavaliselt umbes 50-55 aasta vanuselt, vahel ka noorematel,” selgitab dr Malva.“Minu noorim patsient oli 24-aastane, temal olid geneetiliselt rasked silmalaud. Operatsioonijärgne tulemus sai kena ja patsient oli rahul,” ütleb doktor. Enamasti tullakse operatsioonile siiski esteetilistel põhjustel alates 45 eluaastast. On ka patsiente, kes kõigepealt teevad ülalaugude operatsiooni ja hiljem soovivad ka alalaugude plastikat.

Silmalaugude operatsioonid on ühed sagedamini kohaliku tuimestusega tehtavad päevakirurgilised operatsioonid. Kliinikus viibimise aeg on umbes 1–3 tundi. Pärast operatsiooni on patsient mõnda aega jälgimisel, kuid ööseks kliinikusse jääma ei pea.

Tüsistusi tuleb harva ette

Dr Malva sõnul esineb tüsistusi silmalaugude korrigeerimisel väga harva, kuid on selge, et ka kõige kogenuma kirurgi patsiendil võib operatsiooni ajal tekkida mingit laadi reaktsioon kas anesteesiale või mõnele ravimile. Teoreetiliselt säilib väike riskiprotsent ka kõige kogenuma kirurgi operatsioonide ajal ja järgselt, mis tähendab, et võivad ilmneda komplikatsioonid. “Igapäevapraktikas esineb selliseid juhtumeid üliharva, kuid siiski võivad tekkida verejooksud, põletikud ja operatsioonijärgselt silmade ümber väikesed verevalumid,” selgitab dr. Malva.

Selleks, et ennast võimalikult palju erinevate riskide ja tüsistuste vastu kaitsta, on arsti sõnul äärmiselt oluline, et patsient oleks alati kirurgiga avameelne ning räägiks oma terviseprobleemidest ja tarvitatavatest ravimitest - see aitab viia kõik riskid miinimumini. “Kui patsient järgib kõiki kliinikus arsti antud juhiseid operatsioonieelseks ja -järgseks tegutsemiseks, läheb kõik hästi ning juba paari kuu pärast on arm peaaegu märkamatu ja tulemus kena,” kinnitab kirurg.

Mida saab ise teha, et laugude lõtvumist ära hoida?

Tervislik  eluviis – mõõdukas liikumine, tervislik toit, vitamiinid jms hoiavad näonaha kena ning aitavad säilitada värske jume. Suitsetamine ja sage alkoholitarbimine mõjub näonahka kuivatavalt, see aga kiirendab omakorda ka silmalaugude lõtvumist.

Dr Malva soovitab kõigil naistel, eriti muidugi neil, kellel on olemas geneetiline soodumus, kasutada silmageele, kreeme ja kosmeetilisi protseduure, mis aitavad kaasa naha ja selle aluskudede võimalikult kaua toonuses hoidmisele. “Ka pingelise tööperioodi ajal ei tohi unustada puhkepause ja väikeseid jalutuskäike! Alanud kevad ja päikeselised ilmad annavad meile selleks erakordse võimaluse,“ ütleb MM Kliiniku plastikakirurg dr Malva.

Need salapärased rinnad.....

Konkurentsitult enim levinud põhjus, miks naised plastikakirurgi vastuvõtule pöörduvad, on rinnad. Kaebusteks on sünnituse ja imetuse tagajärjel vormi ja kuju kaotanud rinnad ning kaasasündinud või elu jooksul tekkinud rindade eri suurus. Rindade kuju ja suurust on võimalik muuta rinnaimplantaatide paigaldamise abil, mille tagajärjel on märgata väga suurt „enne ja pärast” efekti.  Naise enesekindlus tõuseb pärast rindade suurendamise lõikust kindlasti. Just rinnad annavad paljudele vajaliku enesekindluse ja on tähtis osa naiselikkusest. Väga paljud leiavad pärast operatsiooni oma elus tasakaalu.

Eestis soovivad naised pärast lõikust või protseduuri võimalikult loomulikud välja näha. Enam ei ole moes kõrged ümarad rinnaproteesid, pigem eelistatakse loomulikku tulemust andvaid rinnaproteese, mis on naise kehaga tasakaalus ja ei ole liiga suured. Iga patsienti nõustatakse tema soovidest lähtuvalt ja tuleb meeles pidada, et iga inimese nahk ja koed on erinevad ning sellest sõltub ka tulemus.

Ka Eestis on naisi, kellel on ülisuured rinnad. Arvatakse, et tegemist on tõelise vedamisega, kuid liiga suured rinnad tekitavad erinevaid terviseprobleeme, näiteks pea-, kaela-, õla- ja seljavalu ning suured rasked rinnad segavad ka liikumisharrastusi. Rindade vähendamise operatsiooniga saab neid probleeme leevendada.

Tuleb järgida arsti juhiseid

Igale operatsioonile eelneb põhjalik terviseuuring. Patsient peab teadma oma varem põetud haigusi ja operatsioone ning neist ja oma igapäevastest terviseprobleemidest ja allergiatest kirurgile avameelselt rääkima, samuti tarvitavatest ravimitest. Enne operatsiooni tehakse patsiendile mammograafia ja/või rindade ultraheliuuring ning vereanalüüs. Vajadusel ka südameuuringu EKG.

Väga hea operatsiooni tulemuse saavutamiseks on äärmiselt oluline, et patsient jälgiks kõiki arsti jagatud operatsioonijärgseid soovitusi. Pärast operatsiooni peab arvestama sellega, et täielik paranemisprotsess võib kesta olenevalt lõikusest kuni kuus kuud ning lõpptulemust hinnatakse alles ühe aasta möödudes operatsioonist.

MM Kliiniku prioriteediks on patsiendi turvalisus

MM Kliinikus tunneb patsient ennast turvaliselt nii enne operatsiooni, operatsiooni ajal, kui ka peale operatsiooni või protseduuri. Operatsioonile ja protseduurile eelneb alati põhjalik konsultatsioon, mida MM Kliinikus viib läbi plastikakirurg dr Mare Malva isiklikult. Konsultatsiooni käigus selgitatakse koos patsiendiga välja operatsiooni vajalikkus. Seejärel saab patsient põhjaliku ülevaate operatsioonist, sellele eelnevast ning sellega kaasnevatest riskidest ja ohtudest.

Koos kirurgiga leitakse vastus küsimusele kas patsiendi ootused operatsiooni tulemusele on realistlikud ja teostatavad. Juhul, kui patsiendi ootused on tulemuste suhtes ebareaalsed, soovitab arst patsiendile muud lahendust. Võib ka juhtuda, et patsiendi tervislik seisund on vastunäidustuseks operatsioonile.

Küsimuste tekkimisel pidage kindlasti nõu astiga!

Ilusarja järgmises artiklis tutvustab ilukliinik Medemis epilatsiooni protseduure.

MM Kliinik on plastikakirurgiakliinik Tallinna kesklinnas, kus pakutakse Põhjamaade kõrget meditsiinikvaliteeti kodumaiste hindadega.

Kliinikus teostatakse igapäevaselt rindade suurendamist rinnaproteeside abil, rindade tõstmist ja vähendusoperatsioone, silmade üla- ja alalaugude operatsioone, näo ringlõikust, kõhuplastikat, rasvaimu. Lihtsamatest protseduuridest tehakse Botox süste ja paigaldatakse mesoniite. MM Kliiniku poolt uus pakutav teenus on Ultherapy, mille käigus saab kaela ja näonahka pinguldada ilma operatsioonita.

Kõige populaarsemad ja nõutumad operatsioonid on MM Kliinikus vaieldamatult rindade suurenduslõikus ja rindade tõstmine ning silmalaugude operatsioonid.

Vaata lisaks SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700